İlk iftarda mideye aşırı yüklenmeyin: Bir kâse çorba içip bekleyin

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İlk iftarda mideye aşırı yüklenmeyin: Bir kâse çorba içip bekleyin

Sağlık Haberleri

Ramazanın ilerleyen günlerinde vücudumuz yeni beslenme düzenine uyum sağlayacaktır; ancak uzmanlar, ilk iftarda birdenbire ağır yemeklere yönelmemek, iftarı daima çorba ile açmak gerektiği tavsiyesinde bulunuyor...

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - İftarı su ya da hurma ile açtıktan sonra mutlaka bir kâse çorba içip beklemek gerektiğini söyleyen Türkiye Hastanesi Uzman Diyetisyeni Esra Kurt Mutlu “Çorba iftar sofrasının olmazsa olmazıdır. Beyindeki doyma merkezine ilk sinyal, yemeği yedikten 15-20 dakika sonra gider. Bu sebeple çorbamızı yavaş yavaş içip biraz bekleyelim. Böylece uzun süre aç kalan midemize aşırı yüklenmeden hem de kan şekerimizi fazla yükseltmeden diğer yemeklere geçebiliriz” diye konuştu.

10 BARDAK SU İÇİN

İftara salata, et ve sebze yemekleri ile devam etmenin ramazanı sağlıklı geçirmek için şart olduğunu ifade eden Dyt. Mutlu, pideyi mümkün olduğunca az tüketip, daha çok tahıllı ekmeklerle karbonhidrat ihtiyacımızı karşılamamız gerektiğini söyledi.

Günü iftar ve sahur iki ana öğün bir de iftardan 1,5-2 saat sonra ara öğün olarak planlamanın uygun olduğunu belirten Dyt. Mutlu “Ramazanda en çok ihmal edilen davranışlardan biri yeterince su içmektir. Bazı kişiler iftarda midesini şişirmemek için az su tüketirler. Mutlaka iftarla sahur arasında yaklaşık 10 bardak su tüketerek vücudun gün boyu susuz kalmasının önüne geçilmelidir” dedi.

TOK TUTAN YİYECEKLER

İftarda da yenilebilen kahvaltı tabağının sahurda da tercih edilebileceğini belirten Mutlu, şu ifadeleri kullandı: “Bir adet haşlanmış ya da az yağlı omlet şeklinde yumurta kaliteli protein olduğu için gün içerisindeki tokluk süresini uzatır. Domates, salatalık, yeşillikler hem posa hem de vitamin ve mineral ihtiyacının sağlanmasında önemlidir. Sahurda tok tutacağı düşünülen hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, makarna ve ekmek gibi yiyecekler yerine bulgur pilavı, tam buğday ekmeği ile yapılmış sandviç ya da tostlar da alternatif olarak değerlendirilebilir. Bir su bardağı süt ya da yoğurdun içerisine koyulan yulaf da alternatiflerden biridir. Üzerine tarçın da eklenebilir.

Sahurda yemeğin sonuna doğru yenilen ceviz, badem, fındık gibi kuru yemişler ve kuru meyveler de tatlı ihtiyacını karşılar, tok tutar ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Basit şeker içeren gıdalar, makarna, pirinç, beyaz ekmek, patates gibi sindirimi kolay olan posasız yiyecekler daha çabuk acıkmaya sebep olur.”

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...