Korona ergenleri değiştirdi! Etkisi yıllarca sürebilir

Korona ergenleri değiştirdi! Etkisi yıllarca sürebilir

EĞİTİM Haberleri

Koronavirüs salgını üçüncü yılına doğru ilerlerken gençlerin iyi olma hâlini etkilemeye devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütünün ergen olarak tanımladığı 10-19 yaş aralığındaki bireyler, ergenliklerinin bir kısmını salgında geçirdiler. Sınıflarına yeniden adım attıklarında ise hem fiziksel hem de duygusal olarak bambaşka kişilerdi. Gençlerin deyişiyle okul kaldığı yerden devam ediyor ama onlar kaldıkları yerde değiller.

MAHMUT ÖZAY

UNICEF, koronanın etkisinin, uzun yıllar boyunca hissedebileceğine dikkat çekiyor. Bundan yola çıkarak Eğitim Reformu Girişimi (ERG) ergenlik çağındaki gençlerin son 2 yılda yaşadıklarını irdeledi. Sürecin şahitleri olan öğrenciler yaşadıklarını anlattı:

> E.B: Depresifliğim arttı. Evde odamdaydım. Boğuluyordum. Uyanıyordum ‘Biri beni kurtarsın, kendi başıma yapamam’ diye düşünüyordum. 11. sınıf olarak okula döndüğümde kendimi komadan uyanmış gibi hissettim.

> S.N.İ: Babamın yaşlandığını gördüm, iki yılda saçları beyazladı. ‘Nasıl olacak böyle uzaktan eğitimle? Ben ileride nasıl bir üniversite kazanacağım? Hayat hep böyle garipleşecek mi? gibi sorular kafamdaydı. Uyuyamıyordum, nefesim kesiliyordu. Anksiyetem olduğunu düşündüm. Sonra ailem de destek oldu, bu kaygılarımı yönetebildim. Pek çok derste ‘10. sınıfta görmüştünüz’ diyorlar hocalarımız ama hiçbirimiz hatırlamıyoruz. Eksiklerimiz de çok.

> G.A: Süreci zamanda yolculuğa benzetiyorum. Bu yıl keyfî devamsızlıkların arttığını gözlemliyorum. Sınıflarımızda birbirinden çok farklı akademik seviyelerde öğrenciler var. Eksikliği o kadar belli oluyor ki...

> E.N.S: Salgın başlayınca zaman yavaşladı sanki. Kendimle yüzleştim. Öz güvenim yükseldi. Geçen bu yılların kayıp olduğunu düşünmüyorum; bize öğrettiği şeyler oldu. Garip bir deneyimdi ama atlattık.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...