Uyum, icraat ve atılım kabinesi

Düzenleyen:
Uyum, icraat ve  atılım kabinesi

GÜNDEM Haberleri

Binali Yıldırım hükümeti, Beştepe ile tam uyum halinde çalışacak isimlerden oluştu. Yeni kabine, kulislerde “Başkanlık Kabinesi” olarak nitelendiriliyor

Yücel Kayaoğlu ANKARA 
AK Parti’nin 2. Olağanüstü Kongresi’nde Genel Başkan seçilen Binali Yıldırım dün jet hızıyla 65’inci hükümeti de kurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanan yeni hükümetin üyeleri, AK Parti kulislerinde Beştepe Külliyesi ile “tam uyum” halinde çalışacak “Başkanlık Kabinesi” olarak yorumlandı. “Hızlı karar alabilecek, tamamen icraata odaklı” bir hükümet nitelemesi yapılan yeni Bakanlar Kurulu’nda sürpriz sayılacak değişiklikler yapıldı. Davutoğlu kabinesinde yer alan Lütfü Elvan ile Mehmet Şimşek’in bakan yapılmayacağı iddialarına rağmen, kabinede yer almaları en büyük sürpriz olarak nitelendirildi. Ayrıca Mahir Ünal, Yalçın Akdoğan ve Mehmet Müezzinoğlu’nun kabine dışı kalması da yine sürpriz gelişme olarak değerlendirildi. Davutoğlu, kabinesinde parti içi dengeler nedeniyle bakan yapılmayan Nurettin Canikli ile Nihat Zeybekci yeniden bakan oldular. Zeybekci ve Canikli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yakın çalışan isimler olarak biliniyor. Yıldırım kabinesinde bu iki ismin yeniden yer alması kulislerde “beklenen gelişme” olarak değerlendirildi. Kabinenin en garanticileri yine Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik. Her kabine değişikliğinde, bu iki isim kulislerde “Yerini koruyacak en garanti” isimler olarak anılıyordu. 65’inci hükümette de bu gelenek değişmedi.
İLK TOPLANTI BUGÜN KÜLLİYE’DE
Yıldırım’ın başbakanlığındaki hükümet ilk toplantısını bugün Beştepe’de gerçekleştirecek. Erdoğan’ın başkanlığında yapılacak Bakanlar Kurulu’nda başbakan yardımcıları arasında görev dağılımı da yapılacak. Kabinenin tek kadın bakanı olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ise, parlak bir eğitim geçmişine sahip. 
BAŞDÖNDÜREN TRAFİK
Yeni kabine listesi konusundaki trafik önceki geceden başladı. Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. İsimler üzerinde istişare yapıldı. Sabaha karşı 03.30’da Külliye’den ayrılan Yıldırım, dün sabah saat 10.10 sıralarında evinden çıktı. Yıldırım, 10.30 civarında sivil plakalı bir araçla yeniden Beştepe’ye geldi ve 65’inci hükümet listesini Cumhurbaşkanına sundu. Cumhurbaşkanının onayından sonra yeni kabine Başbakan Yıldırım tarafından kamuoyuna açıklandı. Yıldırım sivil plakalı araçla geldiği Cumhurbaşkanlığından, Başbakanlık makamını temsil eden 002 plakalı resmi araçla ayrılıp ilk grup toplantısına katılmak üzere TBMM’ye geçti. Yıldırım, hiç vakit kaybetmeden 65’nci hükümetin programını da dün Meclis’e sundu.

