Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Konut ve kira fiyatları için yeni hamle: Bakan Kurum duyurdu

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Konut ve kira fiyatları için yeni hamle: Bakan Kurum duyurdu

EKONOMİ Haberleri  / AA

Bakan Murat Kurum, İstanbul'da yeni 50 bin konut haberini duyurdu. Kurum, fiyatları düşürecek hamle için yönetmeliğin hazır olduğunu da belirtti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum sosyal medya hesabı üzerinden İstanbul'da konut fiyatları ile ilgili sevindiren haberi duyurdu. Bakan Kurum, 50 bin yeni konut inşa edileceğini bildirdi.

Bakan Kurum, "Konut-kira fiyatlarını düşürmek için her adımı atıyoruz! İstanbul'da yaklaşık 1.5 milyon, ülke genelinde 4 milyon m² arz fazlası nedeniyle kiralanamayan ya da satılamayan ofis, konuta dönüştürülecek! Bu, 50 bin yeni konut demek! Yönetmeliğimiz yayımlandı" ifadelerini kullandı.

Konut ve kira fiyatları için yeni hamle: Bakan Kurum duyurdu

OFİSLER 1 TEMMUZ 2023'E KADAR DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren "Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile "ticaret + konut" parsellerinde yer alan, iskan almış veya henüz inşa aşamasında olan ofis kullanımlı bağımsız bölümler, parseldeki toplam konut kullanımı yüzde 80'i geçmeyecek şekilde 1 Temmuz 2023'e kadar konuta dönüştürülebilecek.

Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, söz konusu madde ile sadece İstanbul'da bu durumdaki toplam 1,5 milyon metrekare, ülke genelinde toplam 4 milyon metrekarelik ofis alanının talep edilmesi halinde konuta dönüştürülmesinin önü açılıyor. Bu kapsamdaki ofislerin dönüştürülmesi halinde İstanbul'da 10 bin, Türkiye genelinde ise 40 bin yeni konut arzı oluşabilecek.

DOĞAL GAZ TESİSATI ZORUNLULUĞU

Yönetmeliğe göre ayrıca, doğal gaz hattı bulunan parsellerde yeni yapılacak binalarda her bağımsız bölümün girişine kadar doğal gaz tesisatı yapılması zorunlu hale gelecek.

Söz konusu madde ile özellikle merkezi ısıtma ve sıcak su sistemi bulunan bazı yeni binalarda doğal gaz tesisatının bina girişinde bırakılarak dairelere çekilmemiş olması nedeniyle mutfak ocaklarında yaşanan doğal gaz kullanamama sorununun önüne geçilmesi hedefleniyor.

Mevcut binalarda katı veya sıvı yakıtlı sistemlerde doğal gaza geçiş istenmesi halinde tadilat ruhsatı alma zorunluluğu kaldırılacak.

TRAFO YAPILMAYACAK

Yönetmeliğe göre ayrıca, sağlıklı yaşam ve hareketliliği artırabilmek adına park alanları ile piknik ve rekreasyon alanlarında betonarme temel içermeyen spor aletleri ile koşu ve yürüyüş parkurları oluşturulabilecek.

Özellikle sel, su taşkını durumlarında bodrum katlara su dolması halinde yaşanan elektrik kaçağı ile ilgili sorunların önlenmesi amacıyla yeni yapılacak binalarda DSİ veya su/kanalizasyon idarelerince tespit edilen taşkın kotunun altına trafo yapılamayacak.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...