Rusya-Ukrayna görüşmesi sona erdi: İlk açıklama geldi

Düzenleyen:
Rusya-Ukrayna görüşmesi sona erdi: İlk açıklama geldi

DÜNYA Haberleri

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında 12. Güne girdi. Rus güçlerinin Ukrayna'ya yönelik başlattığı saldırı girişimi devam ediyor. Rus ordusu başkent Kiev'e sadece 5 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Rusya, Ukrayna'da Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla geçici ateşkes ilan ettiğini duyurdu.Bugün 15.00'da yapılması planlanan daha sonra 17.00'a ertelenen Rusya-Ukrayna müzakerelerinde üçüncü tur tamamlandı.

Rusya-Ukrayna savaşının 12. günü. Dünkü gerçekleştirilmesi planlanan insani koridor girişimleri başarısız oldu. Rusya, Ukrayna'da Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla geçici ateşkes ilan ettiğini duyurdu. Moskova yönetimi, ateşkes ilanının Kiev, Mariupol, Harkiv ve Sumi şehirlerinden sivillerin tahliyesi için olduğunu belirtti. Rusya'dan dost olmayan ülkelerin listesi geldi. Listede; ABD, tüm AB ülkeleri, Kanada, Birleşik Krallık (Jersey, Anguilla, Britanya Virjin Adaları, Cebelitarık dahil), Ukrayna, Karadağ, İsviçre, Arnavutluk, Andorra, İzlanda, Liechtenstein, Monaco, Norveç, San Marino, Kuzey Makedonya'nın yanı sıra Japonya, Güney Kore, Avustralya, Mikronezya, Yeni Zelanda, Singapur ve Tayvan yer alıyor. Bugün 15.00'da yapılması planlanan daha sonra 17.00'a ertelenen Rusya-Ukrayna müzakerelerinde üçüncü turu için taraflar Belarus'ta bir araya geldi. 

ATEŞKES VE GÜVENLİK GGARANTİLERİ

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları sonrasında iki ülke arasında Belarus’ta başlayan müzakerelerin 3’üncü turu yaklaşık 4 saatin ardından sona erdi. Görüşmede net bir sonuç çıkmazken, müzakerelerin devam edeceği belirtildi. Ukrayna heyetine başkanlık eden Ukrayna Devlet Başkanlığı Başdanışmanı Mihaylo Podolyak toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “Üçüncü tur müzakereler sona erdi. Müzakerelerde durumu belirgin bir şekilde iyiye götürecek sonuca ulaşamadık. İnsani koridorlar konusunda az da olsa bir ilerleme sağladık. Ateşkes ve güvenlik garantilerinin yanı sıra düzenlemelerin temel siyasi ayağı üzerinde istişareler devam etti” dedi.

YARIN İNSANİ KORİDORLAR YENİDEN AÇILACAK

Rusya heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy ise, “Müzakerelerde beklediğimiz sonuç çıkmadı. Ancak bir dahaki sefere daha önemli adımlar atabileceğimize inanıyoruz. Müzakereler devam edecek” ifadelerini kullanarak, insani koridorların yarın tekrar açılacağını açıkladı.

Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin 4'üncü turunun ise ne zaman yapılacağı henüz bilinmiyor.

Moskova bugün saat 10.00 itibariyle birçok kentte insani koridorlar için saldırıları geçici olarak durduracağını açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, "Silahsız insanların bombalanmasını affetmeyeceğiz" derken, Moskova, çevre ülkelere havalimanlarınızı Ukrayna askeri uçaklarına açmayın uyarısında bulundu.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 12. Güne girdi. Ukrayna’nın başkenti Kiev’e çok yakın olan Rus birlikleri İrpin’de yerleşim yerlerini bombardımana tuttu.

Dün planlanan tahliye işlemlerinin gerçekleştirilememe nedenini Mairupol Belediye Meclisi Rusya'nın bombardımanının neden olduğunu bildirdi.

GENİŞ ÇAPLI ATEŞKES

Rusya, Ukrayna'nın Kiev, Mariupol, Harkiv ve Sumi şehirlerinden sivillerin tahliyesi için Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla ateşkes ilan ettiğini duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı tahliyelerin havadan İHA'larla kontrol edileceğini söyledi. 

Rusya-Ukrayna görüşmesi sona erdi: İlk açıklama geldi

Bakanlık açıklamada Macron Putin görüşmesine atıf yaparak, “Ukrayna’dan, belirtilen yönlerde insani koridorların oluşturulması için tüm koşulları yerine getirmesini, sivillerin ve yabancı vatandaşların organize şekilde çıkışını sağlamasını talep ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.