İŞTE YENİ HÜKÜMET

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM: 1955 Erzincan doğumlu. İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi mezunu. 58, 59, 60, 61 ve 64. hükümetlerde Ulaştırma Bakanlığı yaptı. Evli ve 3 çocuk babası. 
BAŞBAKAN YARDIMCISI NURETTİN CANİKLİ: 1960 Giresun doğumlu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler mezunu. Evli ve 4 çocuk babası.
BAŞBAKAN YARDIMCISI MEHMET ŞİMŞEK: 1967 Batman doğumlu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler mezunu. Evli ve 3 çocuk babası.
BAŞBAKAN YARDIMCISI NUMAN KURTULMUŞ: 1959 Ordu doğumlu. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu. Saadet ve Has Parti genel başkanlıkları yaptı. Evli ve 3 çocuk babası.
BAŞBAKAN YARDIMCISI TUĞRUL TÜRKEŞ: 1954 İstanbul doğumlu. Hacettepe Ü. İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunu. Evli ve 3 çocuk babası.
BAŞBAKAN YARDIMCISI VEYSİ KAYNAK: 1962 Kahramanmaraş doğumlu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Evli ve 5 çocuk babası.
ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ: 1965 Yozgat doğumlu. Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Evli ve 3 çocuk babası.
AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANI FATMA BETÜL SAYAN KAYA: 1981 İstanbul doğumlu. Bilkent Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunu. Evli ve 2 çocuk annesi.
AB BAKANI ÖMER ÇELİK: 1968 Adana doğumlu. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu. Bekar. 
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI FARUK ÖZLÜ: 1962 Düzce doğumlu. Yıldız Teknik Ü. Makine Mühendisliği mezunu. Evli ve 2 çocuk babası.
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI SÜLEYMAN SOYLU: 1969 İstanbul doğumlu. İstanbul Ü. İşletme Fakültesi mezunu. Evli ve 2 çocuk babası.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI MEHMET ÖZHASEKİ: 1957 Kayseri doğumlu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Evli ve 4 çocuk babası.
DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU: 1968 Antalya doğumlu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. Evli ve 1 çocuk babası.
EKONOMİ BAKANI NİHAT ZEYBEKCİ: 1961 Denizli doğumlu. Marmara Ü. İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunu. Evli ve 4 çocuk babası
ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI BERAT ALBAYRAK: 1978 İstanbul doğumlu. İ.Ü İngilizce İşletme Bölümü mezunu. Evli ve 2 çocuk babası
GENÇLİK VE SPOR BAKANI AKİF ÇAĞATAY KILIÇ: 1976 Almanya-Siegen doğumlu. Herfordshire Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Avrupa Ekonomisi Bölümü mezunu. Evli ve 2 çocuk babası.
GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI FARUK ÇELİK: 1956 Artvin doğumlu. Bursa Yüksek İslam Enstitüsü mezunu. Evli ve 4 çocuk babası. 
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANI BÜLENT TÜFENKCİ: 1966 Malatya doğumlu. Ankara Ü. Hukuk Fakültesi mezunu. Evli ve 2 çocuk babası.
İÇİŞLERİ BAKANI EFKAN ÂLÂ: 1956 Erzurum doğumlu. İstanbul Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. Evli ve 2 çocuk babası.
KALKINMA BAKANI LÜFTİ ELVAN: 1962 Karaman doğumlu. İTÜ mezunu. Evli ve 2 çocuk babası.
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI NABİ AVCI: 1953 Bilecik doğumlu. ODTÜ İdari Bilimler Fakültesi mezunu. Evli ve 5 çocuk babası. 
MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL: 1968 Bayburt doğumlu. İ.Ü Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. Evli ve 2 çocuk babası.
MİLLİ EĞİTİM BAKANI İSMET YILMAZ: 1961 Sivas doğumlu. İTÜ Denizcilik Fakültesi mezunu. Evli ve 3 çocuk babası.
MİLLİ SAVUNMA BAKANI FİKRİ IŞIK: 1965 Gümüşhane doğumlu. ODTÜ Eğitim Fakültesi mezunu. Evli ve 4 çocuk babası. 
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU: 1948 Afyonkarahisar doğumlu. İTÜ İnşaat Fakültesi mezunu. Evli ve 4 çocuk babası.
SAĞLIK BAKANI RECEP AKDAĞ: 1960 Erzurum doğumlu. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu. Evli ve 6 çocuk babası.
ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN: 1962 Kars doğumlu. İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi mezunu. Evli ve 1 çocuk babası.
GİDENLER
Yalçın Akdoğan (Başbakan Yardımcısı), Sema Ramazanoğlu (Aile), Fatma Güldemet Sarı (Çevre ve Şehircilik), Volkan Bozkır (AB), Mehmet Müezzinoğlu (Sağlık), Mustafa Elitaş (Ekonomi), Cevdet Yılmaz (Kalkınma) ve Mahir Ünal (Kültür ve Turizm)
GÖREVİ DEĞİŞENLER
Fikri Işık (Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanıydı, Millî Savunma Bakanı oldu), Lütfi Elvan (Başbakan Yardımcısıydı, Kalkınma Bakanı oldu), Nabi Avcı (Millî Eğitim Bakanıydı, Kültür ve Turizm Bakanı oldu) ve İsmet Yılmaz (Millî Savunma Bakanıydı, Millî Eğitim Bakanı oldu)
YENİ GELENLER
Faruk Özlü, Mehmet Özhaseki, Recep Akdağ, Ahmet Arslan, Fatma Betül Sayan Kaya ve Ömer Çelik.

Uyum, icraat ve  atılım kabinesi

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...