Milâs’ın zeytinyağına AB tescili

Milâs’ın zeytinyağına AB tescili

EKONOMİ Haberleri

Türk Patent ve Marka Kurumundan 2016 yılında "coğrafi işaret tescili" alan Milâs zeytinyağı, AB tarafından da tescil edildi.

Cevdet Fırat AYDOĞMUŞ

Milas’ta ‘memecik’ türü zeytinlerden elde edilen Milas Zeytinyağı, Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvurusu üzerine Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan (TÜRKPATENT) 2016 yılında coğrafi işaret tescili almıştı. Milas zeytinyağı, önceki gün de AB tarafından tescil edildi. Milas Zeytinyağı böylece; Aydın inciri ve kestanesi ile Gaziantep baklavası ve Malatya kayısısının ardından AB’den coğrafi işaret alan 5’inci ürün oldu. Gazetemize konuşan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet, söz konusu tescilin sektör için olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Devam eden zeytin hasadına ilişkin de bilgi veren Tibet, sezon sonu rekolte beklentilerinin 180 bin ton olduğunu açıkladı.

“BÖLGE HALKINA KATMA DEĞER OLARAK YANSIYACAKTIR”
UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet, “Bu tescil, zeytinyağı sektörümüz için çok olumlu bir gelişme. Bunun yansımalarının sektörümüze, bölgemize, özellikle Milas zeytin ve zeytinyağı üreticilerine hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum” diyerek, başta Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer olmak üzere emeği geçenleri kutladı. Söz konusu tescilin etkilerini de değerlendiren Tibet, “Ülkemiz; zeytinin, zeytin ağacının ana yurdu. Zeytincilik Araştırma Enstitüsü tarafından tescil edilmiş 94 farklı çeşidimiz var. Bize özgü bu yerel tatlar, AB tüketicisi nezdinde de talep bulacaktır. Ürünlerimizi, ulusal ve uluslararası kriterlere uygun ve kaliteli şekilde üretip markalı, ambalajlı olarak ihraç etmemiz; bölge halkına ve üreticisine artı katma değer olarak yansıyacaktır” ifadelerini kullandı.

“GÜZEL BİR HASAT DÖNEMİ YAŞIYORUZ”
Devam eden zeytin hasadı sezonuna dair de konuşan Tibet, “Çok kaliteli, güzel bir hasat dönemi yaşıyoruz. Kuraklık nedeniyle tane oluşmasında sorun yaşandı ve sofralık zeytinden yağ üretimine ürün kaydı. Buna rağmen üretilen zeytinyağı çok kaliteli.  Haliyle bir yağ kaybımızın oluşmadığını; ülkemize yetecek, ihracatımızı yapabileceğimiz ürünümüzün olduğunu görüyoruz” dedi.
Türkiye’de zeytinyağı tüketiminin arttığına dikkat çeken Tibet, buna karşılık üretimin ve zeytin ağacı sayısının arttığını da söyleyerek, “Yaklaşık 188 milyon zeytin ağacımız var, bunun 158 milyonu meyve verir durumda” bilgisini verdi.

“REKOLTENİN 180 BİN TONA ÇIKACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”
Yaptıkları çalışmada rekolte tahmininin 172 bin ton olduğunu hatırlatan Tibet, “Sofralık zeytinden yağlık zeytine kayma olduğu için bu tahminimizin daha da artacağını, rekoltenin 180 bin tona çıkacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...