Ayasofya Cumhurbaşkanı kararıyla yeniden cami olabilir

Ayasofya Cumhurbaşkanı kararıyla yeniden cami olabilir

GÜNDEM Haberleri

Anayasa Komisyonu Başkanvekili Ali Özkaya, Bakanlar Kurulu kararı ile müzeye çevrilen Ayasofya’nın özüne döndürülmesiyle ilgili "Cumhurbaşkanı’mızın vereceği karara göre de işlem yapılır. İlla kanun gerekmiyor” dedi.

Damla Peker ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1934’te Bakanlar Kurulu kararı ile müze yapılan Ayasofya’nın tekrar ibadete açılması konusundaki talimatı heyecana yol açtı. AK Parti kurmayları çalışmalara başlarken; siyasiler ve tarihçiler konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Anayasa Komisyonu Başkanvekili Ali Özkaya, Bakanlar Kurulu kararı ile müzeye çevrilen Ayasofya’nın Cumhurbaşkanlığı Kararı ile tekrar cami statüsüne kavuşabileceğini söyledi. Özkaya “O kararda tarih, sayı ve Atatürk’ün imzası gibi birçok bölümde sorun olduğunu ve hatta kararın gerçeği yansıtmadığı iddiaları var. Bir Bakanlar Kurulu kararı ile müzeye çevrilmişse 'idarede paralellik' ilkesi çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı kararı ile olabileceği gibi başka kanuni metotlarla de olabilir. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın ve hükûmetimizin takdirindedir. Cumhurbaşkanımızın vereceği karara göre de işlem yapılır. İlla kanun çıkarılması gerekmiyor” diye konuştu.

NE ZAMAN İSTERSE AÇAR
Eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu da hiçbir sakınca olmadığını belirtti. Halaçoğlu, ilk 8 Kasım 2013'te ardından 17 Aralık 2015’te aynı yönde Meclis’e kanun teklifi verdiğini hatırlatarak “Camilik statüsünden çıkarılmış değil. O konuda bir kararname yok. Resmî Gazete’de hiç yayımlanmadı. Atatürk de imzalamadı. Kararname çıkmadığı için müze olarak kullanılması da kanuni değil. Ayasofya’da 1937’ye kadar namaz kılınmış. Camilikten hiç çıkmamış ki. İbadete açılması için sadece içinin temizlenmesi gerekiyor. İstedikleri zaman açılabilir. Halıları serip namaz kılabilirler” dedi.

ORAYI ECDADIMIZ ALMIŞ
MHP Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Yıldırım, Ayasofya'nın cami olarak hizmete açılmasını istediklerini belirterek "Ecdadımız orayı almış. Gönlümüz cami olarak hizmet vermesini istiyor. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın nasıl bir formül bulacağını merak ediyoruz. Ama süreci yakından takip ediyoruz. İsteğimizin elbette ki Ayasofya'nın cami olarak hizmet vermesidir. Bizim Atina'da camimiz kalmadı. Hepsini darmaduman ettiler. Ama İstanbul'da birçok kilise var. Hiç kimsenin de bir şey yaptığı yok. Ayasofya cami olarak açılmıştır" ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...