Yapay et için ineğe 'gaz' vergisi

- Güncelleme:
Yapay et için ineğe 'gaz' vergisi

Dünya Haberleri

İneklerin çıkardığı gazdan vergi almayı gündeme getirenlere Hollanda’dan sonra Yeni Zelanda da eklendi. Yapay et tartışmalarıyla aynı döneme gelen uygulama dikkat çekti. Çiftçiler “hayvancılık bitecek” uyarısı yapıyor.

OSMAN SAĞIRLI'NIN HABERİ

Yeni Zelanda hükûmeti, tarım örgütlerinin sert eleştirilerine rağmen, on yıllardır süren iklim değişikliğiyle mücadele girişiminin bir parçası olarak karbon emisyonlarını azaltma amacıyla çiftlik hayvanlarının oluşturduğu sera gazlarını vergilendirme planı açıkladı.

TÜRÜNÜN İLK ÖRNEĞİ

Başbakan Jacinda Ardern, ineklerin çıkardığı gazlardan vergi alınmasının türünün ilk örneği olduğunu ve Yeni Zelanda’yı önümüzdeki on yıl içinde metan emisyonlarını azaltma hedefine yaklaştıracağını savundu. Arden “Dünyada henüz başka hiçbir ülke tarımsal emisyonları fiyatlandırmak ve azaltmak için bir sistem geliştirmedi. Bu sebeple emisyonları azaltmak Yeni Zelanda çiftçilerinin sadece dünyanın en iyisi ama dünya için en iyisi olacağı anlamına geliyor” dedi.

Teklife göre sürü büyüklüğü ve gübre kullanımı için limitleri karşılayan çiftçilerden sığırları tarafından çıkarılan metan ve azot oksit gazları için vergi ödemeleri istenecek. Plan, yıl sonuna kadar onay alırsa, vergi ödemeleri 2025’te başlayacak ve her bir ila üç yılda bir tahsil edilecek. Hükûmete göre vergilerden elde edilen gelirler, yeşil teknolojiler için araştırma ve geliştirmenin yanı sıra çevre dostu uygulamaları benimseyen çiftçiler için “teşvik ödemelerine” ayrılacak. Plan, 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşmak için daha uzun vadeli bir hedefin parçası, ancak şimdiden çiftçi grupları ve muhalefet milletvekillerinin kınamalarıyla karşı karşıya. Büyük bir lobi grubu olan Federe Çiftçiler, vergi teklifinin hayvancılığı bitireceğini öne sürdü. Hükûmet, Yeni Zelanda’nın sera gazı emisyonlarının yarısının 10 milyon sığır ve 26 milyon koyuna sahip olan tarım sektörüyle bağlantılı olduğunu savunuyor. 2003 yılında da benzer bir girişim ortaya atılmış, ülke çapındaki çiftçilerin büyük direnişiyle karşılaşmıştı. Yüzlerce çiftçi yanlarında ineklerini ve traktörlerini getirerek başkent Wellington sokaklarında büyük protesto gösterileri düzenlemişti. Geçtiğimiz haftalarda yine Hollanda’daki çiftçiler benzer emisyon vergilerini protesto etmek için büyük gösteriler düzenlediler ve polisle karşı karşıya geldiler. Küresel gruplar bir süredir yapay eti teşvik etmek için girişimlerde bulunuyor. Birçok fast food zinciri, uzun süredir menülerinde yapay et kullanıyor.  

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...