Rusya-Ukrayna arasında 15 maddelik barış planı iddiası! Türkiye detayı dikkat çekti

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Rusya-Ukrayna arasında 15 maddelik barış planı iddiası! Türkiye detayı dikkat çekti

DÜNYA Haberleri  / AA

Rusya-Ukrayna arasında müzakere süreci devam ediyor. Financial Times gazetesi Kiev ve Moskova arasında 15 maddelik geçici bir barış olanı olduğunu öne sürdü. Barış planında Türkiye detayı ise dikkat çekti.

Rusya-Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, barış için gerçekleşen müzakerelerden henüz sonuç alınamadı. Financial Times gazetesi, Kiev ve Moskova arasındaki müzakerelerle ilgili olarak yani bir iddia ortaya attı. Ukrayna'nın tarafsızlığını ilan etmesi ve silahlı kuvvetlerinde sınırlamaları kabul etmesi halinde Rusya'nın geri çekilmesini içeren 15 maddelik geçici bir barış planında önemli ilerleme kaydedildiği öne sürüldü.

İngiliz Financial Times Gazetesi, Rusya ile Ukrayna arasında 15 maddelik geçici bir barış planı olduğunu öne sürdü. Bu maddelere göre, ateşkes sağlanacak, Ukrayna tarafsızlığını ilan edecek ve silahlı kuvvetlerinin sınırlandırılmasını kabul edecek. Ardından, Rusya, ukrayna'dan çekilecek.

'MÜTTEFİKLERİNDEN KORUMA SAĞLAYACAK' 

Financial Times, ayrıca tarafların 15 maddelik geçici bir barış planında önemli ilerleme kaydettiğini iddia etti ve haberini müzakerelerle bağlantılı 3 kişiye dayandırdı.

Bununla birlikte, geçiçi barış planına göre Ukrayna, NATO'ya katılma hedefinden vazgeçecek, yabancı ülkelerin askeri üslerine veya silahlarına ev sahipliği yapmacağı garantisi de verecek.

Bunun karşılığında Ukrayna; ABD, İngiltere ve Türkiye gibi müttefiklerden koruma sağlayacak.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov Ukrayna'nın tarafsızlığının Avusturya veya İsviçre modeli olabileceğini dile getirdi.

Sözü geçen 15 maddelik taslağın ilk olarak Pazartesi günü müzakere edildiği de gelen haberler arasında bulunuyor.

Diğer taraftan, Batı ülkelerinin vereceği güvenlik garantileri konusunda, Kırım ve Donbas bölgesinin statüsünün uzlaşma konusunda engel çıkarabileceği belirtiliyor.

Ukrayna tarafı ise anlaşma için öncelikli olarak Rus askerlerinin çekilmesini de şart koşuyor

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA

Ukrayna tarafı, Rusya'nın samimiyeti konusunda da kaygılı.. ukraynalı yetkililer, rusların cepheye mühimmat ve asker sevikayatı yapabilmek için zaman kazanmaya çalıştığından endişe ediyor.

Kremlin'den ise bu iddialara ilişkin "İçinde doğru noktalar var ama tamamı doğru değil" açıklamasını yaptı


 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...