Çengelköy Bademi tarih oldu

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Çengelköy Bademi tarih oldu

YAŞAM Haberleri  / AA

Çengelköy sırtlarında yetiştiği için bu semtin adıyla anılan, kokusuyla nam salmış ‘Çengelköy Bademi’, artık yok... Piyasada satılanlar ise seralarda yetişiyor

Bir zamanlar yüzü sürekli güneşe bakan Çengelköy sırtlarında yetiştiği için bu semtin adıyla anılan ‘Çengelköy Bademi’, artık yok. Çengelköy’de yaklaşık 30 yıl öncesine kadar hıyar tarlaları bulunduğunu belirten semt sakinlerinden Salim Porsu, rant baskısıyla artan ve “yabani mantar” gibi etrafı saran konutların bu tarlalarda yükseldiğini söyledi. Aslen Kastamonulu olduğunu, 1954 yılında İstanbul’a geldiğini belirten 77 yaşındaki Porsu, “Çengelköy Bademi dediğin zaman, sen ne dersen de Çengelköy Bademi diye sat, onun kokusu olmadığı zaman zaten kimse yanına gelmez ki. Ayrı bir kokusu, lezzeti vardı onun. Mest ederdi adamı, kokladığın zaman iştahın kabarırdı. Öyle güzel kokardı ki yemeye doyamazdın” diyor. Çengelköy Bademi’nin hasadının ağustos ayında başladığını söyleyen Porsu şunları söyledi: “Hasat iki ay kadar sürerdi. Mahsül çok bereketli olurdu. Şimdi Yalova’dan getiriyorlar, seralarda yetişiyor. Şekli benziyor, ufak, açık yeşil renkli ama hepsi o kadar. Eskiden hasat zamanı Çengelköy hıyar kokardı şimdi, kokusundan geçtim, tadı bile yok. Çengelköy Bademi diye halkı kandırıyorlar.” Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Tarla Bitkileri Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Rukiye Murat Duran ise Tarım Gen Bankası’nda “Çengelköy Hıyarı” şeklinde kayıt olduğunu belirterek, çimlendirmeyi denediklerini, ancak çıkmadığını yani şu anda sonucun sıfır olduğunu söyledi.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...