ZELENSKİ DÜNYAYA SESLENDİ

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski dünyaya bir kez daha seslendi ve Rusya’nın sivil yerlerim yerine düzenlenen bombardımanları 'kasıtlı bir cinayet olarak' niteledi. Batıyı tepkisiz kalmakla eleştirdi. 

SİVİLLERİN TAHLİYESİNDE 2 GİRİŞİMDE BAŞARISIZ OLDU

Sivillerin tahliyesinde işlemleri için haftasonu kuşatma altındaki Mariupol kentinde iki kez girişimde bulunuldu fakat iki girişimde başarısız oldu. 

Rusya-Ukrayna görüşmesi sona erdi: İlk açıklama geldiMoskova yönetimi, ateşkes ilanının Kiev, Mariupol, Harkiv ve Sumi şehirlerinden sivillerin tahliyesi için olduğunu belirtti.

RUSYA ŞİMDİYE KADAR 600 CİVARINDA FÜZE FIRLATTI

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı yetkilisi Rusya'nın şimdiye kadar 600 civarında füze fırlattığını söyledi. 

UKRAYNA: RUS ORDUSU 40 ASKER VE 11 ARACINI KAYBETTİ

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada Rus ordusunun Luhansk yönündeki çatışmalarda yaklaşık 40 askeri ile 11 askeri aracını kaybettiğini bildirdi.

SAVAŞ SEBEBİ AÇIKLAMASI

Ukrayna askeri uçaklarının sınır ülkelerdeki havaalanlarını kullanmasının bu ülkelerin silahlı çatışmaya dahli olarak kabul edileceğini bildiren Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Daha önce Romanya ve diğer sınır ülkelerine uçan Ukrayna savaş uçaklarını kesin olarak biliyoruz" dedi.

RUSYA'DAN 'PROVOKASYON' PLANI İDDİASI

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna istihbaratının Harkov’da olası bir radyoaktif provokasyona hazırlandığını ileri sürdü.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rus askeri birlikleri ile Ukrayna güçleri arasında çatışmaların yaşandığı Harkov’da Fizik ve Teknoloji Enstitüsü’nde bulunan deneysel bir nükleer tesisteki reaktörü Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) ile Azov taburunun havaya uçurmayı planladığı iddia edildi.

Açıklamada, “Rus Silahlı Kuvvetleri deneysel bir nükleer tesise füze saldırısı düzenlediği iddiasıyla suçlanacak" ifadeleri kullanıldı.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan dakika dakika gelişmeler...

17.11:Müzakere heyetinin toplantısı başladı. Temsilciler üçüncü görüşme için Belarus'ta bir araya geldi

17.04: Çatışmaların yoğun olduğu Kiev’in kuzeyindeki Bucha kentinde de sivillerin tahliyesi sürüyor. Ukrayna İçişleri Bakanlığı tarafından tahliye sürecine dair yapılan açıklamada, “Bucha sakinlerinin tahliyesi sürüyor. Kurtarma ekipleri, gönüllüler ve Kızıl Haç ile birlikte toplanma yerinde tıbbi ve psikolojik yardım sağlanıyor, ayrıca lojistik destekler organize ediyor” denildi.

16.36: Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ukraynalıları Rusya'ya getirmek için insani koridor oluşturulmasını öneren Putin'i "siyasi ve ahlaki olarak alay etmekle" suçladı.

16.24: AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile konuştuğunu bildirdi. Michel, Ukrayna'nın AB üyeliği başvurusunun gelecek günlerde ele alınacağını bildirdi.

16.22: Türk Hava Yolları (THY), Rusya'nın saldırıları nedeniyle Ukrayna hava sahasının sivil uçuşlara kapatılması üzerine Ukrayna ve Moldova için aldığı seferleri durdurma kararını 22 Mart'a kadar uzattı.

15.58: Ukrayna Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 11 binden fazla Rus askerinin öldürüldüğü belirtildi.

15.51: Ukrayna, Odessa açıklarında bir gemiyi vurduklarını açıkladı.

15.15: Ukrayna-Rusya arasında 15.00’te yapılması beklenen müzakere görüşmelerinin saati 17.00 olarak açıklandı.

15.05: Kremlin Sözcüsü, Ukrayna’ya Rusya’nın şartlarını kabul etmesi durumunda her zaman operasyonların durdurulabileceğini söyledi.

15.00: Rusya'nın saldırıları nedeniyle Ukrayna hava sahasının sivil uçuşlara kapatılmasının ardından Belarus'un başkenti Minsk için daha önce aldığı sefer iptali kararını 9 Mart'a uzattığını duyurdu.

14.17: Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarıyla 10 Mart'ta Antalya Diplomasi Forumu'nda üçlü formatta görüşeceklerini açıkladı.

