BM raporundan korkunç uyarı: Afetler kapıda!

Düzenleyen:
BM raporundan korkunç uyarı: Afetler kapıda!

DÜNYA Haberleri

Birleşmiş Milletler yakın geleceğimize ilişkin ürkütücü bir rapor daha yayınladı. İki yılda bir yayınlanan BM Afet Riskini Azaltma Küresel Değerlendirme Raporu, insanlığın felaket riskini nasıl azaltabileceğini gösteriyor. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu yılın raporu bize kendi oluşturduğumuz bir cehennemde yaşadığımızı söylüyor.

Rapor, son yirmi yıllık süreçte yılda yalnızca yaklaşık 300 ve 500 orta-büyük ölçekli afet meydana geldiğini belirtiyor. Ancak aynı zamanda sayının 2030 yılına kadar yılda ortalama 560 afete (günde 1.5 afet) çıkacağını da ileri sürüyor. Raporda, genellikle iklim değişikliğiyle bağlantılı olarak, giderek daha sık görülen bu felaketlerin, küresel karar vericilerin kolektif 'her şey yolunda' tavrıyla daha da kötüleştiği belirtiliyor.

BM Afet Riskini Azaltma Ofisi (UNDRR) yaptığı açıklamada, küresel afetlerin artan sayısı ve şiddetinden 'iyimserlik' ve 'küçümseme' açıklamalarının suçlu olduğunu ileri sürdü. BM Genel Sekreter Yardımcısı Amina Muhammed yaptığı açıklamada, "Dünyanın, insanlığı kendi kendini yok etme sarmalına sokan nasıl yaşadığımız, inşa ettiğimiz ve yatırım yaptığımıza afet riskini dahil etmek için daha fazlasını yapması gerekiyor" dedi.

BM RAPORUNDA AÇIKLAMALARA SERT TEPKİ

Muhammed, "Kolektif gönül rahatlığımızı eyleme dönüştürmeliyiz. Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini herkes için her yerde yerine getirmek için çalışırken, birlikte önlenebilir afetlerin oranını yavaşlatabiliriz." şeklinde konuştu.

UNDRR'nin raporunda ana hatlarıyla belirttiği gibi iyi haber, daha önce önerdiği protokollerin benimsenmesi ve uygulanmasının, son on yılda hem ölen insan sayısını hem de afetlerden etkilenen toplam insan sayısını azaltmış olması. Ancak son beş yılda önceki beş yıla kıyasla daha fazla insanın afetlerden etkilenmesi veya ölmesiyle birlikte afetlerin ölçeği ve yoğunluğu artıyor. Kesinlikle ürkütücü bir okuma ama iklim felaketi gözlerimizin önünde gezegenimizi mahvetmeye devam ettikçe bu rapor daha da gerekli görünüyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...