Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yosundan jet yakıtı

Yosundan jet yakıtı

EKONOMİ Haberleri

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Avrupa’nın ilk ve tek karbon negatif biyorafineri tesisinin açılışına katıldı. Bakan Varank açılışta Türkiye’nin yerli ve millî imkânlarla yosun bazlı biyoyakıtının bu tesislerde üretileceğinin müjdesini verdi.

Mustafa Varank “Bakanlık olarak Boğaziçi Üniversitesi ve Boğaziçi Teknopark iş birliğinde geliştirilen bu nadide projeye yaklaşık 6 milyon avro destek sağladık. Tesisin elektrik ihtiyacının tamamı, burada bulunan rüzgâr enerjisi santralinden karşılanıyor. Bu yönüyle Avrupa’nın ilk ve tek karbon negatif biyorafinerisi. Ülkemizin temel ihtiyacı olan ya da cari açık verdiği birçok kritik ürün, biyoekonomi odaklı entegre üretim modeli ile burada geliştirilip üretilecek. Enerjiden tarıma, sağlıktan gıdaya geniş bir ürün yelpazesinden bahsediyoruz. Bu ürünler hiçbir fosil kaynağa bağlı olmadan, tamamen yosun tabanlı doğal kaynaklardan ve yerli imkânlarla elde edilecek. Türkiye gibi petrolde dışa bağımlı bir ülke için biyoyakıtlar ciddi bir alternatif konumunda. Bunun gibi tesislerde üretilecek biyoyakıt sayesinde enerji ihtiyacımızın önemli bir bölümünü uygun maliyetli ve güvenli bir şekilde karşılayabiliriz’’ ifadelerini kullandı. Açılışta, küçük bir turbo-jet motoru modeline biyoyakıt ekleyerek test yapıldı. Bu tesislerde üretilen biyo-yakıtın gerçek uçuşlarda kullanılacağını dile getiren Varank “Biyoyakıtın uçaklarda kullanılmasına yönelik çalışmalar da tüm hızıyla devam ediyor. Türk Hava Yolları burada üretilen yerli biyojet yakıtını kullanarak ilk yurtiçi uçuşunu inşallah bu yıl içinde gerçekleştirecek” diye konuştu.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...