Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye-AB arasında enerji diyaloğu çağrısı
Ekonomi

Türkiye-AB arasında enerji diyaloğu çağrısı

Son Güncelleme: 28 Nisan, 2022 - 20:44
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Türkiye-AB arasında enerji diyaloğu çağrısı
Fotoğraf BaşlığıTürkiye-AB arasinda enerji diyalogu çagrisi

Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Bozay, enerjinin her zaman Türkiye ve AB arasında üst düzeyde ele alınması gereken bir konu olduğunu belirtti.

Kaydet
a- | +A

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, enerjinin her zaman Türkiye ve AB arasında üst düzeyde ele alınması gereken bir konu olduğunu belirterek, "Türkiye ve AB arasında bir an önce üst düzey bir enerji diyaloğu toplantısı olmalıdır." dedi.

​​​​​​​Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu'nda (AP) "Çalkantılı Zamanlarda Enerji Güvenliği" başlıklı bir etkinlik düzenlendi.

AB-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı AP Milletvekili Ryszard Czarnecki'nin ev sahipliğinde yapılan programın moderatörlüğünü İletişim ve Politika Danışmanı İpek Tekdemir gerçekleştirdi.

Etkinlikte konuşan Büyükelçi Bozay, günümüzde enerji sistemlerinin birbirine her zamankinden daha fazla bağımlı ve bağlantılı olduğunu, bu nedenle ülkeler arasında iş birliği yapmanın önemini vurguladı.

Kovid-19 salgınının enerji talebini bozduğunu, Rusya-Ukrayna savaşının da küresel bir jeopolitik kriz ortaya çıkardığını anımsatan Bozay, bunların enerji sistemlerine kritik etkileri olduğunu anlattı.

Bozay, "Enerji sektöründe eşi benzeri görülmemiş tektonik hareketler içeren olağanüstü bir türbülans yaşıyoruz. Geçmişin basit çözümleri artık işe yaramıyor." ifadesini kullandı.

"Özellikle Avrupa'da enerji ekosisteminin bütün katmanlarında önemli etkisi olan bütün ülkeleri bir araya getiren açık ve şeffaf bir diyaloğa her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var." diyen Bozay, enerji sistemlerinin yaşanan şoklara nasıl adapte edileceğinin tartışılması, bu diyaloğun Türkiye ile AB arasında istişare ve iş birliğini de içermesi gerektiğini söyledi.

Bozay, "Türkiye, AB'ye aday ve aynı zamanda stratejik bir ortak olarak önemli bir rol oynayabilir. Ukrayna'daki savaş, Türkiye'nin bir fark yaratabileceğini bir kez daha kanıtladı." diye konuştu.

Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye ve AB arasında arz güvenliği, fiyat ve değer zinciri gibi önemli alanlarda iş birliği imkanını ortaya koyduğunu anlatan Bozay, Türkiye ve AB arasında sağlık, göç, tarım ulaşım, terörle mücadele ve iklim gibi çeşitli alanlarda yüksek seviyeli diyalog toplantıları yapıldığını hatırlattı.

Bozay, "Mevcut enerji ortamı, enerji dönüşümü konusu ve özellikle önümüzdeki sezonda gaz arzında yaşanacak zorluklar göz önüne alındığında, enerjinin her zaman Türkiye ve AB arasında üst düzeyde ele alınması gerekmektedir. Türkiye ve AB arasında bir an önce üst düzey bir enerji diyaloğu toplantısı olmalıdır." ifadelerini kullandı.

Türkiye güvenilir ortak
Programa video konferansla katılan SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran da, Hazar gazının AB'nin Rusya'ya olan bağımlılığını azaltmaya ve doğal gaz arz güvenliğini artırmaya katkı sağlayacağını belirterek, "Türkiye, kesinlikle güvenilir bir ortak olarak Avrupa'nın enerji güvenliğine katkıda bulunmaya hazırdır." dedi.

AB ve Türkiye arasında geçmişte bazı krizler yaşanmış olmasına rağmen Rusya-Ukrayna savaşının ortaya çıkardığı yeni durumun taraflar arasındaki ilişkileri güçlendirmek için fırsatlar sunduğunu ifade eden Duran, "Türkiye, bölgede hem Ukrayna hem de Rusya ile iyi ilişkilere sahip birkaç ülkeden biri konumunda bulunuyor." dedi.

Duran, Türkiye'nin Ukrayna ve Rusya arasında barış görüşmeleri için diplomatik girişimlerde de bulunduğunu anımsatarak, Ankara'nın Kiev ve Moskova ile yakın bağlarının Türkiye'nin AB ve üye ülkelerin güvenliğindeki kritik rolünü ortaya koyduğunu vurguladı.

Güvenlik, savunma ve enerji alanında potansiyel
AB'nin son dönemde savunma ve enerji güvenliği alanında adımlar attığına işaret eden Duran, "Türkiye ve AB, yeni jeopolitik konum ve yetenekleri sayesinde güvenlik, savunma ve enerji gibi kritik alanlarda birbirini daha da güçlendirme potansiyeline sahiptir." değerlendirmesinde bulundu.

