Kadıköy'den çıkış zor

Düzenleyen:
Kadıköy'den çıkış zor

SPOR Haberleri

Yazarlarımız altı soruda nefeslerin tutulduğu Fenerbahçe-Beşiktaş derbisini değerlendirdi.

“Kadıköy’den çıkış zor” fikrinin öne çıktığı değerlendirmede Beşiktaş’ın bu sezon ligde en önemli karşılaşmasını oynayacağı vurgulandı. Yazarlarımız; Öcal Uluç, Kemal Belgin, Ümit Aktan, Sadık Söztutan, Hasan Sarıçiçek, Ömer Faruk Ünal, Serhat Akın ve Ercan Yıldız, dev derbiyi farklı yönleriyle de ele aldı. Şöyle ki; Beşiktaş, Kadıköy’de 11 yıldır galip gelemiyor. Derbiyi hangi takım kazanır, neden? Lig ve Avrupa’da yenilgisiz Beşiktaş, bu durumu sürdürebilir mi? F.Bahçe seri galibiyetlerle zirveye yaklaştı. Advocaat’ın sırrı nedir? Derbide hangi isimler ön plana çıkar? Gökhan Gönül farklı formayla çıkacağı Kadıköy’de tribünlerden etkilenir mi? Yoğun fikstür sebebiyle TFF’yi eleştiren Şenol Güneş haklı mı? Yazarlar, bu soruları cevapladı. İşte çarpıcı yazar görüşleri:

Beşiktaş, Kadıköy’de 11 yıldır galip gelemiyor. Derbiyi hangi takım kazanır?

Öcal Uluç: Genelde dünyanın her tarafında “Büyük” takımların kendi sahalarında “kendi ülkelerine göre” böyle “rekor” sayılan “yenilmezlik yılları” vardır. Ülkemizde “böyle rekorların sahibi olan takımların başında” Fenerbahçe geliyor; “11 yıl” da onlardan biri. Derbiyi “iki takım da kazanabilir”; Fenerbahçe “psikolojik” faktör ve” son haftalardaki iyi sonuçlar alan takımı” itibarıyla ve elbette “ev sahibi olmayı ve tribünleri dolduracak taraftarlarını da katarsak” galibiyete daha yakın görünüyor. Şenol Hoca’nın ağzından defalarca “yorgun” olduğu ilan edilen Beşiktaş’ın bir beraberlik alması “iyi sonuç”, 3 puanla Avrupa yakasına dönmesi “başarı” olur.

Kemal Belgin: Beşiktaş’ın 11 yıldır Kadıköy’de kazanamayışı, hem kadro yetersizliği, hem de maça psikolojik açıdan hazırlanamayıştan kaynaklanıyor. Tabii ki bu tablo sık sık medyada yer aldığından da maça gerilerek çıkıyor.

Ümit Aktan: Pancu’nun kaleci olduğu maçı ne çabuk unuttunuz? Elbette Beşiktaş kazanabilir. Beşiktaş’ın avantajı daha iyi mücadele etmesi ve zora düştüğünde başarıya daha kolay ulaşabilmesi.

Sadık Söztutan: Bu maçı kafamda beraberliğe bağladım, izninizle…  Beşiktaş’ın Kadıköy’de G.Saray’dan farkı “gerçekten” mücadele ediyor ve geriye düşse bile maçtan kopmuyor.

Hasan Sarıçiçek: Pancu’nun kaleye geçtiği Tümer, Carew, İ.Akın ve Koray ile Beşiktaş’ın Kadıköy’de şov yaptığı 4-3’lük o tarihi gece tekrarlanır mı, bugün için sanmıyorum… Beşiktaş’ın şu an kafası ciddi şekilde karışık. Talisca, Caner ve Tosic’in sakatlıkları ve ufuktaki zorluk derecesi yüksek 5 kritik maçın stresi, Beşiktaş’ın handikapları. Bir erken gol bütün bunları tersine çevirebilir mi? Hayır, F.Bahçe şu an inanılmaz formda.

