Otomobilde bayram hareketliliği: İkinci elde fiyatlar yüzde 10 arttı

- Güncelleme:
Otomobilde bayram hareketliliği: İkinci elde fiyatlar yüzde 10 arttı

Ekonomi Haberleri

Bayram öncesi oto piyasası hareketlendi. Dizel, sedan ve otomatik vites araçlara ilgi büyük. Artan taleple fiyatlar zamlandı. Bir ay önceye göre yüzde 10’luk artış var. Oto bulamayan kiralık araç tercih ediyor. Ancak kiralık fiyatları da ikiye katlandı

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ -  İkinci el otomobil piyasasında bayram hareketliliği yaşanıyor. Bayilerdeki uzun teslimat süresi sebebiyle ikinci el otoya yönelen vatandaşlar fiyatların da artmasına yol açıyor. Özellikle dizel ve sedan otomobillere ilgi var. Eser Otomotiv yetkilisi Bayram Tuna “Yaz aylarının gelmesi ve bayram öncesi piyasalarda canlılık var. Az kilometredeki otomatik vites araçlara daha çok tercih ediliyor. Genel piyasa fiyatları bir ay öncesine göre yüzde 10 civarında arttı. Bayilerde sıra beklemek istemeyenler ikinci ele yöneliyor” dedi. Hem bireysel hem de galericilerin bayramı düşünerek fiyat artışına gittiğini de ifade eden Tuna “Her bayramda fiyatlar artar. Bayram sonrasında düşer. Ancak son yıllar biraz farklı seyrediyor. Çünkü sıfır araç bayilerinde de araba yok. O sebeple ikinci el otomobile ilgi fazla” diye konuştu.

Otomobilin artık yatırım aracına dönüştüğünü söyleyen Tuna “Geçen yıl 600 bin liraya aldığınız otomobil bu yıl 900 bin liraya satılıyor. Neredeyse fiyatı yüzde 70 artmış demek. Bu kârlılığı ne altında ne dövizde yakalayabilirsiniz. Bu nedenle binecek olan aynı zamanda yatırım da yapmış oluyor. Piyasada ciddi bir araç talebi var. Özellikle düzgün araç bulmak altın değerinde” dedi. En fazla dizel otomatik araçlara ilgi olduğunu ifade eden Tuna “Renault Megane, Fiat Egea, Volkswagen Passat sedan tarafından talep gören araçlar. SUV segmentinde ise Kia Sportage ve Nissan Qashqai ilgi görüyor” dedi.

DOLANDIRICILARA DİKKAT

Bayramda artan taleple doğru oranda dolandırıcılık olaylarının da yaşandığını söyleyen Tuna “Hem alıcı hem de satıcı tarafından dolandırıcılara rastlanıyor. Satıcı tarafından, olmayan araç üzerinden kapora dolandırıcılığı yapılıyor. Alıcı tarafında ise yöntemler daha farklı. Aracı alan kişi ile parayı hesaba atan kişi aynı olmadığında, parayı gönderen kişi arabayı üzerine almadığını iddia ederek parayı geri alabiliyor” diye konuştu. 

KİRALAMAYA DA İLGİ VAR

 Kiralık araç şirketleri de bayrama hazırlanıyor. Araç bulamayanların adresi olan kiralık araçlarda fiyatlar geçen yıla göre iki kat artmış durumda. Koç Rent a Car şirketinin sahibi Selim Koç “Fiyatlarda artış var, geçen yıl günlüğü 1.000 liraya verdiğimiz aracı bu yıl 2 bin liraya veriyoruz. Şimdiden rezerveler alınıyor. Son güne kalındığında araç zor bulunuyor. Geniş aile araçları daha çok talep ediliyor. Minibüs tarzı panelvanlara da ilgi var” dedi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...