14.08: Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş sonrası Lviv'e akın eden halk, şehrin önemli sanat merkezlerinden Les Kurbas Tiyatrosu'na yerleştirildi.

RUSYA DOST OLMAYAN ÜLKELERİN LİSTESİNİ TEK TEK AÇIKLADI

14.00: Rusya dost olmayan ülkeler listesini açıkladı:

Listede ABD, tüm AB ülkeleri, Kanada, Birleşik Krallık (Jersey, Anguilla, Britanya Virjin Adaları, Cebelitarık dahil), Ukrayna, Karadağ, İsviçre, Arnavutluk, Andorra, İzlanda, Liechtenstein, Monaco, Norveç, San Marino, Kuzey Makedonya'nın yanı sıra Japonya, Güney Kore, Avustralya, Mikronezya, Yeni Zelanda, Singapur ve Tayvan yer aldı.

13.51: 3. Müzakere bugün saat 15'te başlayacak 

13.20: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken: NATO müttefiklerimizle sürekli durum güncellemesi yapıyoruz. Nato’ya saldırı olursa korumak için harekete geçilir. Uçaklar teyakkuzda bekliyor, Saldırılar en kısa sürede durdurulmalı.

13.18: Birleşmiş Milletler (BM), Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaklaşık 1 milyon 735 bin 68 mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

13.15: Rus heyetini, taşıyan uçak Belarus'ta 3. tur müzakerelerin yapılacağı Brest kentine indi. Rusya heyetinde yine aynı isimler var.

12.59: İngiliz hükümetinin, Ukrayna hükümeti bütçesine savaş nedeniyle oluşan mali baskıları hafifletmek için 100 milyon dolar hibe edeceği açıklandı.

12.49: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Rusya planlarından geri çekilmezse yeni yaptırım paketlerine ihtiyacımız olacak. Onlar akıllarını kaybediyorsa, biz de korkumuzu kaybedeceğiz. Vatanımızı savunacağız. Barış için her şeyi yapmalıyız. İnsanların yaşadığı yerlere füze atıyorlar. Bu, sadece terördür. Bunun başka bir açıklaması yok. Daha ne kadar insanın ölmesi lazım. Siz bu yardımı Ukrayna'ya değil, kendinize yapacaksınız.

12.05: Ukrayna Acil Durum Ekipleri, Harkiv ve Donetsk bölgelerinden tahliyelerin devam ettiğini belirterek bölgedeki tren istasyonlarına çadır ve aş evleri kurulduğunu belirtti.

11.33: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Ukrayna’da sivillerin tahliyesi için ilan edilen ateşkesi memnuniyetle karşılıyoruz. Ateşkesin kalıcı hale gelmesi ve barış müzakerelerinin sonuç vermesi için Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde girişimlerimizi sürdüreceğiz” dedi.

11.28: Polonya Sınır Muhafızları, bugün yaptığı açıklamayla 24 Şubat’tan itibaren 1 milyon 67 bin kişinin Ukrayna sınırından geçerek Polonya’ya sığındığını belirtti.

10.30: Ukrayna Acil Durumlar Servisi’nden yapılan açıklamada, “Mıkolayiv genelinde yerleşim yerlerine roket saldırısı düzenlendi. Saldırılar sonucu 5 yerleşim yerinde ve fabrikada yangın çıktı.” denildi.

10.00: Ateşkes süreci başladı. Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan yapılan son açıklamada, "Mariupol'de insani yardım koridorlarını açmak için mümkün olan her şeyi yapıyoruz" denildi. Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov, ülkeye silah ve mühimmat tedariki konusunda önemli ilerleme kaydedildiğini söyleyerek Rusya'ya "sürpriz" sözü verdi.

09.50: Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi danışmanı Mihail Podolyak, "Heyet üyelerimiz Rusya ile müzakerelerde "ortak pozisyonlar/tutumlar" üzerinde anlaşmaya varılana kadar teklif sunmayacak" dedi.

09.41: Sumı bölge yönetimi tahliye konusunda anlaşmaya varılmadığını belirterek, halkı hiçbir otobüse binmemeleri konusunda uyardı.

09.38: Polonya İçişleri Bakanlığı son 24 Saatte 142 bin göçmen Polonya'ya giriş yaptığını ve savaşın başladığı günden bu yana en yüksek rakam olduğunu açıkladı.

08.28: Rus Basınında yer alan haberlere göre Rusya-Ukrayna müzakerelerinin yeni turu bugün Belarus'ta yapılacak. Brest'in Belovejsk Ormanı bölgesinde tekrar bir araya gelecek olan heyetlerin görüşmeye öğleden sonra başlamayı planlıyorlar.

08.37: Rusya saat 10'da geçici ateşkes ilan edecek. Ukrayna'nın dört kentinde insani koridor açılacak.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...