Sri Lanka'da İslam'a ayrıcalık var... Elhamdulillah Müslümanız

Sri Lanka'da İslam'a ayrıcalık var... Elhamdulillah Müslümanız

YAŞAM Haberleri

Doğumdan ölüme kadar Müslümanların bütün kanunları, kuralları farklı. Eğitimi kendilerine mahsus okullarda, müfredata varıncaya kadar kendileri belirliyor.

Osman SAĞIRLI nbsp;/ Gitti, gördü yazdı...-2-


Kandy-Oddamavady arası 180 kilometrelik bir yol. 2 saat geçmiş bir arpa boyu yol ancak almışız. Adını bilmediğimiz, hatta elektrik alamadığımız için muavini Morris aracılığıyla irtibat kurmak zorunda kaldığımız, cansız manken Vahe duruşlu şoförümüz alabildiğine sakin. Elini direksiyondan kaldırıp vites değiştirdikten sonra tekrar geriye döndürdüğü aralıkta bizim TV kanalları üç kuşak reklam döner. Bu durum aracımızdaki bıçkın delikanlıları çileden çıkarıyor. Karadenizli Mehmet Abi, "İndirin şu adamı direksiyondan ben geçeyim, yol nasıl gidiliyormuş görsün. Uyuşuk herif!" Tabii bu tonda bir konuşma tercüme edilmeden olur mu? Hâl böyle olunca Selman kardeşimiz Refik abisine konuşmayı simultane ediyor, o da Sinhala dilinde şoföre... Araç yeminli tercüme bürosu gibi. Konu geçmiş, başka mevzu konuşulurken şoför "no sir" nidaları ile geri dönüyor. Hoppala abi biz o mevzuyu geçtik!..
BİR SİGARA 10 YIL HAPİS nbsp;
Meğer mevzu derinmiş... Burada midibüslerin saatte 60 km'den fazla hız yapmaları yasakmış, cezası varmış. Şoför, neredeyse km kadranı ile selfie yapıp 60 km ibaresini gözümüze sokacak. "Parası neyse veririk babam sür hele" teklifini de reddediyor. Gerisini Refik abimin, çevirilerinden dinleyelim; "Hız sınırını aşarsan yaklaşın 60 dolar kadar para cezası var. Burada iyi bir memurun 200 dolar maaş aldığı düşünülürse ciddi bir para. Dahası mahkemeye çıkarılıyor ve 10 yıla kadar hapis cezası alabiliyorsun. Ehliyet elden gidiyor. Sadece bu mu? Direksiyonda telefonla konuşursan yine aynı şekilde. Öyle keyif ya da efkâr sigarası tüttürmek neredeyse idamlık suç." Sigara ile ilgili durum sadece şoför için değil ülke genelinde de ciddi bir problem. Üç-beş sene öncesine kadar ülkede çok sayıda sigara tiryakisi varken, ani bir kararla durum tersine dönmüş. Sri Lanka'da belirli yerler haricinde sigara içemezsin. Caddede, sokakta içerken yakalanırsan vay haline!.. Koskoca ülkede sigara satan yer bir elin parmakları kadar. Sigara şirketleri hiçbir şekilde reklam yapamaz, toplumsal bir konu dahi olsa sponsor olamaz, burs veremez, yardım yapamaz.
TAPINAĞI BIRAK CAMİYE BAK
Refik Abinin anlattığına göre, yasaklar olduğu kadar özgürlükler de var bu ülkede. Bunların en başta geleni de din özgürlüğü. Ülkenin her tarafında bir Budist ya da Hindu tapınağı veya cami görürsünüz. Tapınağı bilmesek de olur, Sri Lanka'da 2 bin 500 cami var. İlk Müslümanlar Tarık Bin Ziyad döneminde, Yemen'den gelmiş. Yani bin 300 yıldan fazla zamandır buradalar. Müslümanların ayakta kalan en eski binası Beruwela'daki Kachimalai Camii. Hindistan'dan gelen Müslümanların inşa ettiği cami tam 600 yıllık. Sri Lanka'da yaklaşık 2 milyon 100 bin civarında Müslüman var. Sayıları her geçen gün de artıyor. Burada Müslüman olmak ayrıcalık demek abartılı olmaz. Zira doğumdan ölüme kadar Müslümanların bütün kanunları, kuralları farklı. Eğitimi kendilerine mahsus okullarda, müfredata varıncaya kadar kendileri belirliyor. İbadet desen yine öyle. Camisini kendisi yapıyor, imamını kendisi atıyor, ölünce kendi mezarlığına defnediyor. Müslümanların ticaret ve evlenme hukukları da ayrı. Kadılar da var. Medeni ve ticaret hukukunda şeri kuralları uyguluyorlar. Mesela çiftler boşanacaklarsa bu kadı kararı ile oluyor. Kadı boşanma belgesi düzenliyor, bu belge devlet kurumlarında resmi evrak yerine geçiyor. Ayrıca Müslümanlar ile ilgili hususlarda Sri Lanka Alimler Birliği'nin vereceği hükümler hem halk hem de yönetim tarafından geçerli kabul ediliyor. Devlet radyolarında 5 vakit ezan okunuyor. Her gün dini programlarlar yapılıyor. Mecliste 225 koltuk var, bunlardan 26'sı Müslüman vekillerin. 30 bakanlıktan 3'ü, üstelik de tamamen hassas bir durum arz eden adalet, ekonomi ve içişleri bakanları da Müslüman. Bu bakanlar Budist seçmenin desteği ile seçiliyor. Başkent Kolombo'nun ve birçok şehrin belediye başkanı da iki turlu seçimle yani yüzde 50 oy ile başkanlığı almış. Kısacası Müslümanlar Sri Lanka'da güvenilir insan unvanı taşıyor.
BİR BAKIŞLARI YETER
7 saat süren yolculuk sona eriyor. Memleketi biz kurtaramıyoruz belki ama, hiç olmazsa buradaki Müslüman yetimlerin kurtuluşuna aracılık eden hayırsever vatandaşlarımızın elçisi olarak yine yüzlerce yetim yavrunun pırıl pırıl yüzleri, umut dolu bakışlarına kavuşuyoruz. Adını bilmediğimiz meyvelerden, tadını bilmediğimiz yemeklerden müteşekkil sofralarda hazzını çok iyi bildiğimiz bir duyguyu doyasıya yaşıyoruz.




