KIlo veremIyorsanız insülin direncini ölçtürün

KIlo veremIyorsanız insülin direncini ölçtürün

SAĞLIK Haberleri

“Sürekli olarak diyet yapıyorum ama tartıda 1 kilo bile daha az göremiyorum”?ya da “Su içsem yarıyor” diyorsanız, insülin hormonunuza baktırın.

ZİYNETİ KOCABIYIK
Türkiye Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr.?Ahmet?Faruk Yağcı, insülin direncinin belirtilerini ve tedavisini 
anlattı. Fazla yemek yemediği halde kilo alan ya da yaptığı diyetler işe yaramayan kişilerin mutlaka bir uzmana başvurarak insülin direncini ölçtürmesi gerektiği bildirildi. İnsülin direncinin, vücuttaki yağlanmayı artıran bir faktör olduğunu söyleyen Türkiye Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Faruk Yağcı, “İnsülin direnci, kanımızda dolaşan şekeri hücre içine sokarak metabolizmayı düzenleyen insülin hormonunun dokulara girememesi durumudur. İnsülin direnci gelişen kişiler şeker düşüklüğü yaşar, çok sık acıkır, kan yağları yükselir ve hızla kilo alır” dedi.

İnsülin direncinin aynı zamanda şeker hastalığının da başlangıç noktası olduğunu hatırlatan Dr. Yağcı, “Şişmanlık, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol sebebiyle kişinin metabolizması daha da fazla bozulur. Bu bir kısır döngüdür. Kişide insülin direnci varsa, bu hastalıkları teker teker tedavi etmeye çalışmak bir sonuç getirmez. Tedavi edilmeyen insülin direnci, eninde sonunda şeker hastalığına dönüşür” diye konuştu.
AİLEDE ŞEKER HASTASI VARSA DİKKAT
Özellikle ailesinde şeker hastası olan kişilerin daha uyanık olmaları gerektiğini vurgulayan Dr. Ahmet Faruk Yağcı, şüphe uyandıracak belirtilerin olması durumunda test yaptırılması gerektiğini söyledi. Özellikle tokluk kan şekeri başkalarından daha düşük olan kişilerin, insülin direnci hastası olabileceğini belirten Dr. Yağcı, “İnsülin düzeyi kan şekeri düzeyine göre yüksekse direnç var demektir. Bunun için HOMA-IR  testi adı verilen bir test yapılır. Yemek yedikten sonra ölçülen kan şekeri bu tip hastalarda açlık şekerinden daha düşük düzeydedir” diye konuştu.
DİRENCİ YAĞ YAKARAK AZALTIN
Dr. Ahmet Faruk Yağcı, insülin direnci olan kişilerin dikkat etmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:
¥ İnsülin hormonu salgısını artıracak tatlı yiyecekler tamamen kesilmeli, karbonhidrat cinsi besinler iyice azaltılmalıdır. Glisemik endeksi yüksek yiyecekler ya kontrollü tüketilmeli ya da tamamen kesilmelidir.
¥ Vücudun yağ kitlesi yüksek olan kısımlar insüline direnç gösterir. Göbek, baldır gibi yağ deposu olan kısımları hızla zayıflatmak için giderek ağırlaşan seviyelerde spor yapılmalıdır.
¥ Beraberinde başka metabolik problemler varsa mutlaka düzeltilmelidir. Kan yağlarında bozukluk, tiroid problemleri, jinekolojik problemler, hipertansiyon hekim tarafından tedavi edilmelidir.
¥ İleri derecede kilo fazlası olanlar ve açlık insülin düzeyi çok olanların ilaç tedavisi alması gereklidir.
Bu yiyeceklerden uzak durun
¥ Çay şekeri (sukroz), glukoz, maltoz
¥ Reçel, marmelat, pekmez, bal
¥ Tatlılar
¥ Kurabiye, kek, pasta
¥ Patates
¥ Beyaz ekmek
¥ Beyaz pirinç, şehriye, erişte, makarna
¥ Mısır ve mısır 
gevreği
¥ Bisküvi, çikolata, gofret
¥ Pancar kökü
¥ Muz, incir, üzüm
¥ Kuru meyve (kayısı hariç)
¥ Hazır meyve suları (meşrubatlar)
¥ Gazlı içecekler (asitli meşrubatlar, gazoz, soğuk çay vb.)
¥ Kavun, karpuz

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...