Konut sigorta fiyatları deprem etkisiyle arttı

- Güncelleme:
Konut sigorta fiyatları deprem etkisiyle arttı

Ekonomi Haberleri

DASK teminatının düşük kalması nedeniyle vatandaşlar özel konut poliçelerine yöneldi. Yaşanan ilgi sebebiyle bazı sigorta şirketleri fiyatları artırdı. Tüketici dernekleri ise dönemsel olarak fiyatlarını fahiş biçimde artıran şirketlerin şikâyet edilmesi gerektiğini belirtiyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Beklenen İstanbul depremi nedeniyle tedirgin olanlar sigorta şirketlerine koştu. DASK poliçelerinin en üst teminat limitinin 640 bin lira olması nedeniyle tamamlayıcı olan özel konut poliçesi yaptıranların sayısı bir anda arttı. Ancak sigorta şirketleri gelen talep nedeniyle fiyatları yükseltti. Bazı şirketler ise riskli gördüğü konutlara poliçe yapmak istemiyor.

FİYATLAR YÜZDE 30-40 ARTTI

Bahçelievler’de sigortacılık yapan Gökhan Esen “Evinizin bedeli diyelim 5 milyon TL, DASK, maksimum 640 bin lira öderken, özel konut poliçesi tamamını ödüyor, hatta içindeki eşyalarla birlikte… Dolayısıyla insanlar bu poliçeye yöneldi. Fiyatlar da bu taleple ilgili olarak arttı. İstanbul’da ortalama bir boş dairenin özel konut poliçe fiyatı 1.000 TL civarındaydı. Eşyalı sigortası ise 2.500 liraydı. Şimdi ise fiyatlar yüzde 30-40 civarında arttı. Boş daire için 1.400 lira, eşyalı daire için 3.500 liraya kadar çıkıyor. Deprem sonrası fiyatlar yükseldi” dedi.

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu “Türk Ceza Kanunu’nun 237’nci maddesine göre bu net bir şekilde suçtur. Ortada bir gerekçe yokken yalnızca taleple doğru orantılı olarak özel bir sigorta poliçesinin fiyatlarını artıramazsın. Bu konularla ilgili daha önce Kasko ve Trafik poliçelerinde aynı durumu gördük. Bazı şirketlere cezalar da kesildi ancak bu cezalar yeterli değil. Ülkenin içine düştüğü zor durumdan faydalanarak haksız kazanç peşine düşenleri kamuoyuna ifşa edilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Ağaoğlu ayrıca fahiş fiyat değişimlerinin tespit edilmesi sonrası tüketicilerin, Ticaret Bakanlığı’na bağlı, haksız fiyat değerlendirme kurulu’na şikâyette bulunabileceklerini de ifade etti. 

‘ŞİKÂYET GELMEDİ’ AÇIKLAMASI

Öte yandan Türkiye Sigorta Ve Reasürans Şirketleri Birliği konuyla ilgili kendilerine gelen bir şikâyet olmadığını, fiyatların dönemsel veya bir olaya bağlı olarak değil, maliyetler hesaplanarak değiştiği ifade edildi.

13 MİLYAR TL AYRILDI

 Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 20 Şubat itibariyle deprem bölgesinden 221 bin 663 başvuru aldığını ve 519 milyon 177 bin TL tazminat ödemesi yaptığını açıkladı. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Akif Eroğlu,  “Şu anda o bölgede 1 milyon 129 bin DASK poliçesi var. Toplam 2 milyon 150 bin civarında konut var o bölgede ve bunun yaklaşık yüzde 50’si sigortalı. DASK ilk 24 saatte hemen hasar tespit yapıp tazminat ödemeye başladı. DASK 2000’de kuruldu. 20 yılda toplam DASK’ın açılmış dosya sayısı 115 bin adet. Elâzığ’da yakın zamanda bir deprem oldu orada açılan dosya sayısı 30 bin adet. Orada ödenen rakam yaklaşık 35 milyon TL civarındaydı. DASK’ın 20 yılda ödediği rakam 1,5 milyar lira. Bu depremdeki tahminî beklediğimiz dosya sayısı 600 bin adet” dedi.

ARAÇLARIN YÜZDE 17’Sİ KASKOLU

DASK’ın en temel inşaat maliyetini karşıladığını dile getiren Eroğlu, “Sigortalılarımız kendi evinin inşaat maliyetlerinin daha yüksek olduğunu düşünüyorsa özel sektörde acentelerimiz marifetiyle ihtiyari yangın dediğimiz ilave deprem teminatı da alabilir. Yani DASK’tan aldığınız kadar özel sektörden alma şansınız var. Deprem bölgesindeki 2 milyon 150 bin konut için ihtiyari sigorta oranı yüzde 20. Enkaz altında arabalar millî servet. Hepsi pert oldu. Oradaki sigortalık oranı (kasko) yüzde 17” diye konuştu. Trafik sigortasının deprem teminatını ödemediğini, kasko poliçesinin bu tür anlarda devreye girdiğini hatırlatan Eroğlu, “Şu anda o bölgedeki 3 milyon 150 bin aracın sadece yüzde 17’si kaskolu. Şu ana kadar ödenen hasarlarla ve ayrılan karşılıklarla oradaki hasarın 1 milyar TL olmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. O bölgedeki ticari fabrikalar ve iş yerleri ile ilgili de sigorta korumasının bulunduğunu aktaran Eroğlu, şöyle konuştu: Onlarla ilgili de iş durması, kâr kaybı ve fiziksel zararlarla alakalı da çalışmalarımız var. Sektörümüzle yaptığımız çalışmalarda yaklaşık 12 milyar liralık bir maliyetin de oradan gelmesini bekliyoruz. Yani kaskoya 1 milyar lira, ticari iş yerleri için de 12 milyar lira olmak üzere sektörümüz 13 milyar liralık karşılık ayırmış durumda. Hızlıca hasar tespit yapıp ödemelere başlıyoruz. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...