Ukrayna'da ilk 'savaş suçu' davası! 21 yaşındaki Rus asker yargılanacak

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian
Ukrayna'da ilk 'savaş suçu' davası! 21 yaşındaki Rus asker yargılanacak

DÜNYA Haberleri  / The Guardian

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı saldırılarda sivillerde hedef alınıyor. Ukrayna’da Rus askerlerinin işlediği suçlar olduğu iddia ediliyor ve ilk kez bir Rus askeri savaş suçundan yargılanacak.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı işgal girişimi 24 Şubat’tan beri devam ediyor. Rusya’nın pek çok savaş suçu işlediği itham ediliyor. Ukrayna’da başsavcılık Rus askerlerinin işlediği savaş suçu işlediği raporladı. Başsavcı Iryna Venediktova, 21 yaşındaki Rus askerin bisiklet kullanan bir sivili öldürüp yol kenarında bırakmakla suçlandığını söyledi. Bu olayla ilgili başsavcı en az 10-15 yıl hapis cezası almasını beklediklerini sözlerine ekledi.

The Guardian’ın haberine göre, Vadim Shysimarin isimli asker 28 Şubat'ta Kiev'in yaklaşık 200 mil doğusunda Sumi bölgesinin Chupakhivka köyünde 62 yaşındaki silahsız bir kişiyi bisiklet sürerken ateş açarak öldürmekle suçlanıyor. Savcılara göre Shysimarin, ‘Ukraynalı askerlere ihbar etmesin diye bir sivili öldürmesi’ emrini uyguladı.

UKRAYNA: RUSYA’YA AİT SAVAŞ SUÇLARININ 11 BİNİ AŞTIĞINI AÇIKLADI

Önümüzdeki günlerde dava dosyası mahkemeye götürülücek olan Rus askeri olan Mihail Romanov ise tecavüz ve cinayet işlemekle suçlanıyor. Romanov da mart ayında Kiev yakınlarındaki bir köyde zorla girdiği evde, bir adamı öldürmek ve ardından karısına defalarca tecavüz etmekle suçlanıyor.

Asker ayrıca “kadını ve reşit olmayan çocuğunu şiddet ve silahlarla tehdit etmekle” suçlanıyor. Ukrayna başsavcısı tarafından kaydedilen Rusya’ya ait savaş suçlarının sayısı 11 bini aşmış durumda. UNICEF'in bildirdiğine göre, savaşta sadece nisan ayında en az 100 çocuk öldürülmüştü.




 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...