Hayatı zindan eden ağrı sendromu

Düzenleyen:
Hayatı  zindan eden ağrı sendromu

SAĞLIK Haberleri

Fibromiyalji sendromunda hastalar en çok vücudun değişik noktalarındaki ağrı ve yorgunluktan şikâyet ediyorlar. Ağrıya çoğu zaman kollarda ve bacaklarda karıncalanma, depresyon ve konsantrasyon bozuklukları da eşlik ediyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Vücudunuzda yaygın ve geçmeyen ağrılar mı var? Kendinizi sürekli yorgun mu hissediyorsunuz? Sabahları yataktan sökülürcesine mi kalkıyorsunuz? Son dönemlerde konsantrasyonunuz zayıfladı mı? Gerilim tipi baş ağrıları mı başladı? Kollarınız ve bacaklarınız zaman zaman karıncalanıyor, uyuşuyor mu? O halde endişelenin. Çünkü büyük bir ihtimalle fibromiyalji hastasısınız...
DAYAK YEMİŞ GİBİ DOLAŞIYORUM
Fibromiyalji tıbbın dillere doladığı afilli bir kelime gibi gözükse de gerçekte tam anlamıyla bir hastalık. Bir kronik ağrı sendromu... Sendrom deniyor çünkü vücutta birçok organı etkiliyor. Öyle ki, oluşturduğu şiddetli ağrı ve yorgunluk sebebiyle, bu hastalığa yakalananların hayatı tam anlamı ile zindan oluyor. Fibromiyalji hastalarının en sık kullandıkları cümle ise “sürekli dayak yemiş gibi ağrılar içinde dolaşıyorum” oluyor. Bu hastalık aynı zamanda uyku bozuklukları, baş ağrısı, endişe ve depresyon gibi ruhsal problemleri de beraberinde getiriyor.
Fibromiyalji sendromu teşhisinin ancak uzman bir hekim tarafından konulabileceğini söyleyen Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Ketenci, hastalığın teşhisi için özel bir test olmadığını belirterek, “Bir kişiye fibromiyalji olduğunu söylemek için ağrılarının başka bir hastalığa ait olmadığının kesinleştirilmesi ve şikâyetlerinin en az üç aydır devam etmesi gerekir” diye konuştu. 
TEDAVİNİN İLK ŞARTI AİLE EĞİTİMİ
Fibromiyaljinin tedavisinde hastanın ve ailesinin eğitimi ile egzersizin önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ketenci, “Hastalık iyi bilinmediği için kişi aile tarafından “hastalık hastası” olarak etiketleniyor. Bu da zaten derdine tıbbi çare bulamayan hastanın çaresizlik hissini artırıyor. Yaşananların fiziksel bir hastalık olduğu ve tedaviye ihtiyaç duyulduğunun tüm aileye anlatılması, tedavi başarısını getiriyor. Klasik ağrı kesiciler, kas gevşeticiler ve romatizma ilaçları olarak tanımlanan, nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçlarının bu hastalığın tedavisinde ispatlanmış bir yeri olmadığı biliniyor. Tedavide ilaç olarak; nöbet önleyici ilaçlar olarak bilinen antiepileptik ilaçlar ve depresyonu tedavi eden antidepresan kullanılıyor.  Bu ilaçlar hastanın ağrısını kontrol ederek aktivitelerinin artmasına yardımcı oluyorlar. 

Temel tedavisi: Egzersiz

Fibromiyalji ile baş edebilmek için en etkili silahlardan biri düzenli egzersiz yapmaktır. Uzun süre ağrı çeken ve hareketi azalan kişilerin, egzersize ilk başladıklarında ağrılarının biraz artması normaldir. Bu nedenle egzersizlere önce küçük ama düzenli yürüyüşlerle veya yüzme ile başlamak önerilir. Haftada 2-3 gün egzersiz yapmak yeterlidir. Daha sonra germe ve güçlendirme egzersizleri tedaviye eklenir. Egzersiz yaparken unutulmaması gereken önemli nokta, hareketlere çok yüklenmeden başlamak ve yavaş yavaş artırmaktır. 

Her gün yorgun yatıp yorgun kalkıyorsanız
Kısaca FMS olarak adlandırılan fibromiyalji sendromunun en sık karşılaşılan romatizmal hastalıkların başında geldiğini söyleyen Prof. Dr. Ayşegül Ketenci neredeyse her yüz kişiden bir ilâ beşinde bu hastalığın görüldüğünü belirterek, “Bu hastaların ana yakınmaları ağrı ve yorgunluktur. Kadınlarda erkeklere göre üç kat daha sık rastlanır. Belirtileri çok farklı hastalıkların belirtileri ile aynı olduğu için çoğunlukla başka hastalıklarla karıştırılmaktadır” dedi.

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...