Afganistan 5,9'la yıkıldı: Can kaybı bini geçti

Düzenleyen:
Afganistan 5,9'la yıkıldı: Can kaybı bini geçti

DÜNYA Haberleri

Afganistan’ın Pakistan sınırına yakın Host kentinin 44 kilometre güneybatısında 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Afganistan, Pakistan ve Hindistan’da 119 milyon kişi tarafından hissedildi. Kerpiç evler yüzünden ölü sayısı artıyor.

Afganistan’ın doğusunda, Pakistan sınırında bulunan Host kentinin 44 kilometre güneybatısında meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremin bilançosu ağırlaşıyor. Yetkililer deprem yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısının bini, yaralı sayısının ise 1.500’ü geçtiğini açıkladı. Afganistan Paktika Bilgi ve Kültür Dairesi Başkanı Mohammad Amin Huzaifa "İnsanlar mezar üstüne mezar kazıyor" şeklinde konuştu.

Ülkedeki, depremden en çok etkilenen Paktika vilayetinin Barmal, Ziruk, Naka ve Gayan bölgelerinde 280 kişinin hayatını kaybettiği belirtilmişti. Host vilayetinde ise en az 25 kişinin öldüğü, 95 kişinin ise yaralandığı açıklandı. Ayrıca depremin Hindistan, Pakistan’ın başkenti İslamabad, Pencap eyaleti ve civarında da hissedildiği ifade edildi.

Avrupa sismoloji ajansı, Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC), sarsıntıların Afganistan, Pakistan ve Hindistan’da 119 milyon kişi tarafından 500 kilometre boyunca hissedildiğini duyurdu. Evlerin kerpiçten olması sebebiyle hasarın büyük olduğu ve ölü sayısının artabileceği ifade edildi. 

Afganistan 5,9'la yıkıldı: Can kaybı bini geçti(Fotoğraflar/AP News Arşiv)

BM'DEN TÜRKİYE VE PAKİSTAN'A TEŞEKKÜR

Birleşmiş Milletler (BM), Afganistan’daki depremle mücadelede Türkiye ve Pakistan’ın 'cömert çabalarına' övgüde bulundu. Afganistan Özel Temsilci Yardımcısı ve İnsani Yardım Koordinatörü Ramiz Al-Akbarov, "Türk Büyükelçiliği yetkilileriyle temaslarda bulundum. BM'nin Afganistan'da arama kurtarma kabiliyeti yok ve Türkiye'nin bu yardımı en iyi sağlayacak konumda olduğuna inanıyoruz" dedi.

Al-Akbarov, "Gıda yardımı dağıtım merkezleri kurulmasında Türk ve Pakistanlı yetkililerin büyük rol oynadığını ve cömert çabalar sarf ettiğini burada söylemek istiyorum" ifadesini kullandı.

Afganistan 5,9'la yıkıldı: Can kaybı bini geçti


Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...