Japon bilim adamlarından bir ilk! Dünyanın ilk düşünen robotu

Düzenleyen:
Japon bilim adamlarından bir ilk! Dünyanın ilk düşünen robotu

DÜNYA Haberleri

Japon bilim adamlarından çağ atlatacak yeni keşif. Bilim adamları laboratuvarda çoğaltılan canlı beyin hücrelerini kullanarak, dünyanın ilk düşünen robotunu geliştirdi. Yapay zeka ile desteklenen robot, algoritması yanlış karar verdiğinde beyin hücreleri tarafından uyarıla biliyor. Testlerden başarıyla geçen robot, insan gibi düşünen ve kendi iradesine sahip makineler çağının başlangıcı olarak tarihe geçti. Bili adamları robotun deneyimleri arttıkça daha karmaşık problemlerde çözme yeteneğinin gelişeceğini belirtti.

Japon bilim adamları, duvarların ve engellerin etrafından dolaşılabilen ve dünyanın ilk düşünen robotunu üretti. Tokyo Üniversitesi tarafından yapılan robot, laboratuvarda büyütülen nöronlara sahip ve hücreler elektrikle uyarıldığında, makine küçük bir labirentte başarılı bir şekilde dolaşabiliyor.

DÜNYADA BİR İLK

Araştırmacılar, "fiziksel rezervuar hesaplama" adı verilen bir tekniğin, robotun beyin dalgalarını anlamlandırmasını ve engelleri aşmasını sağladığını söyledi.

Japon bilim adamlarından bir ilk! Dünyanın ilk düşünen robotu

CANLI BEYİN HÜCRELERİ KULLANILDI

Applied Physics Letters adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın yardımcı yazarı  Prof. Dr. Hirokazu Takahashi, "Bu sinir hücreleri veya nöronlar, bir beyinden alınan canlı hücrelerden büyütüldü. Bilgisayarın tutarlı sinyaller oluşturması için fiziksel rezervuar görevi gördüler” dedi.

NÖRONLAR TARAFINDAN UYARILIYOR

Bununla birlikte ilk düşünen robotta beyin hücrelerinden gelen sinyaller labirentte hareket ederken çevresel bilgileri iletti. Aynı zamanda yapay zekaya sahip olan robotun algoritmesı  onu yanlış yöne yaptırdığında nöronlar tarafından uyarıldı. 

Japon bilim adamlarından bir ilk! Dünyanın ilk düşünen robotu

İNSAN GİBİ DÜŞÜNEBİLİYOR

Yaklaşık 7,5 santimetre çapında ve 5 metre yüksekliğinde olan robotun insan gibi düşünen ve iradesi bulunan  makineler çağının kapısını araladığı belirtildi.  

“HEDEFE YÖNELİK DAVRANIŞLAR ÜRETEBİLİYOR”

Prof. Dr. Takahashi, "Çalışmamız, beyin dokusunun fiziksel bir kaynak  olarak kullanılabileceğinin kanıtladı. Bulgularımız somutlaştırılmış bir sisteme sinyaller göndererek herhangi bir ek öğrenme olmadan hedefe yönelik davranışın üretebileceğini gösteriyor” diye konuştu.

Öte yandan, şu anda insanlar tarafından yapılan çoğu işi 50 yıl içinde robotların yapacağı tahmin ediliyor.

Japon bilim adamlarından bir ilk! Dünyanın ilk düşünen robotu

“DENEYİMLERİ ARTTIKÇA DAHA KARMAŞIK PROBLEMLERİ ÇÖZEBİLİR”

Takashi, robotun geliştirilirken, “zekanın düzensiz veya kaotik bir durumdan tutarlılık çıkaran bir mekanizmadan ortaya çıktığı” fikrinden ilham aldıklarını belirtti.

Takashi, "Bir ilkokul çocuğunun beyni, beyninin  dinamikleri  yeterince zengin olmadığı için, bir üniversiteye giriş sınavında matematik problemlerini çözemez. Görev çözme yeteneği, ağın oluşturabileceği uzamsal-zamansal kalıpların ne kadar zengin olduğuyla ilgilidir. Nöronlara sahip robotlar da deneyimleri arttıkça daha karmaşık problemleri çözebilir” dedi. 

Japon bilim adamlarından bir ilk! Dünyanın ilk düşünen robotu

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...