Güney Amerika’nın tokluk sağlayan inanılmaz besini! 1 çorba kaşığı yemek yetiyor...

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Güney Amerika’nın tokluk sağlayan inanılmaz besini! 1 çorba kaşığı yemek yetiyor...

SAĞLIK Haberleri

Güney Amerika’nın tokluk sağlayan Chia tohumu lifli yapısı sayesinde tokluk hissi sunarken sindirim problemlerine de iyi geliyor. Sporcular için daha çok ana kaynak oluşturan ve enerji sunan bu besin bağırsak tembelliğine son veriyor.

Chia tohumu yüzyıllardır kullanılan gençleştirdiğine inanılan bir bitkiden elde edilir. Güney Amerika'da yetişen bu bitki için tarihi kaynaklarda Aztek uygarlığında savaşçıların besin kaynağı olarak kullandıkları söyleniyor. Yüksek enerji verdiği için uzun süreli deniz yolculuğuna çıkacak olan insanlar daha çok tercih ederlermiş.

Memorial.com.tr’nin derlediği bilgilere göre; Chia tohumu kaliteli lif ve protein, zengin vitamin, mineral ve antioksidan içeriğiyle sağlıklı ve glüten içermeyen bir besindir.  Su, soya sütü, pirinç sütü veya badem sütüne eklendiğinde tohumlar şişerek doyurucu bir jel oluşturmaktadır. Bu jelimsi yapısıyla yumurta yerine pişirme tariflerinde de kullanılabilir.  Yumurtaya alerjisi olanlar veya tüketmeyenler, 1 yemek kaşığı chia tohumu üzerine 2 YK su ekleyip, jel kıvamına gelen karışımı tariflerinde yumurtanın yerine bağlayıcı olarak kullanabilirler. Chia tohumu faydalı içeriğinin yanı sıra doyurucudur. Chia tohumunun tadının nötr olması tatlı ve tuzlularla rahatlıkla tüketilmesine olanak sağlamaktadır. Ancak chia tohumu kalori bakımından da zengindir.

Güney Amerika’nın tokluk sağlayan inanılmaz besini! 1 çorba kaşığı yemek yetiyor...

CHİA TOHUMU NE İŞE YARAR?

Vücuda istenen kalitede yüksek enerjiyi sağlayan Chia tohumu içerisinde Omega 3, Omega 6, Protein, Potasyum, Sodyum, Çinko, Bakır minerallerini içerir. Doğal antioksidan kaynağıdır. İçindeki protein kaynağı sayesinde gün içerisinde kaybedilen enerjinin yeniden kazanılmasını sağlar.

TOKLUK HİSSİ VERİR!

Chia tohumunun faydaları saymakla bitmez. Bol proteinli yapısı tokluk hissi verir. Kanser hücrelerini iyileştirirken, kan şekeri seviyesini düzenler. Sindirim problemlerine iyi gelir. Kas ağrılarını iyileştirir.

KEMİK VE KAS SİSTEMİNİ GELİŞTİRİR!

Düzenli aralıklarla kullanıldığında kas ve kemik sistemini geliştiriyor. İlerleyen yaş ile birlikte oluşan eklem ağrıları ve kemik rahatsızlıkları sona eriyor. Özellikle diz bölgesinde problem yaşayanlar için doğal ağrı kesici özelliğini ortaya koyuyor.

Güney Amerika’nın tokluk sağlayan inanılmaz besini! 1 çorba kaşığı yemek yetiyor...

KANSERLİ DOKUYU ONARIR!

Antioksidan kaynağı olan Chia tohumu kanser hastaları için şifa sunuyor. Kanserli dokunun büyümesine engel olarak yayılma hızını yavaşlatıyor.

Chia tohumu doğal Omega 3 ve Omega yağ asidini barındırır. Protein, karbonhidrat açısından zengindir. Kan basıncını düzenler. Kalp ve damar hastalıklarına doğal yollardan tedavi etkisi sunar.

ŞEKER HASTALIĞINA İYİ GELİR!

Chia tohumunu şeker hastaları rahatlıkla tüketebilir. Tip 2 diyabet hastalarının ihtiyaç duydukları şekeri doğal olarak vücuda sunar. Gün içerisinde oluşan baş ağrıları ve halsizliğe şifa sağlar.

KALICI ZAYIFLIK İKSİRİ!

Kalıcı zayıflama döneminde diyet menülerinden eksik edilmemesi gereken bir gıdadır. Uzun süreli tokluk hisse sağlaması nedeniyle daha yavaş acıkmayı sağlar. Uzun saatler aç kalmayı ve vücudun yağ yakmasını isteyenler için tavsiye edilir.

YAN ETKİSİNE DİKKAT!

Chia tohumu farkında olmadan fazla tüketildiğinde faydadan çok zarara sebep olacaktır. İçerisinde doymamış yağ asitleri bulunur. Bu nedenle Trigliserit hastalığı bulunanlar için şifa sunar. Alerjik rahatsızlığı olanlar dikkatli kullanmalıdır. İçerisindeki kafein maddesi bağımlılığa sebep olabilir. Fazla tüketildiğinde gaza bağlı sancı oluşumuna sebep olur.

Kaynak: Memorial.com.tr

Derleyen: Turkiyegazetesi.com.tr

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...