Ömer Faruk Ünal: Psikolojik durum ve mevcut şartlar itibariyle F.Bahçe bir adım önde gözüküyor. Beşiktaş’ın maç trafiği burada önemli bir etken. Beşiktaş son haftalarda maç kazanmakta çok zorlanıyor. Hücum zenginliği yeterli değil. F.Bahçe daha formda bir görüntü içinde.

Serhat Akın: Zor da olsa Fenerbahçe’nin kazanacağını düşünüyorum. Advocaat, kupa maçında doğru bir tercihle as oyuncularının tamamını dinlendirdi. Takım bu maça son derece hazır, Sow ve Van Persie oldukça formda. Beşiktaş’ın sezon başından beri devam eden çok iyi bir performansı var. Siyah-beyazlı takım geriye düşse bile maçın içinde kalmak için son ana kadar mücade edecektir. Galatasaray maçı gibi kolay olmayacak ama Fenerbahçe’nin kazanacağına inanıyorum.

Ercan Yıldız: Fenerbahçe, 2 hafta önce Galatasaray’a Kadıköy’ün yıkılması zor bir kale olduğunu 18. defa gösterdi. Evet, şu dönem için Beşiktaş’la Galatasaray arasında ciddi fark var. Ancak, Fenerbahçe’nin her hafta yükselen Beşiktaş’ın ise git gide düşen bir formu var. Beşiktaş için Kadıköy’deki galibiyet hasretinin 12 yıla çıkacağını düşünüyorum.

Lig ve Avrupa’da yenilgisiz Beşiktaş, bu durumu sürdürebilir mi?

Öcal Uluç: Elbette sürdürebilir, futbol bu. Beşiktaş, “en iyi kadroya sahip”; neden olmasın?..

Kemal Belgin: Beşiktaş yenilgisizliğini sürdürür mü, sürdüremez mi, bilinemez. Ama günümüz futbolunda bu oluşumlar pek fazla süremiyor.

Ümit Aktan: Evet, tabii…

Sadık Söztutan: Yürüyüşün bir yerlerinde yenilgi kaçınılmaz olacak. Avrupa’da yenilmezliğini sürdürecek demek, Şampiyonlar Ligi Şampiyonu bir takımımız olacak demek… Ligde daha önce başardığını bu kez de başarabilir mi? Yenilgisiz şampiyonluğun zor olduğunu düşünüyorum.

Hasan Sarıçiçek: Beşiktaş’ın geriye düştüğü maçlarda dönüşleri muhteşem ama o kadar, bence beraberlik iyi sonuç. Bu, ligde yarıştan kopmamak ve Avrupa’ya moralli gitmek, anlamına gelir.

Ömer Faruk Ünal: Bu sürece Kadıköy’de nokta konulabilir. Bu da her şeyin sonu anlamına gelmez. Takımların maç kaybetme hakları vardır. Bunun Kadıköy’de olması çok tuhaf olmaz. Beşiktaş kaybetse bile yine şampiyonluğun en güçlü adayı olmaya devam edecektir.

Serhat Akın: Bu durumun ne kadar devam edeceğini hep beraber göreceğiz ama dünya futbolunda geçmişten bugüne yenilmeyen hiçbir takım yok. Beşiktaş’ın yenilgisiz olmasının oyuncular üzerinde baskı oluşturacağına inanmıyorum çünkü onlar zaten son şampiyon. Asıl baskı Fenerbahçe’nin üzerinde çünkü takım bu sezon dördüncü yıldızı takmak zorunda.

Ercan Yıldız: Beşiktaş’ın doludizgin gitmediği aşikâr. Bu sezon oynadığı 19 resmi maçın 9’unu beraberlikle bitirdi. Kasım ayıyla birlikte de teklemeye başladı. Evet, Benfica maçında müthiş bir geri dönüş oldu ama ilk yarıdaki 3-0’ı ne yapacağız? Ya da 36 yaşında Emre Belözoğlu sakatlanmasa, Başakşehir 1-0’da mı kalırdı? Beşiktaş’ın yenilmezliğinin Kadıköy’de son bulacağını düşünüyorum.

