Küresel ticaret yüzde 11 daraldı

Küresel ticaret yüzde 11 daraldı

Ekonomi Haberleri

İhracat rakamlarını değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, küresel ekonomide aşağı yönlü risklerin geçerliliğini koruduğunu belirtti

İhracat rakamlarını değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, küresel ekonomide aşağı yönlü risklerin geçerliliğini koruduğunu belirterek, “Bu risklerin başında özellikle dünya mal ticaretindeki gerileme, düşük emtia fiyatları ve avro-dolar paritesindeki düşüş gelirken, ihracatımız da bu gelişmelerden son derece olumsuz etkileniyor” dedi. Dünya mal ticaretinde ilk 8 ayda yüzde 11.1 oranında bir gerileme yaşadığını hatırlatan Büyükekşi sözlerini şöyle sürdürdü:
“2014 yılında 18.4 trilyon dolar olarak gerçekleştirilen dünya mal ticaretinin 2015 sonunda 16.5 trilyon dolara inmesi bekleniyor. En fazla ihracat yaptığımız Almanya'nın ve İtalya'nın son 1 yıldaki ithalatı dolar bazında yüzde 12 gerilerken, Fransa'nın ithalatının yüzde 14, Rusya'nın ithalatının yüzde 31 gerilediğini görüyoruz. Diğer taraftan, ABD Merkez Bankası FED'in faiz artışı beklentisi ile doların güçlenmesi emtia fiyatlarında gerilemeye yol açıyor. Bu gerileme ile birlikte birim fiyatlarını aşağıya çekiyor. İşte bu yüzden ihracatçılarımız aynı ürünü daha düşük fiyata satmak zorunda kalıyor.”


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...