Marmara'daki deprem sonrası korkutan açıklama

Marmara'daki deprem sonrası korkutan açıklama

YAŞAM Haberleri

Marmara'daki 4.2'lik depremi değerlendiren İTÜ Öğretim Üyesi Övgün Ahmet Ercan, “Kentsel dönüşüm ivedilikle bitirilmezse çok üzüleceğiz” dedi.

İTÜ Öğretim Üyesi Övgün Ahmet Ercan, “16 Kasım 2015 Pazartesi 17.45'de Kuzey Anadolu Kırığı üzerinde sağ atımlı bir deprem oluşmuştur. Depremin büyüklüğü 4,2, depremin odak derinliği 7,2 kilometre, granit katmanı içindedir. Tıpkı gelecek depremde beklenen derinlik” dedi.
 
Depremin meydana geldiği konumu da açıklayan Ercan, “Depremin olduğu konum ise, KB-GD doğrultulu Adalar kolu ile Doğu-Batı doğrultulu İstanbul kolunun kesim yeri olan köşede oluştu. Depremin sığ olması, Eminönü ile Adalar'da güçlü duyulmasına neden oldu” diye konuştu.
 
İstanbul için beklenen depreme ilişkin açıklama yapan Ercan, “İstanbul kolunda beklenen ana deprem Küçükçekmece-Sivriada arasında 7 ile 10 kilometre derinde granit katmanı içinde, 6,3 ile 6,7 büyüklüğünde olacaktır” şeklinde konuştu.

Marmara'daki deprem sonrası korkutan açıklama

“GECİKEN KENTSEL DÖNÜŞÜM İVEDİLİKLE BİTİRİLMELİDİR, YOKSA ÇOK ÜZÜLECEĞİZ”

 
Depremin öncü olmadığına dikkat çeken Ercan, “Bu depremin öncü deprem olması beni şaşırtır. O nedenle arkasından büyük bir deprem beklemiyorum. Marmara kolunun kırılabilmesi için 6 milyar giga tonluk bir güç toplanmış olması gerekir. Oysa Marmara, 1999 depreminden sonra aşırı boşaldığından yakın sürede büyük bir deprem beklemiyorum. Ne var ki, ana deprem oluncaya dek Marmara'da bu ile bundan büyük gerginlik depremleri olacaktır. İkircikli olduğum konu; önce Tekirdağ kolu mu yoksa İstanbul kolunun mu kırılacağı. Geciken kentsel dönüşüm ivedilikle bitirilmelidir. Yoksa çok üzüleceğiz” dedi.

BÜYÜK DEPREMİ TETİKLER Mİ?

Profesör Mikdat Kadıoğlu, Marmara Denizi'nde meydana gelen ve İstanbul'da paniğe neden olan 4.2 büyüklüğünde depreme ilişkin o gerçeği paylaştı.
 
İstanbul Teknik Üniversitesi ( İTÜ) Öğretim Görevlisi Türk Meteoroloji ve Afet Yönetimi Profesörü Mikdat Kadıoğlu, İstanbul'da yaşanan son depremi Karar'.com'a değerlendirdi. Vatandaşların cevabını merak ettiği "Son deprem beklenen büyük Marmara depremini tetikler mi" sorusunu yanıtladı.
 
Öncü mü bilemeyiz
 
Marmara Denizi'nde hiç deprem hiç olmayacak algısından vazgeçmemiz gerektiğini belirten Prof. Dr. Mithat Kadıoğlu "İstanbul'da 4.0 şiddetinde yaşanan deprem öncü müdür değil midir onu bilemeyiz. Bu yaşanan sarsıntı bize büyük bir depremin geleceğini hatırlatmalı ve ona göre acilen önlemler almalıyız" dedi.
 
Kadıoğlu'nun açıklaması şöyle:
 
"Saroz'dan Tekirdağ'a kadar olan bölgede fay hattı yıllardır sessiz bir şekilde bekliyor. İstanbul yaşanacak büyük bir depreme hazırlıklı olmalı. Ertelenecek bir durum yok. Türkiye'nin en büyük depremi her an olabilir. Çok büyük bir deprem kapımızda.


'Depremler bizi uyandırmalı!'
 
İstanbul'da yaşanan depremler bizi uyandırmıyorsa daha ne olması gerekiyor? Ulusal beraberlik içerisinde beklenen büyük deprem için hemen bir şeyler yapmalıyız.
 
