Mükerrem şehrin müptezel ucubesi

Düzenleyen:
Mükerrem şehrin müptezel ucubesi

YAŞAM Haberleri

Devasa gökdelen 20 km uzaktan görülüyor, şehrin silüetine el koyuyor

İrfan Özfatura
Zemzem Towers’ın mübarek Zemzemle tek alakası var “ismi!” Yoksa bu binada en büyük ciroyu PepsiCo yapıyor. Böylesi bir rant merkezinin, biricik kıblemizin yanına dikilmesi mütedeyyin müminleri rencide ediyor. 
Her ne kadar Mekke-i mükerreme ve Medine-i münevvereye gayrimüslimlerin girişi yasak dense de Hilton, Sheraton, Marriot, Hyatt Regency, İnter Continental otelleri aşikâre çalışıyor. Amerikalı fast food zincirleri ona keza. Sermaye sahipleri herhâlde gelmeden görmeden yatırım yapmadılar buraya. 
Nitekim Zemzem Towers’ı da bir Alman firması inşa etti. Şu an 601 metrelik kuleyi Fairmont Hotel, etrafındaki diğer 6 kuleyi ise Mövenpick, Pulmann, Raffles, Rotana ve Swissôtel işletiyor.  
Mükerrem şehrin müptezel ucubesi

ŞÜHEDANIN KANI ÜSTÜNE
Biliyorsunuz Zemzem Towers, Osmanlıdan yadigâr Ecyad Kalesi’nin yerine inşa edildi. 1781 yılında hizmete giren kalede bir garnizonumuz bulunuyor ve çocuklarımız hacılara musallat olan şakilerle mücadele ediyorlardı. Ancak Suudiler bu zarif esere acımadılar. UNESCO korumasında olmasına rağmen “sanki T.C. az mı Osmanlı eseri yıktı” bahanesine sığınıp dozerleri soktular (2002). 
Ankara gerekli ikazları yapsa da ciddiye almadılar. Üstelik devre mülklerin üçte birini bize sattılar. 

Mükerrem şehrin müptezel ucubesi
MAKSAT FULUS OLSUN
Zemzem Towers 1,5 milyon metrekare kapalı alana sahip ve ilk 7 katta 600 mağaza bulunuyor. Takke tespihten ziyade, elektronik eşya, kıyafet, takı ve marka saatler pazarlanıyor. Kafe ve lokantalar günün her saati dolu. Milyonlarca ziyaretçi ağırlayan AVM, âdeta para basıyor. 
Binanın büyüklüğünü şuradan anlayın ki, üzerindeki saatin yelkovanı 12 metreyi aşıyor. 

Mükerrem şehrin müptezel ucubesi

Para basıyor
Bina, Fransız Accor firması tarafından yönetiliyor. Kulenin altında 1400 araçlık otopark ve tepesinde helikopter pisti bulunuyor. Sekizi 50 kişilik olmak üzere 36 asansör biteviye çalışıyor.  Gün boyu dünya muhabbetlerinin yapıldığı, dolarların, riyallerin sayıldığı bina bulunduğu yere yakışmıyor. Suudiler de aldıkları tepkilerden bizar olmalılar ki “Biz onu zaten yıkacağız” demeye başladılar.  “Peki ne zaman” sorusunu kestirmeden cevaplıyorlar: “20 yıl sonra!”  20 yıl içinde şüphesiz inşaat teknolojisi değişecek.  Daha büyüğünü yapmasınlar da!..

 

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...