Acı gerçek dizini sıraya çarpmasıyla ortaya çıktı

Acı gerçek dizini sıraya çarpmasıyla ortaya çıktı

YAŞAM Haberleri

Yapılan tetkiklerde kaval kemiğinde kötü huylu tümör olduğunu öğrenen Cuma, tesadüf sonucu gittiği doktordan kanser teşhisiyle ayrıldı.

Genç hasta Cuma, ilk olarak gittiği doktorun çekilen röntgende herhangi bir kırık ya da farklı bir durum tespit edemediğini belirtiyor. Ağrı şikayetlerinin devam ettiğini gören Cuma'nın ailesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Atilla Polat'a başvuruyor.
Tüm kontrolleri yeniden yapılan Cuma için ilk olarak dizine MR çekiliyor. Yapılan görüntülemede bir anormallik tespit eden Emsey Hospital'dan Doç. Dr. Atilla Polat, Cuma'nın bacağından biopsi ile parça alarak incelenmesini istiyor. Patoloji sonuçlarında bacağında kötü huylu tümör tespit edilen Cuma'ya yumuşak doku kanser teşhisi konuluyor.
Cuma'nın hikayesi kanser teşhis konulduktan sonra başladı
İlk aşamada kemoterapi tedavisi uygulanan Cuma'ya ameliyat öncesi 3 seans kemoterapi verildi. Bu tedaviye olumlu cevap veren Cuma'nın kaval kemiğindeki tümör küçüldükten sonra Dr. Atilla Polat hastasına ameliyat yapmaya karar verdi.
Mart ayında cerrahi bir operasyonla ameliyat edilen Cuma'nın tümörlü olan kaval kemiğinden 15 cm'lik bir parça kesildi. "Kemiğin dış ortamda ışınlanması" adı verilen yöntemle Cuma'nın bacağından kesilen tümörlü kemik farklı bir onkoloji ekibi tarafından yüksek dozda radyasyon tedavisine maruz kaldı. Tümörden tamamen arındırılan kemik, ameliyat işlemi devam ederken hastaya tekrar nakledildi. Toplam ameliyat süresi 2.5 saat süren Cuma'nın kaval kemiğine uygulanan radyasyon tedavisi yaklaşık 1 saatte tamamlandı.
Hiç cep telefonu kullanmadı kanser olmasını şaşkınlıkla karşıladı
Ameliyat sonrası olumlu bir iyileşme durumu gözlemlenen ve kemoterapi süreci devam eden Cuma'ya bu durumu nasıl karşıladığı sorulduğunda kemoterapinin yan etkilerini çok görmediğini ve tahmin ettiğinden daha kolay bir şekilde bu süreci geçirdiğini belirtiyor. Mide bulantısı ve baş dönmesi gibi etkileri yaşamamış olan Cuma, fiziksel olarak da şimdi oldukça sağlıklı görünüyor.
Bugüne kadar hiç cep telefonu bile kullanmamış olan Cuma, arkadaşıyla şakalaşırken tesadüf sonucu ortaya çıkan bu hastalıkla karşılaşmayı hiç beklemediğini söylüyor. Hastalık ilk ortaya çıktığında bile korkmadığını, doktoru Atilla Polat'a en başından itibaren çok güvendiğini ve en kısa sürede tekrar koltuk değnekleri olmadan yürüyeceği günün heyecanını yaşadığını dile getiriyor. En çok neyi özledin diye sorulduğunda ise gezmeyi çok özlediğini dile getiriyor.
"Uzuv kaybını önlemek için sadece tümörlü kemiği kesip tedavi sonrası tekrar yerine naklettik"
TÜMÖR KÜÇÜLDÜ
Ülkemizde henüz yeni uygulanan Extra Corporal İrradiation yöntemi yani Kemiğin Dış Ortamda Işınlanması Tedavisi ile hastası Cuma Üler'i ameliyat eden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Atilla Polat; "Hastamız sağ kaval kemiğinde aşırı ağrı şikayeti ile hastanemize başvurduğunda MR çekilmesine karar verdik. MR sonuçlarında hastamız Cuma'nın kaval kemiğinde büyük bir tümör tespit ettik. Hastamıza ilk olarak biyopsi uyguladık ve pataloji sonuçlarına habis yani kötü huylu kemik tümörü teşhisi koyduk. Cerrahi müdahale öncesinde hastamıza 3 seans kemoterapi tedavisi uyguladık. Tedaviye olumlu cevap veren hastamızın tümörü cerrahi müdahale yapılacak kadar küçüldü."
