Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Filistin Dışişleri Bakanı al Maliki: İsrail'e silah ambargosu uygulayın

Düzenleyen:
Filistin Dışişleri Bakanı al Maliki: İsrail'e silah ambargosu uygulayın

GÜNDEM Haberleri

Filistin Dışişleri Bakanı Riad al Maliki, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Toplantısı'nda bütün dünyaya İsrail zulmüne karşı dur demeleri için çağrıda bulundu.

BMGK, İsrail ile Filistin arasında giderek yükselen tansiyon ve Gazze'ye yönelik hava saldırılarını görüşmek için 3. defa toplandı. Burada konuşan Filistin Dışişleri Bakanı Riad al Maliki, BMGK'ye seslenerek, Filistin halkının katlanmak zorunda kaldığı dehşetin kelimelerle tarif edilemeyeceğini söyledi. Riad al Maliki "Hanginizin uyanacağını bilmeden uyumanın ne anlama geldiğini düşünün. İsrail, Gazze'deki Filistinlileri birer birer öldürüyor. İsrail halkımıza zulmediyor, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işliyor" dedi. 

 Maliki "BMGK'nin elinde, İsrail'in işgaline son vermesi ve uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi için yaptırım, silah ambargosu uygulama, Filistinliler için uluslararası koruma sağlama gibi araçlar var. Bunları kullanarak buz zulme dur diyebilirsiniz" şeklinde serzenişte bulundu. Riyad el-Maliki, Konsey üyelerine, "Kendinizi neden bizim yerimize koymuyorsunuz? Ülkeniz işgal altında olsa, halkınız zulme uğrasa, katledilse ne yapardınız? Bağımsızlığınız için zulme son vermek için ne yapardınız?" sorusunu yöneltti. Filistin'in özgürlüğünün barışa giden tek yol olduğunu vurgulayan Maliki, BMGK'ye bu yasal ve ahlaki sorumluluğu yerine getirmek için harekete geçmesini istedi.

"KRİZ BÜYEYEBİLİR"

Toplantıda söz alan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de yaşanan çatışmalara değindi. Guterres,  İsrail-Filistin arasındaki ölümcül şiddetin derhal sona ermesi için çağrıda bulundu. Antonio Guterres, çatışmaların bölgeyi "kontrol edilemez" bir krize sürükleyebileceği konusunda uyardı. 

ÇİN'DEN ABD'YE ÇAĞRI

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi de ABD'ye İsrail-Filistin problemini çözümü için BM Güvenlik Konseyi'ne destek vermesi çağrısında bulundu. ABD'yi BM Güvenlik Konseyinin problemini çözümüne yönelik çabalarını engellemekle suçlayan Vang, "ABD'ye adil bir tutum sergileme ve sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapıyoruz. ABD, gerginliğin azaltılması, güvenin tesis edilmesi ve siyasi çözüm için uluslararası toplumla birlikte BM Güvenlik Konseyine destek vermeli" dedi.

MORGLARDA YER KALMADI

Öte yandan, Filistin Sağlık Bakanlığı İsrail'in saldırılarına ilişkin son bilançoyu açıkladı. Bakanlık, İsrail'in gece yarısından itibaren düzenlediği saldırılarda 42 Filistinlinin daha hayatını kaybettiğini söyledi. Böylelikle bölgede hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 192'ye yükseldi. Ölenlerden 58'inin çocuk, 34'ünün de kadın olduğu belirtildi. Yaralı sayısının ise 1.235'e çıktığı ifade edildi. Filistin Sağlık Bakanlığı Arap ve Türk İlişkileri Sorumlusu Enver Ataullah, büyük yıkımın oluştuğu Gazze'de morglarda yer kalmadığını dile getirdi.

 

 

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...