Ayçiçek yağına rakip olacak! Ekim alanı 9 kat arttı

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Ayçiçek yağına rakip olacak! Ekim alanı 9 kat arttı

EKONOMİ Haberleri  / İHA

Son dönemde Zeytinyağı ve ayçiçek yağına gelen zamlar nedeniyle vatandaş uygun fiyatlı yağ alternatifi arayışına girdi. Vatandaşın cebini rahatlatacak haber ise Edirne'den geldi. Ayçiçek yağı üretiminin büyük bir bölümünü karşılan Trakya bölgesinde çiftçi hem ekonomik getirisi hem verimliliği yüksek olan kanolaya yöneldi. Edirne’de kanola yağı için bitkinin ekimi 11 bin dekardan 90 bin dekara artırıldı.

Pandemi ile beraber dünya genelinde üretim azarlırken Rusya-Ukrayna savaşı ile artan enerji ve gıda krizi tedarik zincirinde de aksamalara neden oldu. . Kaynaklar sürekli artan talep karşısında yetersiz kalırken üreticiler de alternatif ürünlere yöneldi. 

Türkiye’de de ayçiçeği ve buğday üretiminin merkezi haline gelen Edirne'de çiftçi daha karlı olduğu için kanolaya yöneldi.

Kanolanın kış ayında ekilip erken hasat edilmesini fırsata çeviren bölge çiftçisi, ekim nöbetinde ayçiçeğine alternatif olarak gördüğü kanolanın ekim alanını artırdı.

Ayçiçek yağına rakip olacak! Ekim alanı 9 kat arttı

ARTIŞ TÜİK VERİLERİNE YANSIDI

Ayçiçek yağına en güçlü alternatif olarak ön plana çıkan ve yüzde 50’si yağ olan kanolaya ilginin arttığı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine yansıdı. TÜİK Edirne Bölge Müdürlüğü verilerine göre, Edirne’de 2017 yılında 11 bin dekar kanola ekilirken bu rakam 2021 yılında 70 bin dekara ulaştı. Bu yıl ise 90 bin dekar alanda üretim yapılması öngörülüyor.

ÇİFTÇİ BUĞDAY YERİNE KANOLA VE AYÇİÇEĞİ EKİYOR

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, kanola ekiminde geçen yıllara oranla artış yaşandığını söyledi. Kanolanın kış aylarında ekilmesiyle yağışlarla belli bir seviyeye geldiğini anlatan Arabacı, kanolanın ayçiçeğine göre daha az riskli bir ürün olduğunu belirterek, kanolanın gelişimlerinin şu an iyi ilerlediğini ifade etti. Başkan Arabacı, çiftçilerin ekim nöbetinde buğday yerine kanola ve ayçiçeği gibi ekilişlere yöneldiğini vurguladı.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...