Erdoğan'ın açıkladığı tedbirler doping oldu: Zafer TL'nin!

Düzenleyen:
Erdoğan'ın açıkladığı tedbirler doping oldu: Zafer TL'nin!

EKONOMİ Haberleri

Türkiye'nin haftalardır ekonomi cephesinde sürdürdüğü savaş dün çok şiddetlendi. Dedikodu ve panikle sunî hareketler gerçekleşti. Dolar 18, avro 20 TL'yi geçerek tarihi zirvelerini gördü. Kabine'de, bundan sonrası için "TL'de bekleyenlerin, döviz karşısındaki kayıplarının karşılanması" kararının alınması üzerine döviz çöktü. Dolar 12.80, avro 15'li rakamlara kadar geriledi.

Ekonomi Servisi

Piyasalar yeni haftaya oldukça hararetli başladı. Dolar 18,36 TL'yi, avro 20,75 TL'yi gördü. 10 yıllık tahvil faizinde yukarı yönlü ivmelenme devam etti. Yüzde 23,90 seviyesi test edildi. Türkiye'nin risk primi de 600 puana dayandı.

Borsa, cuma yaşanan yüzde 8,5 oranındaki kaybın ardından, dünkü açılışını yüzde 4 düşüşle 2.007 puandan yaptı. Kısa sürede toparlanarak pozitife dönen borsa, öğleden sonra 'yüzde 7 eksi'ye düştü. Bunun üzerine iki defa daha devre kesici devreye girdi. Akşam saatlerinde tekrar toparlanan borsa, yüzde 1,35 kayıpla 2056 puandan günü tamamladı. Piyasada yaşananlar dedikodu ve panikle körüklendi. Hareketler temelsiz ve sunî bir şekilde gerçekleşti.

Gözler, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen Kabine Zirvesine çevrildi. Toplantıya döviz kurlarında yaşanan gelişmeler damga vurdu. Ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bundan sonrası için "TL'de bekleyenlerin, döviz karşısındaki kayıplarının karşılanması" kararının alındığını duyurdu. Dolar 12,80, avro 15’li rakamlara kadar geriledi.

TERS KÖŞE OLDULAR

Analistler "Bir süredir dövizde yaşanan hareketlerin ne kadar sunî olduğunu dün akşam gördük. Cari fazla veren, ekonomisi büyüyen, ihracat rekorları kıran bir ülkede böyle kur hareketleri olmaz, olamaz. Cumhurbaşkanı da ters köşeye golü attı. Kabine'de alınan bu kararlar, TL'yi korumak için örtülü ve şartlı bir güvence verdi. Faiz ve kur sarmalıyla, ekonominin bıçak gibi kesilmesi isteniyordu. Bireylerden şirketlere kadar herkes rahatladı. Kurla kalkıp kurla yatıyorduk. Şimdi önemli olan öngörülebilir olmak" dedi.

TCMB'nin politika faizinin piyasada çok geçerli olmadığını dile getiren analistler "Dün de bankalarda mevduat ve kredi faizlerinde bir artış vardı. Dövize olan talebin önünün kesilmesi hedefleniyor. Bu adımlar, kurdaki köpüğün büyük kısmını alacaktır. Ancak yükün bütçeye kalması söz konusu. Bunun bazı faturaları olabilir. Çünkü TL mevduata ödenecek dolaylı getiriyi, Hazine üstlenecek diye anlıyoruz. Hazine, bu yükü vergi gelirleriyle mi karşılar, ilave borçlanmayla mı, yoksa Merkez Bankası tarafından para basarak mı? Her üç seçeneğin de çeşitli maliyetleri olur. Yine açıklamada, ihracatçılara Merkez Bankası aracılığı ile ileri vadeli kur fiyatı verileceği ve kur farkının da ihracatçılara ödeneceği açıklandı. Bu da dolaylı olarak ihracatçılara verilen bir sübvansiyondur" görüşünü dile getirdi.

Türkiye Bankalar Birliği, son düzenleme açıklamasının ardından, 1 milyar doların TL'ye çevrildiğini açıkladı.

FED'DE MART BEKLENTİSİ 

Öte yandan dolar, FED'in mart ayından itibaren ilk faiz artırımını gerçekleştireceğine yönelik beklentilerle birlikte, küresel piyasalarda Temmuz 2020'den bu yana en yüksek seviyelere yükseldi. Dolar endeksi, geçen ay gördüğü yılın zirve seviyesi olan 96,94'e yaklaştı.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...