Çin'de 'ikinci çoçuğa' resmen izin verildi

/ Kaynak: CHA
Çin'de 'ikinci çoçuğa' resmen izin verildi

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri  / CHA

Nüfus artışını azaltmak 1970'li yıllardan bu yana uygulanan tek çocuk politikasında yapılan değişiklikle Çin'de aileler artık iki çocuk sahibi olabilecek

Pekin yönetiminin, getirdiği olumsuz neticelerle uzun yıllardır eleştiri konusu olan tek çocuk politikasında kısa süre önce gevşemeye gitmesi ve çiftlerden birinin ailenin tek çocuğu olması halinde ikinci çocuk yapmalarına imkan tanıyan tasarı ülkede sevinçle karşılandı. Söz konusu adım, özellikle cinsiyet eşitsizliğini gidermesi ve iş gücü piyasasına pozitif etkisi olması bakımından doğru verilmiş bir karar olarak yorumlandı. Daha çok şehirdeki aileleri etkileyecek yeni uygulamanın, ülkedeki nüfus oranınıa fazla bir etki yapması beklenmiyor. 15 ile 20 milyon kişinin ikinci çocuk yapma hakkını elde edeceği, bunlardan da yüzde 50-60'ının yeni fırsattan yararlanmak istediği kaydediliyor. Çin'de genelde erkek çocuk tercih edildiğinden, ülkede tek çocuk politikasının da etkisiyle cinsiyet eşitsizliği ciddi sorun haline gelmişti. Geçen yılki istatistiklere göre Çin'de 100 kıza 117,7 erkek düşüyor. Sonuç olarak da 15 altı yaş grubunda 25,4 milyon erkeğin artması beklenirken, ülke genelinde bu oranın ise 51,5 milyon olacağı tahmin ediliyor. Çin'de ilk çocukların erkek olması eğilimi çok fazla. Yeni uygulamayla ikinci çocukların kız olmasını isteyen ailelerin sayısında da büyük oranda artış olabileceği ifade ediliyor. Yeni taslağın yürürlüğe girmesi halinde her yıl 1-2 milyon daha fazla doğum olacağı, Çin'in nüfusunun 2026 yılında 1 milyar 401 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...