Kazakistan'da akaryakıt zammı halkı sokağa döktü: Hükümet istifa etmek zorunda kaldı

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Kazakistan'da akaryakıt zammı halkı sokağa döktü: Hükümet istifa etmek zorunda kaldı

DÜNYA Haberleri  / İHA

Kazakistan’da LPG’ye yapılan zamlar halkı isyan ettirdi. Bir anda LPG fiyatlarının armasıyla birlikte birçok kentte protestolar başladı. Halk sokağa dökülerek yapılan zamları protesto ederken, polis ekipleri göstericilere biber gazı ile sert bir şekilde müdahale etti. Protestoların alevlenmesiyle Başbakan Askar Mamin başkanlığındaki hükümet, istifa etti.

Kazakistan’da hükümetin sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) fiyatlarına zam yapmasının ardından halk sokaklara döküldü. Ülkenin önemli şehirlerinde binlerce kişi yürüyüşe geçti. Polisle halk birbirine girerek çatışma yaşarken, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, sabah saatlerinde Başbakan Askar Mamin başkanlığındaki hükümetin istifasını kabul etti. 

PROTESTOCULAR İLE POLİS EKİPLERİ BİRBİRNE GİRDİ 

Protestocular, LPG’ye yapılan zammın ardından sokağa döküldü. Halkın protestolarına karşı güvenlik güçleri müdahalelerde bulundu. Halk ve polis ekipleri arasında çatışma çıkarken, kent merkezlerinde cep telefonu şebekeleri ve internet bağlantısı kesildi. Kentte protestoculara biber gazı ve sersemletici bombalarla müdahalede bulunulurken, tansiyon yükseldi. Güvenlik güçleri belediye binası önünde barikat oluşturdu. Polis, Almatı sokaklarında protestoculara göz yaşartıcı gazla müdahale etti. 

Kazakistan'da akaryakıt zammı halkı sokağa döktü: Hükümet istifa etmek zorunda kaldı

ORDU SOKAĞA İNDİ 

Çıkan olaylar şiddetini arttırırken, protestocular 1 polis aracını ateşe verdi. Olayların büyümesiyle ordu sokağa indi. Gerginliğin artmasıyla protestocular, hükümetin istifasını istedi. Cumhuriyet Meydanı'nda patlama sesleri duyulurken, bölgeyi yoğun duman sardı. Başkent Nursultan'da da protestoculara karşı gazlı müdahalede bulunuldu. Aktau'da askerin sokağa indiği görüldü.

ZAMMI GERİ ÇEKTİ 

Hükümet komisyonu Mangıstau bölgesinde doğal gaz fiyatının düşürüleceği ve litre fiyatının 50 tenge olarak belirleneceğini açıkladı. Ancak halk bu karara razı olmadığını, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in bölgeye gelmesini istedi. Daha sonra bazı protestocular kararı açıklayan Başbakan Yardımcısı Yeralı Togjanov’ın etrafın sardı ve Tokayev'in gelene kadar kendisini bırakmayacaklarını ifade etti.

Kazakistan'da akaryakıt zammı halkı sokağa döktü: Hükümet istifa etmek zorunda kaldı

NE OLMUŞTU?

Kurulan özel hükümet komisyonu, ktau'da protestocularla görüşerek, LPG fiyatını litre başına 50 Tengeye (0,11 Dolar) düşürdüklerini açıklamıştı. Ancak buna rağmen devam eden gösterilerde ise mevcut yönetim sistemini eleştiren siyasi sloganlar atıldı ve halkın sosyoekonomik durumunun iyileştirilmesine ilişkin talepler dile getirilmişti. Kazakistan'da hükümeti düşüren süreçte, LPG fiyatı litre başına 60 Tengeden 120 Tengeye çıkartılmıştı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...