Niğde'de ramazan ayına özel üretilen tahinli pideler, yarım asırdır sahur sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alırken, diğer illerden sipariş ediliyor.

Ramazan ayının gelmesiyle kentteki fırın ve pastanelerde özel mesai harcayan ustalar, günlük binlerce tahinli pide üretiyor.

Tok tutması ve tahinin verdiği özel tat dolayısıyla tercih edilen tahinli pide, kentte yaklaşık 50 yıldır sahur sofralarının olmazsa olmazları arasında yer alıyor.

Un, şeker, maya, su ve bolca kullanılan tahin karışımından elde edilen hamur, el maharetiyle açılıyor. Büyükçe açılan yufkanın üzerine tahin dökülerek rulo şeklinde kıvrılıyor. Parçalara ayırarak gül şekli verilen hamur, pide şekline getirildikten sonra fırında 10 dakika pişirilerek tüketime hazır hale getiriliyor.

Pide ustası Mevlüt Yenel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 68 yaşındaki ağabeyi Ali Rıza Yenel ile yaklaşık 50 yıldır bu mesleği yaptıklarını belirtti.

Yaklaşık 25 yıldır, her ramazan sadece tahinli pide ürettiklerini anlatan Yenel, "Sabah saat 08.00'de mesaiye başlıyoruz akşam saat 18.00'e kadar çalışıyoruz. Günlük 500 civarında tahinli pide üretiyoruz. Yoğurulan hamuru el maharetiyle açtıktan sonra üzerine bolca tahin döküyoruz, şekerli ya da sade üretiyoruz. Türkiye'nin birçok iline gönderiyoruz. Özelliği ise sahurda tüketilmesi ve tok tutması." diye konuştu.