Dr. Atilla Polat, "Bu tarz cerrahi müdahalelerde kanserli dokunun tamamının güvenle çıkarılabilmesi için bazen tümörlü bölgenin yani hastanın kemiğinin kesilmesiyle uzuv kaybı meydana gelebilirdi. Hastaya ameliyat sonrasında kadavra kemiği nakledilebilir ya da kesilen kemiklerin haricinde kalan kemiklerin uzatılması işlemi (ki bu bazen yıllarca süren bir uygulamayla olabilir) uygulanabilirdi. Ancak biz yaptığımız ameliyatla hastanın kaval kemiğinin tümörlü bölgesinden 15 cm'lik parçayı keserek ayrı bir onkoloji biriminde ve ameliyat devam ederken yoğun radyasyon uygulamasına tabi tutulmasını sağladık. Tümörden tamamen arındırılan kemik parçasını daha sonra hastaya tekrar naklettik. Şu anda hastamızın tedavi süreci devam etmekle birlikte tekrar sağlığına kavuştuğunu söyleyebiliriz. Kemoterapi tedavisi devam eden hastamızın bacağındaki kemik hızla iyileşmekte ve kaynamaktadır. Ameliyattan 1 ay sonra hastamıza yüzde 10 düzeyinde ayağına güç verebileceğini belirttik. Hastamız koltuk değnekleri ile ayağının üzerine basabilmektedir. Önümüzdeki aylarda kemik kaynamaya devam ettikçe ayağa daha fazla güç vermeye başlayacaktır." dedi.
Yumuşak doku kanseri 18 yaş altında çocuklarda daha sık görülüyor
Sarkoma kemik ve yumuşak dokudan kaynaklanan habis tümörlerdir. Habis tümörler kötü huylu olarak bilinen kanser tümörleridir. Bu tümörler kötü huylu olarak kemikte ortaya çıktığında kemik kanserine neden olur. Bulundukları kemikten çıkarak bazen yakın organlara da yayılabilen kemik tümörleri kan yoluyla uzak organlara da yayılabilir. Bu durum metastaz olarak bilinir. Bu nedenle kemik kanserinde erken tanı ve tedavi çok önem taşımaktadır.
Belirtileri:
Ewing sarkomlu hastalarda görülen başlıca şikayet tümörün bulunduğu bölgede oluşan şişlik ve ağrılardır. Ağrılar düzensiz olarak ortaya çıkabildiği gibi gündüz ya da gece de devam edebilir. Ağrılarla birlikte tümör büyüdükçe gözle görülebilen ve elle hissedilebilen şişlikler de oluşabilir. Bu ağrılar bazen spor yapmaya bağlı yaralanma, genellikle 18 yaş altı hastalarda görüldüğü için büyüme ağrıları ya da kemik iltihabı gibi yanlış yorumlanan teşhislere neden olabilir.
Tedavi süreci:
Tedavi birkaç haftalık yoğun bir kemoterapi süreci ile başlar. Bu tedavinin amacı tümörü ve varsa mevcut metastazları küçültmek ve öldürmektedir. Kemoterapi daha başarılı bir ameliyat yapılması için ön hazırlık sağlar. Cerrahi müdahalede amaç tümörü tamamen alabilmektir. Bugün için uygulanan ameliyat teknikleri ve kemoterapi ve radyoterapi uygulamalarıyla tümörlü uzuvların (kol ve bacak gibi) kesilip alınmaması için çaba gösterilmektedir.
Ameliyat sonrasında da kemoterapiye devam edilir. Bu terapinin yoğunluğu operasyondan önce yapılan tedaviye, cerrahi müdahale sonrası hastanın ilerlemesine bağlı olarak değişmektedir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...