Duran, hızla değişen küresel ve bölgesel dinamiklerin AB açısından yeni sınamalar ortaya çıkardığını anımsatarak. "Türkiye'nin AB üyeliği bugün eskisinden çok daha önemli." dedi.

Avrupa'nın uygun fiyatlı ve sürdürülebilir bir enerji dönüşümünü gerçekleştirmek için Türkiye, Azerbaycan ve diğer ülkelerle iş birliği yapmasının önemine işaret eden Duran, AB'nin yeni enerji tedarikçileri araması ve yeni ittifaklar oluşturması gerektiğini söyledi.

Duran, Avrupa ülkeleri açısından sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) boru hatlarının yerini alamayacağına dikkati çekerek, Katar ve Avustralya'dan sağlanacak LNG'nin uzun dönem sözleşmelere bağlı olduğunu, ABD'nin de sınırlı kapasitesi bulunduğunu anımsattı.

Güney Gaz Koridoru'nun AB'nin son birkaç yıldaki en önemli projelerinden biri olduğunu ifade eden Duran, bunun Türkiye ile Azerbaycan arasındaki uzun süreli dostluktan kaynaklandığını hatırlattı.

Duran, Güney Gaz Koridoru'nun TANAP ve TAP'ı da kapsadığını hatırlatarak, "Bunun doğrudan sonucu olarak Türkiye'nin AB'nin arz güvenliğinde güvenilir bir ortak olarak rolü arttı." dedi.

Programa çok sayıda AP milletvekili, aralarında Azerbaycan'ın AB Büyükelçisi Vagif Sadigov'un da bulunduğu diplomatlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve enerji uzmanları katıldı.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 28 Nisan, 2022 - 20:44
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Tuğyan Ülkem Gülter evli mi, çocuğu var mı? Tuğyan itiraf etti mi? Güllü'nün kızı tutuklandı!
    Tuğyan Ülkem Gülter evli mi, çocuğu var mı?
    Kaydet
  • 2
    Güller ve Günahlar 11.bölüm fragmanı gündemde! Yeni bölümde neler olacak?
    Güller ve Günahlar 11.bölüm fragmanı gündemde! Yen...
    Kaydet
  • 3
     156 yıllık miras! Su değirmeninde üretilen tahine Avrupa’dan da talep çok
    156 yıllık miras! Su değirmeninde üretilen tahine...
    Kaydet
  • 4
    Meteoroloji gün verdi! 18 kente kuvvetli kar geliyor
    Meteoroloji gün verdi! 18 kente kuvvetli kar geliy...
    Kaydet
  • 5
    NYT deprem korkusunu alevlendirdi, Üşümezsoy'dan tepki gecikmedi
    NYT deprem korkusunu alevlendirdi, Üşümezsoy'dan t...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Sadık Söztutan
    Sadık Söztutan Yılın maçına hoş geldiniz
    Kaydet
  • Kemal Belgin
    Kemal Belgin Keyif veren gol düellosu
    Kaydet
  • Ali Kunak
    Ali Kunak Kırmızı yerine sarı, sarı yerine kırmızı!
    Kaydet
  • Murad Tamer
    Murad Tamer Hilal taktiğini Bilal baltaladı
    Kaydet
  • Hasan Sariçiçek
    Hasan Sariçiçek Trabzon Zubkov’la kendini buldu
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Taylor Swift çalışanlarına 8.3 milyar TL dağıttı: Gözyaşları sel oldu!
    Taylor Swift çalışanlarına 8.3 milyar TL dağıttı: Gözyaşları sel oldu!
    Kaydet
  • Osmanlı’nın şifa merkezi geri döndü
    Osmanlı’nın şifa merkezi geri döndü
    Kaydet
  • Zirve Türkiye'den! Dünyanın en iyi tatlısı bakın ne çıktı
    Zirve Türkiye'den! Dünyanın en iyi tatlısı bakın ne çıktı
    Kaydet
  • Fenerbahçe, Anadolu Efes'i uzatmalarda devirdi
    Fenerbahçe, Anadolu Efes'i uzatmalarda devirdi
    Kaydet
  • D-650’de korkutan anlar! Çok sayıda yaralı var
    D-650’de korkutan anlar! Çok sayıda yaralı var
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Ankara'da su kesintisi ne zaman bitecek? ASKİ su kesintisi sorgulama ekranı
Ankara'da su kesintisi ne zaman bitecek? ASKİ su kesintisi sorgulama ekranı
Kaydet
Fenerbahçe'de yıldız isimden kötü haber
Fenerbahçe'de yıldız isimden kötü haber
Kaydet
Denizaltı vuruldu! Ukrayna'dan Rusya'ya saldırı
Denizaltı vuruldu! Ukrayna'dan Rusya'ya saldırı
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası