Dünyanın gözü burada! Doğalgaz ve petrol fışkırıyor... İşte 'geleceğin pazarı'

Düzenleyen:
Dünyanın gözü burada! Doğalgaz ve petrol fışkırıyor... İşte 'geleceğin pazarı'

EKONOMİ Haberleri

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Avrupa'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar ve Rusya'nın doğalgaz resti sonrası ortaya çıkan enerji ihtiyacı, küresel güçlerin Afrika'ya yönelmesine neden oldu. Oldukça fazla gaz ve petrol rezervine sahip olan Afrika'ya son dönemde üst düzey ziyaretler yapılması dikkat çekerken, uzman isimler ise Afrika'nın Avrupa'nın ihtiyacı karşılayacak kapasitesinin sınırlı olduğunu belirttiler.

Avrupa, petrol ve gaz ihtiyacı nedeniyle gözünü Afrika'ya dikti. Rusya'nın Ukrayna topraklarında başlattığı işgal girişimi sonrası ortaya çıkan enerji ihtiyacı ve Rusya'yla olan siyasi rekabet, küresel güçlerin Afrika ülkelerine ilgisini artırdı. Afrika ülkelerinin sahip oldukları gaz ve petrol rezervinden ötürü Avrupa'nın baskısı altında olduğunu belirten Güney Afrikalı siyasi analist Iqbal Jassat, ancak Afrika'nın bu ihtiyacı karşılayacak kapasitesinin sınırlı olduğunu hatırlattı.

AFRİKA 'GELECEĞİN PAZARI' OLARAK GÖRÜLÜYOR

Kıtaya son aylarda Batılı liderler tarafından çok sayıda üst düzey ziyaret yapılırken, Batı, Afrika ülkeleriyle ilişkisini hem siyaset hem de ekonomi alanında geliştirmenin yollarını arıyor. Analistlere göre, Afrika hem nüfusu hem de sahip olduğu doğal kaynaklarıyla Batı tarafından "geleceğin pazarı" olarak görülüyor.

DÜNYANIN GÖZÜ BURADA

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un mayıs ayında Senegal, Nijer ve Güney Afrika'yı kapsayan Afrika turunun ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da geçen ay Kamerun, Benin ve Gine Bissau'ya gitti.

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella geçen ay zengin gaz rezervlerine sahip Mozambik'in ardından Zambiya'yı ziyaret etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Mısır, Etiyopya, Uganda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti ziyaretinin hemen ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Güney Afrika Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Ruanda'da temaslarda bulunması dikkati çekti.

HERKES FARKLI FIRSATLAR GÖRÜYOR

Ziyaretlerle ilgili değerlendirmede bulunan Güney Afrika Üniversitesinden Siyaset Uzmanı Dirk Kotze, 'herkesin, gördüğü fırsatlardan ötürü' Afrika'yla ortaklık kurmanın yollarını aradığı belirtti.

Güney Afrikalı siyasi analist Iqbal Jassat ise, Avrupa'nın Rusya'yla ayrılığının ardından 'çaresiz' şekilde Afrika'ya ilgisini artırdığını ifade etti. Afrika'da ülkelerin sahip oldukları gaz ve petrol rezervinden ötürü Avrupa ülkelerinin baskısı altında olduğunu kaydeden Jassat, ancak Afrika'nın bu ihtiyacı karşılayacak kapasitesinin sınırlı olduğunu hatırlattı.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...