Türkiye kucak açıyor, Fransa sınırdışı ediyor

Türkiye kucak açıyor, Fransa sınırdışı ediyor

GÜNDEM Haberleri

Türkiye, Esad zulmünden kaçanlara kucak açıp insanlık dersi verirken Fransa ise mültecileri kovuyor. Ankara yönetimi 80 bin Suriyeliye sahip çıktı, Paris yönetimi 500 Roman'ı sınır dışı ediyor.

Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti tarihin her döneminde zulümden kaçanlara kucak açarak dünyaya insanlık dersi verdi. Son örnek güney sınırımızda yaşandı. Türkiye, Esad zulmünden kurturulup Türkiye'ye sığınan 80 bin Suriyeliye kamplar açarak bütün imkânlarını seferber etti. Fransa ise ülkesinde mülteci durumundaki nbsp;500 Romana tahammül edemiyor. Son olarak Paris'in Evry Kasabasındaki 70 kişilik bir Roman kampı kapatıldı. İçişleri Bakanı Manuel Valls, Romanların sınırdışı edildiğini söyledi. Ülkeden ayrılmak zorunda kalanlar ise çaresiz, "Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Nereye gideceğimiz korusunda bir açıklama bekliyoruz. Çok zor durumdayız. Kızılhaç bize yardım edecek. Onu da sadece 3-4 günlük. Geldiğimiz yerde bir işimiz yok. Buraya hırsızlık yapmaya ya da başkalarının hakkını yemeye gelmedik. Bizler sadece insan gibi yaşamaya çalışıyoruz" dedi.
Avrupa Komisyonu, Fransa'da Romanların kaldığı kampların boşaltılmasına ve göçmenlerin sınırdışı edilmesine tepki gösterdi. Avrupa Birliği'nden yapılan açıklamada birliğin yasalarına saygı gösterilmesi çağrısında bulunulurken, konunun yakından takip edileceği ifade edildi. Paris hükümeti, geçtiğimiz hafta, Romanların iş bulmalarına yönelik problemlerin giderilmesi konusunda bir dizi önlemler alınacağını açıklamıştı. Ancak açıklamalar yerini 'sürgün'e bıraktı. Türkler ise tarihin her devrinde soydaşı olmayanlara bile mazlumlara kucak açtı. Osmanlı Devleti, 15. yüzyılda İspanya'daki zulümden kaçan Yahudileri gemilerle getirdi. Sultan Abdülmecid zamanında Osmanlı'ya sığınan 5 bin mazlum Macar ve Polonyalı için savaş dahi göze alındı. 1917 Bolşevik ihtilali sonrası Rusya'dan kaçan 200 bine yakın Beyaz Rus'a, Saddam zulmünden kaçan Iraklı Kürtlere, son olarak da Suriyelilere sahip çıkıldı.

Suriyeli mülteci sayısı 78 bini geçti
Türkiye, Ürdün ve Lübnan'a sığınan Suriyelilerin sayısı resmi verilere göre 200 bini geçti. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin verilerine göre, Türkiye'de 78 bin 409, Ürdün'de 76 bin 886, Lübnan'da 52 bin 91 olmak üzere toplam 207 bin 386 sığınmacı bulunuyor. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...