Kral ve kraliçelerin gözdesi mor patates bu kez Anadolu'da yetişiyor! Tam bir antioksidan kaynağı, kansere bile iyi geliyor

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Kral ve kraliçelerin gözdesi mor patates bu kez Anadolu'da yetişiyor! Tam bir antioksidan kaynağı, kansere bile iyi geliyor

YAŞAM Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Avrupa'da tüketimi yaygın olan 'mor şifa' olarak bilinen mor patates, antik çağlarda kral ve kraliçelerin yiyeceği olarak biliniyor. Mor patates bu kez Anadolu topraklarında yetişiyor. İçinde antioksidan ve çeşitli vitaminler barındıran bu patates ilk olarak Eskişehir’de üretilmeye başlandı. Kanser hastalıklarına da iyi geldiği söylenen mor patatesin Amasya’daki ekimi sonrası Erzurum’da da üretilmesi planlanıyor.

Avrupa'da tüketimi yaygın olan mor patatesin Anadolu toprakların üretilmesi yaygınlaşıyor. Eskişehir, Amasya derken bu kez de Erzurum'da üretilmesi planlanan bu mor patatesin türlü türlü faydaları var. Kral ve kraliçelerin sık sık tükettiği patates türü normaline göre 3-4 kat daha pahalı ancak kanser hastalıklarına dahi iyi geliyor. 

İngiltere'de Cambridge Üniversitesi'nde 'besin intolerans' eğitimi alan Eskişehirli profesyonel çiftçi Hayriye Kuşçu, antik çağlarda kral ve kraliçelerin yediği mor patatesi Türkiye geline tanıtmayı amaçlıyor. Aile yadigarı topraklarda profesyonel çiftçilik yapan Kuşçu, birçok ürünün yanında Türkiye’de ilk kez denenen mor patatese merak saldı. 2020 yılında Türkiye'de ilk defa 10 dekar alanda mor patates ekimi yaptı. Eskişehir Kadın Eli Kooperatifi Başkanı olan Kuşçu, dikkat çeken çalışmaları sonrası tarımda suyun verimli kullanımı başlığı altında ödüle layık görülerek Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın elinden ödülünü aldı.

AVRUPALILAR SIK SIK TÜKETİYOR

Adana, Hatay ve Sivas’ın ardından Amasya’da bir firmanın sosyal sorumluluk desteğiyle deneme ekimleri yaptığı mor patates toplamda 450 dekarlık alanda yetiştirildi. Basına yansıyan mor patates, Erzurumluların da dikkatini çekti. Amasya’ya gelen bir heyet hasadı yerinde inceledi. Gelecek sezon için Erzurum’da da deneme ekiminin yapılması planlandı. Erzurum’dan gelen heyete bilgiler veren Hayriye Kuşçu, özellikle de Avrupalı kadınların çok tükettiği şifa deposu bu ürünün pazar sorunu olmadığını söyledi.

Kral ve kraliçelerin gözdesi mor patates bu kez Anadolu'da yetişiyor! Tam bir antioksidan kaynağı, kansere bile iyi geliyor

KANSER HASTALIKLARINA BİREBİR

Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, “Mor patates katma değeri yüksek bir ürün olduğu için önümüzdeki dönemde deneme ekimi yapacağız. Nasip olursa geliştirmeyi planlıyoruz” dedi.
Erzurum’da yılda yaklaşık 300 bin ton diğer tür patateslerin üretiminin yapıldığını hatırlatan Oral, “Normal patates ile mor patatesin farklılıkları var. 3-4 kat fazla fiyatla satılabiliyor. Hem antisiyonun, antioksidan ve kanser hastalıklarına iyi geliyor. Kozmetik sanayiinde de kullanıldığı için Erzurum’da yetiştirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

'EKSİ 40'TA YAŞIYORSAK HER ŞEYİ YAPABİLİRİZ' 

Mor patatesin üretimi konusunda AR-GE çalışmaları da planladıklarını aktaran Erzurum Nene Hatun Kadın Kooperatifi Başkanı Büşra Topaloğlu, “Rakım ve iklim şartlarının etkilerini göreceğiz. İnşallah verim alabilirsek güzel işler yapabileceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Kral ve kraliçelerin gözdesi mor patates bu kez Anadolu'da yetişiyor! Tam bir antioksidan kaynağı, kansere bile iyi geliyor

Pasinler Kadın Girişimi Üretimi ve İşletme Kooperatifi Kübra Kobaza ise “Erzurum’un iklim şartlarını bilmeyen yoktur. Kışın eksi 40 derecede yaşayan kadınlarız. Eksi 40 derecede yaşıyorsak her şeyi yapabiliriz” ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...