F.Bahçe seri galibiyetlerle zirveye yaklaştı. Advocaat’ın sırrı nedir?

Öcal Uluç: Advocaat’ın bir sırrının olduğunu sanmıyorum. “Var olduğu varsayılıyorsa”, bunun doğru olup olmadığını ancak sezon sonunda anlarız. “Yoksa” zaten çok daha erken ortaya çıkacaktır.

Ümit Aktan: İyi bir hoca olması, sevk ve idare konusunda en az Şenol Güneş kadar etkili ve tecrübeli tutumu…

Sadık Söztutan: İki sebebe bağlanabilir; Türkiye’yi tanıma süreci ve elbette tecrübe…

Hasan Sarıçiçek: Generalin sırrı, tavizsiz, zeki, kurnaz ve Fenerbahçe’nin içindeki devi uyandıran iyi bir takım stratejisti olmasında… Temel yaklaşımı “fayda fonksiyonu”, oyuncu takımına katkı sağlıyorsa formayı veriyor, değilse, ‘aman yetenekli, kazanayım’ diye ısrar etmiyor. Bu prensibini RvP için de uyguladı, Emenike için de… Sonuç ortada, titreyip kendine dönen kazanıyor, dönmeyene güle güle.

Ömer Faruk Ünal: Advocaat kariyer ve tecrübesini son 5 haftada hissettirdi. Hollandalı teknik adam, Türkiye’yi çözdü. Kadroyu tanıdı. 2 tane çok önemli yardımcısı var. Yalnız bir adam değil. Hiçbir oyuncusuna karşı önyargısı yok. Kulübe ve kamuoyuna kendisini kabul ettirdi.

Serhat Akın: Advocaat geldiği günden bu yana oyuncularla çok iyi iletişim kurdu. Pereira’nın futbola küstürdüğü Van Persie’yi yeniden takıma kazandırdı ki Hollandalı’nın attığı goller ve takıma kattıkları ortada. Geçen sezon birçok maçı 1-0’ı korumak için oynayan takım bu sezon 3 ve 4. golden sonra 5’i kovalıyor ve bu oyun tarzı hem futbolcuları hem de taraftarları daha mutlu ediyor.

Ercan Yıldız: Cevabı tek kelimeyle verecek olursak; “adil” olması. “Sen hazır değilsin” diyerek Robin van Persie gibi bir dünya markasını bekletti. PSG’den transfer edilen bir diğer vatandaşı Van der Wiel’e de “Şener senden daha iyi” dedi ve tribüne yolladı. Ee, futbolcu milleti de formanın çalışana verildiğini görünce, gaza basıyor.

Derbide hangi isimler ön plana çıkar?

Öcal Uluç: Derbide iki kalecinin öne çıkacağını ve “daha şanslı ve daha iyi olanın” da sonuna etki edeceğini sanıyorum.

Kemal Belgin: Bence Topal, Josef, Tolgay ve kaleci Fabricio...

Ümit Aktan: Cenk Tosun ve Sow.

Sadık Söztutan: Forvetleri daha şanslı görüyorum. Golsüz bitmez. Derbide gol atan da maçın kahramanı oluyor otomatikman… Fenerbahçe’de Robin van Persie, Beşiktaş’ta -kapanıp kontra atak oynarsa- Vincent Aboubakar…

Hasan Sarıçiçek: Fenerbahçe’de yeni yeni sistem oyunu oynamaya başladı. Kilit adamlar; Topal, Alper ve Sow, Beşiktaş’ta takım oyunu oynuyor, buna rağmen Marcelo, Oğuzhan, Cenk ve Aboubakar öne çıkar, diye düşünüyorum.

Ömer Faruk Ünal: F.Bahçe’de Alper ve Sow skora tesir eden çok önemli 2 oyuncu. Onsekizin içine girdiklerinde kontrol edilebilmeleri çok zor. Beşiktaş’ta Quaresma’dan çok şey bekleniyor. Ben Marcelo’nun rakip kalede daha ciddi işler yapacağını düşünüyorum.

