Rusya'ya Neptün Taarruzu'yla cevap

Rusya'ya Neptün Taarruzu'yla cevap

DÜNYA Haberleri

Moskova'nın "NATO askerleri Romanya ve Bulgaristan'dan çekilsin" isteği kabul edilmedi. NATO, Akdeniz'de yarın büyük bir tatbikat başlatıyor.

Rusya ile Batılı ülkeler arasında tansiyonun yükselmesine sebep olan Ukrayna krizi devam ederken NATO, Moskova'dan gelen "1997 yılı şartlarına geri dönülsün. NATO, Romanya ve Bulgaristan’dan çekilsin" talebini reddetti. NATO Sözcüsü Oana Lungescu "NATO, ittifakın doğu kısmındaki birliklerin varlığı da dâhil olmak üzere, birbirimizi koruma ve savunma yeteneğimizden vazgeçmeyecektir" dedi. Romanya ile birlikte 1997 yılında ittifaka başvuran ve 2004'te NATO üyesi olan Bulgaristan da Moskova'nın bu isteğine cevap verdi. Bulgaristan'ın egemen bir ülke olduğunu söyleyen Başbakanı Kiril Petkov "Bulgaristan tercihini yıllar önce NATO üyeliği tarafında kullandı" dedi.

ABD UÇAK GEMİSİNİ GÖNDERDİ
Krizin diplomatik yollardan çözülmesi için çabalar devam ederken, askerî seçenek için de taraflar peş peşe hamleler yapıyor. Rusya'nın önceki gün açıkladığı tatbikatlara karşılık, NATO da Akdeniz’de “Neptün Taarruzu” adlı tatbikat düzenleyeceğini duyurdu. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby yarın başlayacak olan tatbikatın 4 Şubat'a kadar devam edeceğini söyledi. Tatbikat kapsamında ABD donanmasına bağlı USS Harry S. Truman uçak gemisi görev grubu da NATO komutası altına girdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg "USS Harry S. Truman uçak gemisi görev grubunun NATO komutası altına girmesini memnuniyetle karşılıyorum" dedi.

İKİNCİ GÖRÜŞME ŞUBAT ORTASINDA
Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'un ikinci görüşmesinin şubat ayının ortasında gerçekleşebileceği bildirildi. İsviçre’nin Cenevre kentindeki görüşmeye katılan Rus heyetinden bir kişi, Moskova'da gazetecilere açıklama yaptı. Rus kaynak "ABD’den, talep ettiğimiz güvenlik garantileriyle ilgili teklife cevap aldıktan sonra inceleyeceğiz. Bu biraz zaman alacak. Söz konusu günler değil; haftalar. ABD’nin söz verdiği gibi gelecek hafta yazılı cevap sunması hâlinde yeni görüşme şubatta düzenlenebilir. Ancak her hâlükârda şubatın ilk günlerinde olmayacak" dedi.


Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...