Otomobil sektörü, yeni yönetmeliği yorumladı: 'İkinci el sorunu' ilanla değil noterle çözülür

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Otomobil sektörü, yeni yönetmeliği yorumladı: 'İkinci el sorunu' ilanla değil noterle çözülür

Ekonomi Haberleri

15 Temmuz’dan itibaren internette yayınlanacak olan otomobil ilanlarında; aracın ikinci el fiyatı, sıfırının üzerinde yazılamayacak. Sektör temsilcileri fırsatçıların bu kararı rahat şekilde ihlal edebileceğini belirterek “İlana düşük yazıp, telefonda farklı fiyat söylenebilir. Bu nedenle karar doğru ancak işi notere taşımakta fayda var” diyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - İkinci el otomobil fiyatlarındaki dengesiz fiyat artışlarına bakanlık ‘dur’ dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlanan karara göre; ikinci el araçların fiyatının, ilan sitelerinde sıfır liste fiyatından yüksek belirlenmesi 1 Ocak 2024’e kadar yasaklandı.

Ancak kararın yalnızca ‘ilan siteleri’ için geçerli olmasının bazı suiistimalleri beraberinde getirdiği iddia edildi. Sektör temsilcileri alınan kararın yerinde olduğunu ancak yeterli olmadığını ifade etti. Uygulamanın ilan siteleri dışında noterlerde de geçerli olması gerektiği savunuldu.

FİYAT İÇİN LÜTFEN ARAYINIZ!

İstoç’ta galericilik yapan Talat Gümüş, ilan sitelerindeki fiyatlara gelen müdahalenin caydırıcı bir unsur olduğunu ancak fırsatçılığı önlemeyeceğini belirterek “Sektördeki en büyük konu şimdilik bu… Ticaret yaptığımız insanlarla konuşuyoruz, ilan fiyatını düşük tutup, açıklamaya ‘Detaylar için arayınız’ yazarız diyorlar. Muhtemelen de bu olacak. 2023 model araçların fiyatı 15 Temmuz sonrasında sıfırından aşağı yazılacak ancak bu işin ticaretini yapanlar telefonda fiyatı farklı söyleyecek. İlanlarda düşük fiyatlı araçlar göreceğiz ancak gerçek fiyat bu olmayacak. Bireysel satıcılar için kısmen caydırıcı olabilir. Çünkü çoğu kişi internet fiyatına bakarak aracının fiyatını belirliyor” dedi.

“SOSYAL MEDYAYA DA BAKIN”

Ayrıca yalnızca ilan sitelerinden satış yapılmadığını, sosyal medyanın da ikinci el otomobil satışı için önemli bir mecra olduğunu söyleyen Gümüş “Bu alınan karar sarı site başta olmak üzere internet üzerinden satış yapılan platformları kapsıyor. Bakanlık tek tek denetim yaparak, fahiş fiyat gördüğü kişiye ceza kesecek. Ancak ikinci el oto satışından sosyal medya da önemli. Çoğu galerici instagram ve tiktok üzerinden araç satıyor. Maden bir denetim gelecek bu alanlara da bakılmalı” dedi.

“SUNİ KÖPÜK ERİYECEK”

Otonomi Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç ise “Stokçuluk yapanların nerelerde stokçuluk yaptığını Ticaret Bakanlığımız çok iyi biliyor ve takip ediyor. Bu suni köpüğün ikinci elde de geriye geleceğine inanıyoruz” dedi.

Erkoç “Profesör Ömer Bolat geldi. Gelir gelmez dedi ki 'ilk işimiz otomobil piyasasını rahatlatmak olacak'. ilk defa bir bakanımız işin üzerine bu kadar eğildi” diye konuştu.

SIFIR ATARAK İLAN VERENE CEZA

İkinci el taşıtlar tavsiye edilen fiyatın üzerinde satılamayacak. Kısıtlama kapsamında, tüm gerçek ve tüzel kişiler, ilan verilmesi aşamasında düzenlemeye aykırılık teşkil edebilecek ilanlar hakkında “ilan platformları” tarafından uyarılacak. Aykırı her bir ilana 300 bin lira para cezası uygulanabilecek.

Ayrıca Ticaret Bakanlığı, düzenlemeyi dolanmak amacıyla ikinci el araç satış ilanlarında “sıfır atarak” hem tüketiciyi aldatıcı ve yanıltıcı hem de gerçeklik taşımayan nitelikteki ilanları verenler hakkında da idari para cezası uygulanabileceğini bildirdi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Hakan 9 Temmuz 2023 09:12

Ne alakası var yurtdışından ikinci el araba getirme taslağı hazırlığı içindeyiz diye haber ajanslarına yayın yapın bakın piyasa ne oluyor. Kanunla çözemezsiniz bu işi

Sonraki Haber Yükleniyor...