Milli güreşçi Taha Akgül, Rio 2016 öncesi Türkiye'ye konuştu

Düzenleyen:
Milli güreşçi Taha Akgül, Rio 2016 öncesi Türkiye'ye konuştu

SPOR Haberleri

Londra 2012'deki tecrübesiz gencin yerini şampiyonalara ambargo koyan bir cengaver aldı. Şimdiki hedefi ise koleksiyonundaki tek eksik olan olimpiyat madalyası.

Murad TAMER

Dünya Şampiyonası'nda, Avrupa Şampiyonası'nda, Akdeniz ve Dünya Üniversite Oyunları'nda rakiplerine minderi dar ederek altın madalya kazanan Taha Akgül gözünü Rio'ya dikmiş durumda. Koleksiyonundaki tek eksik olan olimpiyat madalyası için son derece inançlı ve kendine güvenen bir milli güreşçimiz var. 1990 yılında Sivas'ta gözlerini dünyaya açan Taha, eski güreşçi olan babası sayesinde ata sporuna başladı. Sivas Güreş Eğitim Merkezi’nde devletin imkânlarıyla güreş hayatına devam ettikten sonra Sivas’tan İzmir’e uzanan bir yolculuğu oldu. Sonrasında ise Ankara’ya transferi gerçekleşti. Madalyaları birer birer toplayan 25 yaşındaki sporcu eğitimine de devam ediyor. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü öğrencisi olan Taha Akgül, Rio 2016'da olimpiyat madalyasını boynuna takacağından son derece emin.

İlk antrenmanını evde ağabeyinle yaptığın doğru mu?

Evet doğru. Güreşe babamızın sayesinde başladık. O da güreşçiydi. Ağabeyimle evde güreşirdik. En az şimdi yaptığım maçlar kadar çekişmeli olurdu. Ağabeyim şu anda güreş antrenörü. Ben 12 yaşında başladım güreşe.

2013'teki finalde tuş olmak üzereydin. Kurtulmayı nasıl başarmıştın?

En çok unutamadığım maçlardan biridir. Ukraynalı rakibimle Avrupa şampiyonası finalinde karşı karşıya gelmiştim. O maçta ilk devre rakibim beni tuş pozisyonuna getirdi. Ağır sıklette o pozisyondan kurtulmak çok zordur. Allah yardım etti ve kurtuldum. İkinci ve üçüncü devreleri kazanarak şampiyon olmuştum. Unutamadığım anılarım arasındadır.

Londra'dan sonra Rio'da nasıl bir Taha göreceğiz?

Rio olimpiyatları kariyerimin zirvesi olabilecek bir organizasyon. Tek eksiğim olimpiyat madalyası. Onu da Rio 2016'da tamamlamak istiyorum. Londra 2012 olimpiyatlarında 21 yaşındaydım. Henüz bir Avrupa şampiyonluğum vardı. Aradan 4 sene geçti. Artık çok daha tecrübeliyim ve ağır sıkletin en favori ismi ben oldum. Dört Avrupa ve iki Dünya şampiyonluğu apoletleriyle Rio'da daha da iddialıyım.

Türk güreşi hak ettiği yerde mi?

Türk sporu hiçbir zaman hak ettiği yere gelemedi. Bu ülke daha büyük başarıları hak ediyor. Ama tarih boyunca olimpiyatlarda en fazla madalyayı güreş almıştır. Güreş ata sporu olarak her zaman üzerine düşen görevi yapmıştır. Bizim ülkemizde spora çok fazla yatırım yapılıyor. Biz güreşte gereken madalyaları alıyoruz fakat diğer branşlarda da böyle olması gerekiyor. Çünkü biz büyük ve güçlü bir ülkeyiz. Olimpiyatlarda bütün branşlarda madalya almamız lazım.

Yeterli desteği görüyor musunuz?

Ülkemizde spora güzel yatırımlar yapılıyor. Hem bakanlığımız hem de kulübüm Ankara Büyükşehir Belediyesi Askispor ve federasyonumuz gereken desteği veriyor. En büyük destekçilerim ise annem ve babam. Kulüpten ve milli takımdan antrenörüm Abdullah Çakmar ve diğer yöneticilerimizin sayesinde bugünlere geldim.

SAKATLIĞI KORKUTMUŞTUI

Taha Akgül geçtiğimiz Mart ayında favori olarak gittiği Avrupa Şampiyonası'nda sakatlanmıştı. Üstelik sakat olduğunu bile bile kendi güreşmek istemişti ama daha sonra ağrıları artınca müsabakadan çekilmişti. İki aylık fizik tedavi gördükten sonra tamamen iyileştiğini söyleyen milli güreşçi, 1.5 aydır milli takımla birlikte çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

 

 

Düzenleyen:  - SPOR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...