AB’nin Polonya setini yerli üretimle aşacağız!

AB’nin Polonya setini yerli üretimle aşacağız!

EKONOMİ Haberleri

Avrupa ve ABD başta olmak üzere 100’ün üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiren Türk karton ambalaj sektörü, AB’nin Polonya’yı Avrupa’nın karton üretim merkezi yapma çabaları sebebiyle zor bir dönem yaşıyor.

ÖNDER ÇELİK | İSTANBUL

Üretiminin yüzde 20’lik kısmını ihraç eden ve 2022’de 1 milyar dolarlık ihracat hedefleyen ambalaj sektörü, ham maddeyi Türkiye’den karşılamak için fabrika yatırımı yapacak. 40 yıldır ürün tedariğini İsveç ve Finlandiya’dan temin ettiklerini anlatan belirten Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Başkanı Alican Duran “Pandemi ve emtiada yaşanan sorunlar nedeniyle AB ülkeleri Türk firmalara biraz daha muhafazakâr davranır oldu. Haliyle bu iki ülkeden selüloz bazlı karton alamaz hâle geldik. Bu çok ciddi bir sorun ve ortalama 40 yıldır ticari geçmişimiz olan bu ülke ile 1,5 yıldır busorunu yaşıyoruz" dedi. Ham madde konusunda İsveç ve Finlandiya’da yaşanan sorunlar nedeniyle sektörün ihtiyacını yüzde 50 yüksek fiyattan Çin’den karşılamaya başladıklarını dile getiren Duran “Açıkçası ham madde krizimizi Çin ile aşıyoruz ama hammaddeyi Avrupa’dan yüzde 50 daha pahalıya almak zorunda kalıyoruz" diye konuştu. Ham madde sorununu ancak yerli üretim ile aşabileceklerini ifade eden Duran şunları kaydetti: Selüloz bazlı karton üretimi için bir Türk firmasını yatırıma motive ettik. Yakın zamanda fabrikanın temeli atılacak ve 36 ay içerisinde de tamamlanması planlanıyor. Yaklaşık 500 bin ton üretim kapasiteli bu fabrikada, üretimin 400 bin tonu iç piyasaya satılacak. Kalan kısım ise ihraç edilecek. Hedef bu yönde.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...