BM’den dikkat çeken iklim krizi çağrısı: Yok Oluşu Seçme

Düzenleyen: / Kaynak: AA
BM’den dikkat çeken iklim krizi çağrısı: Yok Oluşu Seçme

DÜNYA Haberleri  / AA

Birleşmiş Milletler Kalkınma Ajansı (UNDP), petrol, kömür gibi fosil yakıtların insanlar ve çevreye verdiği kötü etkilerine dikkat çekmek için "Yok Oluşu Seçme" kampanyasını başlattı. BM tarafından yapılan açıklamada, yoksul ülkelerinin iklim kriziyle mücadelesine için gereken finansmanın 4 katının (423 milyar dolar), her yıl fosil yakıtları sübvanse etmek için kullanıldığına dikkat çekildi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Ajansı (UNDP), petrol ve kömür gibi fosil yakıtlarının çevreye verdiği kötü etkilerini belirtmek için “Yok Oluşu Seçme” kampanyası başlattı.

DİNOZORLU ÇAĞRI

Kampanya kapsamında hazırlanan kısa videoda, nesli tükenen bir dinozor, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda konuşma yaparak fosil yakıtlardan uzak durulması ve "yok oluşun seçilmemesi" çağrısı yapıyor. Gelişmekte olan ülkelerin iklim kriziyle mücadelesine yardım için gereken finansmanın 4 katı olan 423 milyar dolar, her yıl fosil yakıtları sübvanse etmek için kullanılıyor.

BM’den dikkat çeken iklim krizi çağrısı: Yok Oluşu Seçme

100 MİLYAR DOLAR FİNANSMAN SAĞLIYORLAR

BM, gelişmekte olan ülkelere iklim kriziyle mücadele için her yıl 100 milyar dolar finansman sağlanması çağrısı yapıyor.

AŞIRI YPKSULLUK ORTADAN KALKABİLİR

Araştırmada, fosil yakıtlara ayrılan para ile herkese Covid-19 aşısı yapılabileceğine ya da dünyada aşırı yoksulluğun ortadan kaldırılabileceğine dikkat çekiliyor.

FOSİL YAKITLARIN MALİYETİ 6 TRİLYON DOLAR

Uluslararası Para Fonuna (IMF) göre, fosil yakıtların çevreye olan maliyeti de göz önünde bulundurulduğunda rakam 6 trilyon dolara çıkıyor.

Araştırmaya göre, fosil yakıtlara ayrılan bu fonlar iklim kriziyle mücadeleyi engellemekle kalmayıp sosyal eşitsizliği de derinleştiriyor.

YÜZDE 20’SİNE FAYDA SAĞLIYOR

Gelişmekte olan ülkelerde, fosil yakıtlar için harcanan kamu kaynaklarının yaklaşık yarısı ise nüfusun en zengin yüzde 20'sine fayda sağlıyor. 2015'te varılan Paris İklim Anlaşması'na göre, ikim değişikliğiyle mücadele için küresel sıcaklık artışının yüzyılın sonuna kadar 2 santigrat derecenin altında tutulması hatta 1,5 derece ile sınırlandırılması gerekiyor.

BM Çevre Programının (UNEP) son raporuna göre ise 2050'ye kadar sıfır karbon hedefine ulaşılması için verilen mevcut taahhütler, iklim felaketinin önlenebilmesi için yeterli bulunmuyor.

BM’den dikkat çeken iklim krizi çağrısı: Yok Oluşu Seçme

YÜZDE 55 AZALTILMASI GEREKİYOR

Paris İklim Anlaşması'na taraf ülkelerin mevcut taahhütleri ile dünya 2,7 santigrat derecelik sıcaklık artışına doğru ilerliyor. Uzmanlara göre, küresel sıcaklık artışının 1,5 santigrat derece ile sınırlandırılabilmesi için sera gazı emisyonlarının 2030'a kadar yüzde 55 azaltılması gerekiyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...