Portekiz, Huawei'yi 5G ağlarından yasaklayacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Portekiz, Huawei'yi 5G ağlarından yasaklayacak

TEKNOLOJİ Haberleri

Huawei başta olmak üzere Çinli şirketlere karşı yaptırımlar artıyor. Portekiz, Huawei ve diğer Çinli firmaların 5G ağlarına katılmasını etkili bir şekilde yasaklayan en son ülke olma yolunda.

Bloomberg'in aktardığı bilgilere göre, Portekiz hükümeti bu hafta yerel operatörlerin Avrupa Birliği dışındaki tedarikçilerden veya Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü'nün (NATO) veya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OCED) parçası olmayan ülkelerden 5G ekipmanı tedarik etmesinin yasaklanmasını önerdi. Portekiz'in Siber Güvenlik Yüksek Konseyi'nin yaptığı açıklamada hükümet, bu yetki alanları dışındaki firmaların ülkenin kablosuz ağlarının güvenliği için yüksek risk oluşturduğunu söyledi.

Belgede özellikle Huawei'den bahsedilmiyor ancak eğer Portekiz kabinesi güvenlik konseyinin tavsiyesini onaylarsa, Çin NATO, OCED veya AB üyesi olmadığı için Çinli tedarikçilerin ülkede 5G ağlarına katılması yasaklanabilir.

HUAWEI'DEN İLK AÇIKLAMA

Bir Huawei sözcüsü Financial Times'a konuya ilişkin açıklama yaparak, "Huawei'nin bu konu hakkında önceden bilgisi yok ve kendisine danışılmadı. Son yirmi yılda Huawei, kablosuz ağlar oluşturmak ve milyonlarca insanı birbirine bağlayan kaliteli hizmetler sağlamak için Portekizli operatörlerle çalıştı. Geçerli tüm yasa ve düzenlemelere uymaya ve ürün ve hizmetlerimize güvenen Portekizli müşterilere ve ortaklara hizmet vermeye devam edeceğiz.” dedi. 

Çinli şirketlerin 5G ağlarına katılmasını yasaklamak, yıllardır Doğu Asya süper gücüyle yakın ilişkiler içinde olan Portekiz için ani bir geri dönüş olacaktır. Financial Times'ın belirttiği gibi Portekiz, son yıllarda kişi başına en fazla Çin yatırımı alan ülkelerden biri oldu. Ülkenin en büyük kablosuz taşıyıcısı olan Altice Portugal, 2018'de 5G lansmanının bir parçası olarak Huawei ekipmanını kullanmak için bir anlaşma imzaladı.

Portekiz yasağı başlatırsa, yakın zamanda Huawei'nin 5G ağlarına katılmasını yasaklayan Kanada, Danimarka, İsveç, Estonya, Letonya ve Litvanya da dahil olmak üzere bazı Avrupa ülkeleriyle aynı yolu çizmiş olacak. 

(Kaynak: Engadget) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...