Pandemi bulutu dağılıyor, yatırım sezonu başlıyor

Düzenleyen:
Pandemi bulutu dağılıyor, yatırım sezonu başlıyor

EKONOMİ Haberleri

İstanbul Ticaret Odasının (İTO) yılın ilk yarısını kapsayan Pandemetre 2021 araştırmasına göre sanayi üretimi, kapasite kullanımı, yatırım teşvik belgesi sayısı, güven endeksi ve ihracattaki artış yeni yatırımlar için öncü sinyal verdi.

Talep tarafında 1 Ocak-18 Haziran döneminde kartlı harcamalar yüzde 45 artarken, ilk 5 ayda otomobil ve hafif ticari araç satışlarındaki artış yüzde 72 oldu, konut satışları da yüzde 6 yükseldi. Bankaların ilk 5 ayda verdiği konut, otomobil ve ihtiyaç kredileri yüzde 26'nın üzerinde artarken TCMB Reel Kesim Güven Endeksi, son bir yılda 92,6 puandan 113 puana yükseldi. 2021 Nisan ayında sanayi üretimi 2020’nin aynı ayına göre yüzde 66 arttı. İmalat sanayi genelinde kapasite kullanımı Haziran 2020’de aylık bazda yüzde 66 iken Haziran 2021'de yüzde 76,6 ile 1,5 yılın zirvesine ulaştı. İstanbul’da bu yılın ilk 4 ayında 8,7 milyar TL’ye yakın yatırım tutarı ile 701 adet teşvik belgesi verildi. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Tam açılmayı üretimde, istihdamda, ihracatta ve yatırımda ‘tam atılıma’ çevirelim. Planlandığı gibi tam aşılama ile de salgının dönüşüne bir daha imkân vermeyelim” dedi. Dünya çapında yaklaşık 1,5 yıldır ertelenen ihtiyaçların ve yeni normalin getireceği talebin belirleyici olacağı bir 6 aya girildiğini kaydeden Avdagiç, “Sektörlerde pandemi bulutları dağılıyor. Nasıl ki, 16 ay önce pandeminin başında bıçak gibi kesilen bir talep şoku yaşamıştık. Şimdi de bunun tersiyle karşı karşıya kalacağız. Yeni normalin kazananı bu talep patlamasına üretim hatlarıyla cevap verebilen ülkeler olacak. Yani yatırım sezonu başlıyor ve Türkiye’nin bu fırsatı kaçırmaması gerektiği aşikâr” değerlendirmesinde bulundu.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...