Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Madencilikte 6,5 milyar dolarlık koşu

Düzenleyen:
Madencilikte 6,5 milyar dolarlık koşu

EKONOMİ Haberleri

Dünyada üretimi yapılan 90 maden türünün 80’ini topraklarında bulunduran ve 650 çeşit mermer ile 150 farklı doğal taşa ev sahipliği yapan Türkiye, sektörde ihracat rekoru kırıyor. Bakan Dönmez, “Artış devam ederse yılı 6-6,5 milyar dolar sektör ihracatıyla kapatırız" dedi.

C. Fırat Aydoğmuş ANKARA 

Ekonomiye dolaylı 40 milyar dolarlık katkı yapan madencilik sektörü; yılın ilk dokuz ayında, yüzde 48 artışla 4,4 milyar dolarlık ihracat yaptı. Sektörde metalik cevher ihracatı, 1,63 milyar dolarlık dış satımla ilk sıraya yerleşti. İkinci sırada 941 milyon dolarla işlenmiş doğal taşlar yer aldı. En çok ihracat 1,3 milyar dolarla Çin’e yapıldı. Onu 419 milyon dolarla ABD takip etti.

‘BOR’DA REKOR YOLDA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Artış devam ederse yılı 6-6,5 milyar dolar sektör ihracatıyla kapatırız. Dünyanın her yerine birçok maden ürünü ihraç edebiliyoruz. Bor, Türkiye için çok önemli. Yüzde 60-62’ler seviyesinde dünyada pazar lideriyiz. Bu sene belki de bor ihracatında Eti Maden rekor kıracak. Madencilik, günlük hayatımızda kullandığımız birçok malzemenin ham maddesini üreten bir sektör. Ciddi bir istihdam ve ihracat potansiyeline sahip. Doğrudan 138 bin insanımızı istihdam ediyoruz, dolaylı olarak da bunun en az 4-5 katı” değerlendirmesinde bulundu.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...