Serhat Akın: Sow’un gol atmadığı Beşiktaş maçı yok. Van Persie de gol atsa da atmasa da sadece sahadaki duruşuyla bile takım arkadaşlarına güven veren bir isim. Fenerbahçe’nin hücum hattı zaten çok iyi anahtar nokta savunma ve orta sahadaki bütünlük olacak. Beşiktaş’ta ise eğer oynarsa Gökhan İnler’in etkili olabileceğini düşünüyorum.

Ercan Yıldız: Derbiler yıldızların işi. Robin van Persie, Moussa Sow. Beşiktaş kazanacak olursa Ricardo Quaresma...

Gökhan Gönül farklı formayla çıkacağı Kadıköy’de tribünlerden etkilenir mi?

Öcal Uluç: Gökhan Gönül çok tecrübeli olmasına rağmen, elbette etkilenecektir, onca yıl ve sezon başının onca olayından sonra “etkilenmemesi için” bütün sinirlerini aldırmış olması gerekir.

Kemal Belgin: Gökhan Gönül’ün Kadıköy’e geleceğini sanmıyorum. Caner olsaydı rahat rahat gelirdi. Gökhan zaten yıllardır idman yapmadan oynayan oyuncu. Bunun bedelini ancak şimdilerde Beşiktaş’ta ödüyor.

Ümit Aktan: Ben, oynamasını beklemiyorum. Şenol Hoca’nın kongre üyeliğinden çıkarılmış bir oyuncusunu o sahaya süreceğini sanmıyorum.

Sadık Söztutan: Etkilenmemesi mümkün değil. Şunu gördüm; hücuma dönük oyuncular bu tarz baskılarda kamçılanıyor, gol atıyor, attırıyor… Ama defans oyuncusu hata yapıp bocalayabiliyor. Maçta işi en zor adam Gökhan Gönül bence…

Hasan Sarıçiçek: “İhraç” kararı psikolojik açıdan her insan için bir travmadır. Gökhan Gönül için de bu böyle… Bence, Şenol Güneş, bu maça Beck ile başlar, Gökhan’ı böyle bir psikolojik baskının içine atmaz.

Ömer Faruk Ünal: Etkilenmez. Tribünlerin de hoşgörü göstereceğini düşünüyorum. Hatta alkışlanabilir, çağrılabilir. Gökhan Gönül, hiçbir zaman antipatik bir oyuncu olmadı.

Serhat Akın: Gökhan Gönül farklı formayla çıkacağı Kadıköy’de tribünlerden etkilenir mi?Gökhan Gönül zaten maçın kaderini değiştirecek bir isim değil. Tribünlerden etkileneceğini düşünmüyorum ama maçın gidişatında önemli bir rol de oynamayacaktır.

Ercan Yıldız: Gökhan, hafta içi Darıca G.Birliği ile oynanan kupa maçında 90 dakika sahada kaldı. Tahminim Şenol Hoca, Beck ile çıkar. Gökhan konusunda Fenerbahçe tribünleri ikiye bölünebilir. Gökhan’dan nefret eden F.Bahçeliler de var; 9 sezon kulübüne başarılı şekilde hizmet ettiğini düşünen de…

Yoğun fikstür sebebiyle TFF’yi eleştiren Şenol Güneş haklı mı?

Öcal Uluç: TFF’nin o kadar eleştirilecek tarafı var ki, “bu şikayet” sıralamada ilk 25’e bile girmez. Dünyadaki her “büyük takım” iç ve dış futbol organizasyonları sebebiyle, Beşiktaş’ın başına gelenleri yaşar. Galatasaray çok yaşadı, Fenerbahçe bu sezonda da yaşıyor. Şenol Hoca’ya bir haller oldu; “işler iyi giderken” bir filozof gibi konuşuyor, biraz “işler karışınca” karşımıza “öfkelenen, ağlayan” bir adam çıkıyor. Onu “çok seven” bir sporsever olarak bu hâline üzülüyorum.

