İsrail basını: Herzog’un ziyareti Türkiye-İsrail yakınlaşması için önemli adım

Düzenleyen:
İsrail basını: Herzog’un ziyareti Türkiye-İsrail yakınlaşması için önemli adım

DÜNYA Haberleri

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un bugün Türkiye’ye yapacağı iki günlük ziyaret sebebiyle Haaretz gazetesinde Jonathan Lis imzasıyla, iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendiren bir makale yayımlandı.

Mehmet Emin Arvas

Jonathan Lis imzasıyla yayınlanan makalede; Bunun, 2008’den bu yana Türkiye’ye İsrail’den cumhurbaşkanı seviyesinde ilk ziyaret olacağını ifade eden Lis, Herzog’un da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ülkeye davet edeceğini ifade etti. İsrail Bölgesel Dış Politika Enstitüsü Mitvim’in Başkanı Nimrod Goren’in, “Cumhurbaşkanı Herzog'un Ankara ziyareti, İsrail ile Türkiye arasındaki kademeli yakınlaşmada önemli bir adımdır” görüşüne yer verilen makalede, ocak ayında İsrailli bir yetkilinin iki ülke arasındaki ilişkilerin “donmuş” olmaktan “serin”e doğru gittiğini ifade ettiği belirtildi.

İki ülke arasında son 10 senede ilişkilerin inişli çıkışlı geçtiği, en son krizin 2018’de Gazze sınırında 61 Filistinlinin öldürülmesiyle çıktığı belirtilen makalede, Türkiye’nin buna tepki olarak büyükelçisini çektiği hatırlatıldı. Herzog'un yazın cumhurbaşkanı olmasından sonra iki ülke lideri arasında diyalog kanalı açıldığı, Erdoğan’ın ilk kez Herzog'u seçilmesinden dolayı tebrik etmek için aradığı belirtilen makalede, “Herzog da Türkiye'de tutuklanan İsrailli çift Natalie ve Mordi Oknin'in serbest bırakılmasını sağlamak amacıyla Erdoğan ile görüştü. Erdoğan üçüncü kez de Herzog'un annesinin ölümüyle ilgili taziyelerini iletmek için aradı. Bennett de bir Türk lider ile bir İsrail başbakanı arasında 2013'ten bu yana yapılan ilk görüşmede, Okninlerin serbest bırakılmasına kişisel katkılarından dolayı Erdoğan'a teşekkür etti” ifadelerine yer verildi.

Makaleye göre İsrail, Doğu Akdeniz’deki doğal gaz kaynaklarından dolayı ittifak kurduğu Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’yle ilişkilerinin zedelenmemesi için şimdiye kadar Türkiye ile ilişkilerini kuvvetlendirmekten kaçınıyordu. İsrail’in karar değiştirmesinde, ABD’nin Doğu Akdeniz’deki EastMed projesine desteğini çekmesinin de rolünün olduğu sanılıyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...