AIDS katlanarak artıyor

Düzenleyen:
AIDS katlanarak artıyor

SAĞLIK Haberleri

1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla yapılan açıklamada bir tür bağışıklık sistemi hastalığı olan AIDS’ten 34 yılda 34 milyon kişinin öldüğü bildirildi.

ZİYNETİ KOCABIYIK

AIDS’in  tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sessiz bir şekilde yayıldığını belirten uzmanlar, hastalığın virüsü aldıktan yaklaşık 10 yıl sonra ortaya çıktığını  söyleyerek bu süre içinde bulaşmanın devam ettiğini bildiriyorlar. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Haziran 2015’e kadar 10 bin 475 kişide HIV virüsü tespit edilirken, 2015 yılı sonunda bu rakamın 11 bini geçeceği tahmin ediliyor. Hastalığın özellikle son 4 yıl içinde katlanarak hızlı artışı dikkati çekiyor.
Türkiye’de hastalığın görülme sıklığının düşük olmasına rağmen, yeni olgu sayısının her yıl arttığını söyleyen Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), HIV/AIDS Çalışma Grubu Genel Sekreteri Doç. Dr. Asuman İnan, “2014 yılının ilk 6 ayında 632, 2015 yılının ilk 6 ayında ise 893 yeni olgu bildirildiğini aktararak, “Ülkemiz nüfusunun genç olması, nüfus hareketliliği, turizm ülkesi olmamız, kayıtsız çalışan seks işçi sayısının ve damar içi uyuşturucu kullanımının artması, korunmaya yönelik düzenli eğitim programlarının olmaması, HIV ile yaşayanlara yönelik ayrımcılığın devam etmesi gibi çok sayıda faktör bu artışın nedeni olabilir” dedi. KLİMİK Derneği Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, “17,1 milyon kişinin HIV virüsü taşımasına rağmen durumun farkında bile olmadığını” söyledi

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...