nbsp;Sri Lanka'da İslam'a ayrıcalık var... Elhamdulillah Müslümanız


KADILARI BİLE VAR
Müslümanların camileri de İslami hizmetleri de kendilerine ait. Devlet bu konuda bırakın engel olmayı destek bile veriyor. Müslümanlar şeri hukuka göre günlük hayatlarını düzenliyor.


nbsp;Sri Lanka'da İslam'a ayrıcalık var... Elhamdulillah Müslümanız
Bir anne öz evladını nasıl sever, işte öyle bir görüntü. Başı okşanan yetimin bir tebessümü zaten her şeye değer...

8 YILDIR ORADALAR

İHH varsa çözüm var nbsp;

Sri Lanka, gerek iç savaş, gerekse tsunami dolayısıyla çok sayıda yetime sahip bir ülke. UNİCEF rakamları netlik kazanmasa da sadece Müslümanların 6 binden fazla yetimi var. Ülkede biri kız olmak üzere 4 yetimhane var. Yetimhaneleri her yerde olduğu gibi Hıristiyan örgütler finanse ediyor, bu da eğitime yansıyor. Böyle olunca Müslüman yetimlerin buralara gitmesi mümkün olmuyor. İşte bu sebepledir ki burada Müslüman STK'lara büyük görevler düşüyor. Türkiye adına burada en önemli görevi de İHH İnsani Yardım Vakfı yürütüyor. 2006 yılından itibaren her ramazan ve kurban organizasyonunda Müslümanlarla yakın ilişki içerisinde olan İHH, yetim aileleri ve iç göç mağdurlarını ev sahibi yapmak için de girişimlerini sürdürüyor. Sadece bu programda Sri Lanka için 210 bin TL bütçe ayıran İHH, tsunami ve iç savaş mağdurlarına 10 evin teslimi yaptı, iki yetim ailesini de mutfak eşyalarına varıncaya kadar dayalı döşeli evlerine kavuşturdu. Ayrıca yetim aileleri için 10 dikiş makinası ve 5 sera teslim edildi. nbsp;
İHH'nın çalışmaları bununla da sınırlı değil. Sri Lanka'daki Müslümanlara kazandırdığı; Şehit Necdet Yıldırım, Şehit Cevdet Kılıçlar ve Şehit Faruk Aktaş Sağlık Merkezlerinde günlük olarak hasta kabulü yapan İHH, iki engelli rehabilitasyon merkezi ve iki cami yaptı. Bir Külliye şeklinde tasarlanan; içerisinde cami, okul, klinik ve yetimhanenin olduğu bir kompleksin temeli de önümüzdeki günlerde atılacak.



nbsp;Sri Lanka'da İslam'a ayrıcalık var... Elhamdulillah Müslümanız


YETER Kİ MUTLU OLSUNLAR
Sri Lanka'daki Müslümanların neye ihtiyacı varsa İslam dünyası yardımına koşuyor. Sebep İslam kardeşliği.

nbsp;Sri Lanka'da İslam'a ayrıcalık var... Elhamdulillah Müslümanız
İsrail'e protesto tiyatrolara bile yansıyor.


BAŞKA ÖRNEĞİ YOK
İsrail'e yaptırım uygulayan ülke
Sri Lanka acayiplikler ülkesi desek abartılı olmaz. Zira burada İsrail'e karşı da enteresan bir duruş var. Belki de İsrail'in diplomatik ilişki kuramadığı, elçi bulunduramadığı ender ülkelerden biri. Sri Lanka İsrail'i, hükümete silah satarken bir yandan da el altından Tamillere silah sattığı ve ülkeyi karıştırmak istediğini iddia ediyor. Filistin'e yönelik uygulamaları nedeniyle İsrail'i suçluyor, diplomatik ilişki de kurmuyor. İsrail'e olan yaptırımları sadece bununla kalmıyor. Filistin, bu ülkede elçilik bulunduruyor. Üstelik devletten de yardım alıyor. Dahası Sri Lanka Filistin Dostluk Derneği üzerinden iki ülke ilişkileri yürütülüyor. Bu derneğin başkanı da bir Budist olan şu an ki devlet başkanı. nbsp;







Yarın
Ne yetim filden ne de çaydan vazgeçtik


Sri Lanka'da İslam'a ayrıcalık var... Elhamdulillah Müslümanız

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...