Forbes, 'eşsiz' diyerek kaleme aldı: TCG Anadolu ile Türkiye, diğer donanmalara model olacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Forbes, 'eşsiz' diyerek kaleme aldı: TCG Anadolu ile Türkiye, diğer donanmalara model olacak

TEKNOLOJİ Haberleri

Forbes Dergisi, Türkiye'nin yerli ve milli savunmada katettiği yolu kaleme aldı, Kızılelma ve Bayraktar TB3'ün Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG Anadolu'da konuşlandırılmasını 'eşsiz' olarak niteledi. Yazıda, Türk donanmasının daha da güçleneceği vurgulanırken, "Amiral gemisinin benzersiz uçak cephaneliği, SİHA almayı düşünen diğer donanmalar için bir model görevi görebilir" ifadeleri kullanıldı.

Türk savunma sanayisinin geldiği nokta, Batı medyasının gündeminden düşmüyor. Son olarak Bayraktar Kızılelma'nın ilk 'Otomatik Taksi ve Koşu Testi'ni başarıyla tamamlaması geniş yankı uyandırmıştı. Bu kez ise Kızılelma ve Bayraktar TB3'ün TCG Anadolu'da konuşlandırılacak olması dikkat çekti. Analizde, Bayraktar TB3'ün TB2'den farkına değinilirken, TCG Anadolu ile Türkiye'nin dünyada bir ilki gerçekleştirecek olmasına dikkat çekildi.

TÜRKİYE, DÜNYADA BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRECEK

Forbes dergisinde "TCG Anadolu: Turkey’s New Flagship Will Carry Unique Aircraft" (TCG Anadolu: Türkiye'nin Yeni Amiral Gemisi Eşsiz Uçak Taşıyacak) başlığı ile yayımlanan analizde, Kızılelma ve Bayraktar TB3'ün Türkiye'nin en büyük savaş gemisi TCG Anadolu'da konuşlandırılacağı ve bununla birlikte Türkiye'nin dünyada bir ilki gerçekleştireceği, bu modelinin diğer donanmalara da örnek olacağı belirtildi.

Baykar tarafından yerli ve milli olarak geliştirilen Kızılelma'nın Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı olduğu ve geçtiğimiz günlerde ilk 'Otomatik Taksi ve Koşu Testi'nin başarıyla tamamlandığından bahsedilen analiz yazısında, analistlerin Kızılelma prototipinin Çin'in 5'inci nesil J-10 savaş uçağına benzettiği belirtildi.

F-35 İHTİMALİ YOK OLDU, TÜRKİYE FARKLI BİR YOL İZLEDİ

Kızılelma'nın süpersonik hızlara ulaşmasının insansız hava aracına yüksek manevra kabiliyeti sağlayacağından söz edilirken Kızılelma'nın kara ve deniz versiyonun olabileceği tahmininde bulunuldu.

Analizde şu ifadeler yer aldı: "2017'de Türkiye, Anadolu Amiral Gemisi'nde ara savaşçı olarak kullanmak üzere ABD'nin fazla F-35B'lerini istediğini duyurdu. Bu F-35'leri alma ihtimali, Rusya'dan S-400 alması ve sonucunda ABD tarafından yasaklanması sonucunda yok oldu. Bu kısıtlamalar sonucu Türkiye başka bir yol izledi ve Anadolu'yu (amiral gemisini) bugün gördüğümüz özgün drone ve İHA'lar ile donattı.

Bu geminin özgün drone ve İHA cephaneliği, drone almayı düşünen diğer donanmalar için model/örnek teşkil edebiliyor ancak daha geleneksel insanlı savaş jetleri ile donatılmış bir cephaneye karşı önemli sınırları/limitleri var. Örneğin, Kızılelma'nın düşük radar görüntüsü, yerli yapım kendi AESA radarı ve füze taşıma kabiliyeti takdirlik olsa da analistler, iyi eğitimli bir pilot tarafından kontrol edilen bir F-35 ile havada mukayese edemeyeceği, yeterli bir alternatif olmadığı görüşündeler.

TB2'NİN KATLANIR KANATLARA SAHİP ÖZEL DENİZ VERSİYONU...

Baykar ayrıca, TCG Anadolu'dan deniz operasyonları için geliştirilen ve çokça ihraç edilen ünlü TB2'nin katlanır kanatlara sahip özel deniz versiyonu Bayraktar TB3 üzerinde de çalışıyor. TCG Anadolu, nispeten kompakt boyutları sayesinde tahmini olarak 30-50 TB3 taşıyabilecek."

Analizde ayrıca, Türk donanmasının Amfibi Hücum Gemisi TCG Anadolu'yu 2020'de teslim alacağı ancak bu teslimatın Covid-19 salgını ve geminin insansız hava aracı çalıştırmaya daha uygun hale getirilmesi için ihtiyaç duyulan ek gereksinimler nedeniyle ertelendiği belirtildi.

DİĞER DONANMALARA MODEL OLABİLİR

Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait AH-1W Super Cobra ve SH-70 Sea Hawk helikopterlerinin Çok Maksatlı Amfibi Gemisi TCG Anadolu'ya iniş testinin başarılı olduğu, ATAK saldırı helikopterlerinin de 'yüzen kalede' yer alacağı ifade edildi.

Haberde, "Amiral gemisinin benzersiz uçak cephaneliği, SİHA almayı düşünen diğer donanmalar için bir model görevi görebilir" denildi.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...