Yıkım kavgasında İş Bankası şubelerine kanalizasyon ablukası

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Yıkım kavgasında İş Bankası şubelerine kanalizasyon ablukası

YAŞAM Haberleri  / İHA

Adana'da İş Bankası'ndan kamulaştırılarak polis merkezi yapılmasına karar verilen 66 yıllık Güney Sanayi idari binası, askı süresi dolmadan mülkiyet sahibi İş Bankası tarafından yıkıldı. Yıkım, Seyhan Belediyesi zabıtalarınca durdurulurken, kentteki pek çok İş Bankası şubesinin kapılarının önünde Adana Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü (ASKİ) tarafından kazı çalışması başlatılması dikkat çekti.

66 yıl önce inşa edilen ve o dönemlerde Türkiye'nin en büyük 4'üncü fabrikası unvanını taşıyan D-400 karayolu üzerinde bulunan Güney Sanayi Tekstil Fabrikası binası uzun yıllar atıl vaziyette duruyordu.
Fabrikanın da bulunduğu bölge daha sonra kentsel dönüşüm kapsamı içerisinde yıkılmaya başlandı ancak İş Bankası bünyesindeki fabrikanın idari binası kent protokolünün girişimleriyle yıkılmadı. Daha sonra Adana Valiliği binanın polis karakolu olarak topluma hizmet vermesi için kamulaştırma girişimleri başlattı.
Yıkım kavgasında İş Bankası şubelerine kanalizasyon ablukası
Valiliğin teklifiyle Seyhan Belediyesi Meclisi geçen ay tarihi fabrikanın idari binasının olduğu bölgeyi kamulaştırıp polis merkezi yapılması için oy birliğiyle karar verdi. Adana Valiliği ayrıca Adana Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'na da başvurarak binanın koruma altına alınmasını istedi. Askıya çıkartılan kararın bu hafta kesinleşmesi beklenirken 15 temmuz sabahı İş Bankası Adana Bölge Müdürlüğü tarafından, 2002 yılında alınan yıkım iznine dayanarak yıkım işlemi başlatıldı. Binanın neredeyse yarısı iş makinaları tarafından yıkıldı. Yıkım, kentin pek çok kesimi tarafından tepkiyle karşılandı. Vatandaşlar, "Yangından mal mı kaçırılıyor" şeklinde yıkıma tepki gösterdi. Bu arada, kent merkezi ve ilçelerindeki pek çok İş Bankası şubesinin önünde ASKİ tarafından kazı çalışması yapılması dikkat çekti.
Yıkım kavgasında İş Bankası şubelerine kanalizasyon ablukası
ASKİ GÖREVLİSİ, 'BİZ ARIZA OLAN HER YERDE ÇALIŞIYORUZ'
Gürhan Kütük isimli ASKİ görevlisi, pek çok noktada arızalar tespit edildiğini ve çalışmaların rutin olduğunu kaydederek, “Yapmadığımız zamanda da 'Niye İş Bankasına yapılmıyor' şeklinde tepki verilecekti. Biz arıza olan her yerde çalışıyoruz” diye konuştu. ASKİ Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada ise günlük bin 200 arıza ihbarı aldıklarını ve gün içerisinde 300 tanesine müdahale ettiklerini belirterek, İş Bankası'na önlerinde kasıtlı olarak bir çalışma yapmadıklarını, 8 şubeye aynı anda başlatılan çalışmaların tesadüf olduğunu kaydetti. 

Türkiye İş Bankası'ndan yıkım açıklaması

​​Türkiye İş Bankası, Adana’da polis merkezi yapılacağı belirtilen 66 yıllık Güney Sanayi Fabrikası idari binasının kamulaştırılmasıyla herhangi bir talebin bulunmadığını, binanın yıkımının ise eski, metruk ve güncel deprem yönetmeliği koşullarını sağlamaması nedeniyle can güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle gerçekleştirildiğini bildirdi.

Türkiye İş Bankası’ndan yapılan açıklamada, Adana’da yayın yapan bazı yerel gazetelerin 17 Temmuz Pazartesi günkü nüshalarında, Seyhan ilçesindeki, mülkiyeti bankaya ait, Güney Sanayi Tekstil Fabrikası’nın eski idari binasında Türkiye İş Bankasınca kaçak bir şekilde yıkım yapıldığı yönünde iddiaların yer aldığı hatırlatılarak, "Bankamız alacaklarından ötürü edinilmiş olan eski, metruk ve güncel deprem yönetmeliği koşullarını sağlamaması nedeniyle can güvenliğini tehdit eden söz konusu binanın yıktırılmasının uygun olacağı düşünülmüş, binanın bir duvarının geçen yıl bir aracın üzerine yıkılması ve bir bölümünün yolu işgal etmesi de yıkım kararının uygulanmasında etkili olmuştur" denildi.

Yasal mevzuat ve prosedürler çerçevesinde, bankaca gerekli resmi izinlerin alınarak binanın yıkımına başlandığı belirtilen açıklamada şunlara yer verildi:
"Haberlerde sözü edildiği gibi bankamıza iletilmiş bir kamulaştırma talebi bulunmamaktadır. Buna rağmen, Seyhan Belediyesi ve Emniyet Müdürlüğü ekipleri kaçak olduğu iddiasıyla yıkım işlemini durdurmuştur. Bu olaylardan hemen sonraki ilk işgünü olan 17 Temmuz Pazartesi günü mesai başlamadan önce, Adana Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ASKİ ekiplerince eş zamanlı olarak Adana ve bazı ilçelerindeki 13 şubemizin önünün müşterilerimizin şubelerimize girmesini engelleyecek şekilde kazıldığı görülmüştür. Tüm çabalarımıza rağmen, birdenbire ve herhangi bir tebligat yapılmaksızın gerçekleştirilen bu kazıların arkasındaki gerekçeye ilişkin bilgi edinilememiştir. Bugün itibarıyla, müşterilerimizin bahsi geçen şubelerimize erişimini ve hizmet almalarını sağlayıcı bütün tedbirler alınmış durumdadır."

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...