CEO Sam Altman'ı kovan ChatGPT üreticisi OpenAI'den geri adım

Düzenleyen: / Kaynak: Engadget, The Verge
- Güncelleme:
CEO Sam Altman'ı kovan ChatGPT üreticisi OpenAI'den geri adım

TEKNOLOJİ Haberleri  / Engadget, The Verge

ChatGPT'yi geliştiren OpenAI şirketinin CEO'su Sam Altman, Cuma günü aniden kovulmuş ve teknoloji dünyasının en hareketli girişiminde kriz meydana gelmişti. Ancak şirket CEO Sam Altman'ı yeniden göreve getirmeyi düşünüyor.

Yapay zeka şirketi OpenAI, CEO Sam Altman'ı geçtiğimiz Cuma günü işten çıkardığını açıkladı. Ancak The Verge'in haberine göre, Sam Altman yeniden göreve getirilebilir. Altman'a yakın kaynaklar, yönetim kurulunun kovma kararı kadar ani gelişen bir geri dönüşle Altman'ı eski görevine geri getirmek istiyor. Yönetim kurulunun istifayı "prensipte kabul ettiği" ancak kurulun kararla ilgili olarak saat 17:00'ye kadar olan süreyi kaçırdığı aktarıldı. 

Altman'ın Cuma öğleden sonra kovulmasından kısa bir süre sonra, aralarında OpenAI'nin başkanı ve eski yönetim kurulu başkanı Greg Brockman, Araştırma Direktörü Jakub Pachocki, Hazırlık Başkanı Aleksander Madry ve Kıdemli Araştırmacı Szymon Sidor'un da bulunduğu çok sayıda üst düzey personel protesto amacıyla istifalarını sundu.

Bu toplantıda çok sayıda OpenAI çalışanı dayanışma amacıyla istifa etmeye hazırlandı. Hatta Altman'ın yeni bir yapay zeka şirketi kurması durumunda onunla çalışmaya istekli olduklarını da bildirdiler. 

Konuya yakın birçok kişinin verdiği bilgilere göre, OpenAI yönetim kurulu (YK), Sam Altman ile yeniden görüşmeye başladı. Bir YK üyesi, Altman'ın geri dönme konusunda "kararsız" olduğunu ve önemli yönetim değişiklikleri isteyeceğini ileri sürdü.

MICROSOFT OPENAI'YE DESTEĞİNİ SÜRDÜRÜYOR 

Teknoloji devi Microsoft, OpenAI girişiminin önemli yatırımcılarından biri, öyle ki geçtiğimiz Ocak ayında OpenAI şirketinin kasasına yaklaşık 10 milyar dolar aktarmıştı. Yeni bir açıklamada teknoloji devi, OpenAI ile ortaklığının devam edeceğini bildirdi.

Öte yandan, OpenAI şirketinin geçici CEO'su Mira Murati olmuş ve şirket, kovulmanın ardından yaptığı ilk açıklamada Murati'ye "güvendiğini" bildirmişti. Yönetim kurulu Altman'ın görevine son verildiğini bildirin mesajında, "Yönetim kurulunun artık Altman’ın OpenAI’ya liderlik etmeye devam etme becerisine güveni yok." ifadesinin kullanılması dikkat çekmişti.

Bununla birlikte, değişiklikle ilgili resmi duyurunun yayınlanmasından önce alt kademedeki çalışanlara çok az bilgi verildiği öğrenildi. 

ALTMAN'I DEVİREN KİŞİ BELLİ OLDU 

New York Times'a göre, şirketin kar amacı gütmemesi nedeniyle seçimler yönetim kurulu üyeleri tarafından yapılıyor ve bu da yatırımcıların şirket çapındaki kararları yönlendirmesini engelliyor. Altman ve Brockman, OpenAI yönetim kurulunun üyeleriydi. OpenAI'nin mevcut yönetim kurulu ise, baş bilim insanı Ilya Sutskever, Quora CEO'su Adam D'Angelo, Tasha McCauley ve Helen Toner'den oluşuyor.

OpenAI'de, geleneksel şirketlerin aksine yönetim kurulunun görevi hissedar değerini en üst düzeye çıkarmak değil ve hiçbiri OpenAI'de öz sermayeye sahip değil. Bunun yerine, belirtilen görevleri "geniş çapta faydalı" yapay genel zekanın (AGI) geliştirilmesini sağlamak.

Birçok kaynağa göre, OpenAI'nin kurucu ortağı ve araştırmacılarına liderlik eden Sutskever, bu hafta Altman'ın devrilmesinde etkili oldu. Kaynaklar, onun darbedeki rolünün şirketin araştırma ve ürün tarafları arasında bir güç mücadelesine işaret ettiğini söylüyor.

MİRA MURATİ KİMDİR? 

Arnavutluk'ta doğan ve 2016 yılında OpenAI kadrosuna katılan Murati, 2019 yılında OpenAI'nin Baş Teknoloji Sorumlusu olarak atandı. Son teknoloji yapay zeka modelleri ve uygulamaları üzerinde çalışan Murati'nin en önemli katkılarından biri, ChatGPT adlı yapay zeka dil modelinin geliştirilmesi oldu.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Engadget, The Verge
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...