Beklenen büyük deprem için yapılan tahminler ise 7,5 şiddetinde olacak. Kırılmayı düşünen fay hattının bir kısmı kırılırsa eğer küçük depremler meydana gelir ve 6, 6,5 şiddetinde daha düşük şiddette yine büyük depremler meydana gelebilir. Bizim yapmamız gereken en kötü ihtimale göre hazırlanmak."

JAPON UZMANDAN İSTANBUL İÇİN KORKUTAN UYARI

Japonya Yurt Dışı İnşaat Şirketleri Derneği Genel Sekreteri Yoshinori Moriwaki, İstanbul'da 30 sene içinde 7,4 büyüklüğünde bir deprem olabileceğini belirterek, "Özellikle Marmara Denizi'nde bulunan adalarda uzun zamandır deprem olmadı. Burada deprem olabilir diye söylüyorum. Kısa bir süre önce yapılan araştırmalar da bunu gösteriyor" dedi.


Karabük İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Nafiz Kayalı Gençlik Merkezi'nde düzenlenen "Deprem Afetine Hazır mıyız" konferansına konuşmacı olarak katılan Japonya Yurt Dışı İnşaat Şirketleri Derneği Genel Sekreteri Yoshinori Moriwaki, dünyadaki en şiddetli depremin 9,7 olarak ölçüldüğünü söyledi.

İzmit'te meydana gelen depremin İstanbul Avcılar'da büyük hasara neden olduğunu hatırlatan Moriwaki, "Uzak olan bir yerin depremden az etkilenmesi gerekir. Bölge, deprem merkezine uzak olmasına rağmen burada yıkım oldu. İstanbul'da yapılan inşaatlardan çıkan topraklar bir yere dökülüyor, dolgu yapılıyor, sonra da dolgu üzerine evler yapılıyor. Zeminin durumuna göre inşaat yapmak lazım. Türkiye'de şimdiye kadar en büyük deprem 7,9 şiddetinde meydana geldi. Genel olarak 7,4 Japonya ile karşılaştırdığımızda çok fazla değil. Depremde bakıyorsunuz bir bina yıkılmış, yanındaki ise ayakta. Bunlar aynı zeminde olmasına rağmen inşaat sırasında yetersiz malzeme kullanılması böyle bir sonucu meydana getiriyor" dedi.


"81 İLİN 55'İ DEPREM KONUSUNDA TEHLİKELİ SINIFINDA"


Moriwaki, 1999 Marmara depreminden sonra Türkiye'de yapı denetimi konusunda önemli uygulamaların başladığını, kontrol şirketlerinin kurulduğunu dile getirerek, "2001'de 19 il pilot bölge seçildi. Türkiye'de 81 ilin 55'i deprem konusunda tehlikeli sınıfında yer alıyor. Japonya da aynı. Biz iki millet olarak aynı acıyı yaşıyoruz. Yaşanan acıları unutmamak lazım. 18 milyon yapı varsa yüzde 67'si kaçak. Kontrolsüz olduğu için inşaatlar standartlara uygun olmuyor. Van depreminde benim için çok acı bir şey oldu. Orada bir arkadaşımı kaybettim. O binada daha önce iyileştirme yapılmış ama bu sadece bir makyaj. Orası Bayram Otel" diye konuştu.


"İSTANBUL'DA 30 SENE İÇİNDE DEPREM OLABİLİR"


Moriwaki, Türkiye'nin 6 plakadan, Japonya'nın ise 4 plakadan oluştuğunu belirterek şunları söyledi:
"Japonya'da daha çok deprem oluyor ve sayısal olarak fazla. Japonya'nın arazisi Türkiye'nin yarısı kadar ama nüfusu daha fazla. Japonya'da en şiddetli deprem 9,7 şiddetinde olurken, Türkiye'de ise 7,9 şiddetinde. Türkiye'de depremin sayısı az ama ölümler fazla. Japonya'da ise depremler fazla ama ölümler az. Türkiye'de deprem haritasına bakıldığında İstanbul'da 30 sene içinde deprem olabilir. Buradaki deprem 7,4 büyüklüğünde olacağı tahmin ediliyor. Araştırmalar bunu gösteriyor. Özellikle Marmara Denizi'nde bulunan adalarda uzun zamandır deprem olmadı. Burada deprem olabilir diye söylüyorum. Kısa bir süre önce yapılan araştırmalar da bunu gösteriyor. Depremi durdurmak mümkün değil. Japon ve Türk insanı bunu kabul etmeli."
Konferans sonrası Karabük Vali Yardımcısı Abdullah Acar tarafından Japonya Yurt Dışı İnşaat Şirketleri Derneği Genel Sekreteri Yoshinori Moriwaki'ye çeşitli hediyeler ve plaket takdim edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...