Kemal Belgin: Şenol Güneş’in fikstürden yakınmasını anlayamıyorum. Avrupa’da  yılda 15 milyon avro kazanan yıldızlar dördüncü lig takımlarına karşı kupalarda da oynuyorlar. Hatta 6-0 giden maçta yedinci golü atmak için doksanıncı dakika depar atıyorlar.Ümit Aktan: Haklı olduğu taraflar var. Kupa trafiğinde Beşiktaş’ın maç günü ve saatlerine özen gösterilmediğini düşünüyorum. Dolayısıyla haklı olduğuna inanıyorum, çünkü bu hep yapılıyor. 

Sadık Söztutan: Şenol Güneş’in de istemediğini bilerek söylüyorum; maç erteleme artık gerilerde kalmalı bir kere… Ama kimseyi kayırmadan, kimseyi de mağdur etmeden daha akıllı planlamalar yapılabilir.

Hasan Sarıçiçek: Şenol Güneş’in haklı olduğu noktalar var ancak böyle bir mazeret Beşiktaş’ın yolu kesilen temel engel gibi algılanmamalı… Böyle düşünülürse, bu yaklaşım takımı da olumsuz etkiler ve Beşiktaş üç boyutlu yarışın içinde daha fazla yer alamaz. Zihni yorgunluk bedeni yorgunluğu tetikler.

Ömer Faruk Ünal: Yüzde 100 haksız. Şenol Güneş her şeyden şikayetçi, sürekli bir yerlere laf sokma peşinde. Halbuki ondan çok olgun ve sakin yaklaşımlar bekleniyor. Teknik adam olarak 63 yaşında ilk şampiyonğunu yaşadı. Buna rağmen TFF’den, hakemlerden, fikstürden, havadan-sudan hep şikayetçi. Sistem onu hiç mutlu etmiyor.

Serhat Akın: Advocaat yaşanan fikstür polemiğinde Şenol Güneş’e nispeten daha haklı. Fikstür zaten sezon başında belli olan bir program. Şenol hoca sezon başında ya da 3-5 hafta öncesinde itiraz etse anlardım ama şimdi böyle derse o zaman Avrupa’da oynayan diğer temsilcilerimizin de maçlarının tekrardan ayarlanması gerekir ki bu da neredeyse bütün fikstürün yeniden düzenlenmesi demek.

Ercan Yıldız: “Şenol Hoca haklı mı acaba?” diyerek Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin maçlarını gün gün inceledim. Beşiktaş’a ne yapıldıysa, bire bir Fenerbahçe’ye de uygulanmış. Yani küçücük bir iltimas bile yok. Neden bu çıkışı yaptığını anlamak mümkün değil. Böyle bir çağda derbinin ertelenmesini beklemesi ya da 1 gün önce oynanmasını istemesi Şenol Hoca’ya yakışmadı.

FENERBAHÇE-BEŞİKTAŞ SKOR TAHMİNLERİ:

Spor Servisi

Ali Rıza Kılıçarslan:     2-3
Mehmet Emin Uluç:      3-0
Burhan Can Terzi:     1-1
Murad Tamer:     1-1
Baha Palulu:     2-2
Serdar Bingöl:     1-2
Uğur Aktan:     2-1

Yazı İşleri

Mustafa Bilim:     1-2
Fatih Selek:     1-1
Ömer Söztutan:     1-2
Ahmet Demirbaş:     0-2
Bahaddin Arvas:     3-1
Habib Arvas:     2-1
Abdülhakim Arvas:     0-2
Emin Arvas:     1-1
Fikret Çengel:     3-1
Kazım Çeliker:     2-0
Adem Şirin:     2-1
Mustafa Güldane:     2-2
Efrahim Gönültaş:     3-1
Faruk Kılıç:     2-0
Ümit Tanrısever:     1-0
Metin Örek:     2-3
Murat Öztekin:     1-2
Canan Eraslan:     1-0
Talip Karakaş:     3-2
Ömer Faruk Bingöl:     1-1
Ziyneti Kocabıyık:     2-1
Bilal Dirlik:     0-2
Göksel Dülger:     3-1    
Önder Çelik:     1-2
Enes Öztürk:     2-2
Berk Kerim Kılıç:     3-0
Murat Özay:     2-2

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - SPOR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...