Erdoğan açıkladı; Aşısız öğretmenlere haftada 2 test

Düzenleyen:
Erdoğan açıkladı; Aşısız öğretmenlere haftada 2 test

GÜNDEM Haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitimde aşı çalışmalarıyla ilgili öğrenciler ve öğretmenlerden istenecek uygulamalar hakkında da konuştu, aşısız öğretmenlere haftada 2 test yapılacak...

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Kabine Toplantısı bugün gerçekleşti. Toplantıda, artan korona vakaları, yüz yüze eğitim, orman yangınları, sel, mülteci akını ve Afganistan'daki gelişmeler ele alındı. 5 saat 20 dakika süren toplantı sonrası Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu. 

"ORMAN YANGINLARINI BİLE İSTİSMAR ETTİLER"

Dört haftadır gündemde olan büyük çaplı orman yangınlarının küresel bir problem hâline geldiğini belirten Cumhurbaşkanı, bu yıl 54 ilde yaşanılan orman yangınlarında 150 bin hektarlık alanın kül olduğunu söyledi. Erdoğan "Tarihimizin en büyük yangınlarında zarar gören alanların 82 bin hektarı Antalya'da, 62 bin hektarı Muğla'dadır. Rusya'da 3 milyon, Amerika'da 3 milyonu aşkın, Kanada'da 3 milyona yakın, Meksika'da 600 bin hektarlık alan yanmıştır. Ülkemizdeki yangınların en azından bir kısmında terör örgütlerinde sabotaj şüphesi olmakla birlikte genel bir afet hâliyle karşı karşıya kaldığımız açıktır. Manavgat'ta başlayan ve giderek yayılan yangınlara karşı devletimiz ilk andan itibaren bütün imkânlarıyla mücadelesini vermiştir. Böylesine bir felaketi dâhi istismar edenlere rağmen bu büyük afetin üstesinden gelmeyi başardık" dedi.

YANAN ORMANLARIN YERİNE OTEL OLACAK MI?

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, evleri tamamen kullanılamaz hâle gelen vatandaşlara en geç bir yıl içinde yeni konutlar teslim edileceğini vurguladı. Hayvan kayıplarının da hibe olarak karşılacağını söyledi. Ayrıca ihtiyaç duyulan fide, tohum ve fidan gibi ürünlerin bedelsiz verileceğini aktardı. Erdoğan, kamuoyunda ortaya atılan "Ormanlar bilerek yakıldı, oralara otel yapılacak" şeklindeki söylentilere de açıklık getirdi. Cumhurbaşkanı "Yanan ormanlarımız Anayasa'mızın 169. maddesine uygun şekilde tekrar canlandırılacak. Tarım ve turizm dâhil kesinlikle başka bir amaç için kullanılmayacak. İlk etapta 84 milyon vatandaşımızın her biri için 3 adet hesabıyla 252 milyon fidanı yıl bitmeden toprakla buluşturacağız" diye konuştu. Recep Tayyip Erdoğan, bugüne kadar 5.5 milyar fidan diktiklerini ve Türkiye'nin ormanlık alanını 2 milyon hektar artırdıklarını belirtti. Erdoğan, ileride böyle büyük yangınlara karşı daha hazırlıklı olunacağını, bu kapsamda gerekli kurumların kapasitelerinin artırılacağını ifade etti.

SELZEDELERE YENİ EV

Cumhurbaşkanı, Batı Karadeniz'deki seller ile ilgili de "Böyle bir yağışa hiçbir altyapının dayanması mümkün değildir. Ülkemizin hemen her şehrinde olduğu gibi burada da imar ve yapıdan kanaklı problemler var. Ama tarihte ender rastlanan bir afet ile karşı karşıya kaldığımız göz ardı etmeyelim. Kastamonu, Sinop, Bartın'da toplam 970 konut ve 10 köy evinin yıkık, acil yıkılacak ya da ağır olduğu belirlendi. Bunların yerine yenisi yapılacak. Evlerin projesi hazır, inşaatına yakında başlıyoruz. Ayrıca hasar gören dört ayrı sanayi sitesi de yeniden inşa edilecek" şeklinde konuştu.

KABİNE'DEN AFET BÖLGESİNE NAKDİ DESTEK

Erdoğan, Karadeniz halkını sellere, heyelanlara karşı tedbirli olmaya davet ederek "Afet bölgesi ilan ettiğimiz yerlerde vergi ertelemelerinden kredi desteğine kadar birçok imkân sağladık. Acil ihtiyaçlar için üç ilimize 73 milyon TL yolladık. Kabinemizdeki bakanlarımız ve diğer çalışma arkadaşlarımızla 7 milyon 430 bin bir katkıyla bu kampanyaya bizler de iştirak etme kararı aldık. Şu ana kadar 78 vatandaşımızın cenazesine ulaşıldı" dedi.

"MÜLTECİLERİN HAYATINA KAST EDENİ AFFETMEYİZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mülteci akını ve Afganistan'daki yaşanılanşar ile ilgili ise "Türkiye'nin, Avrupa'nın mülteci ambarı olmak gibi bir görevi, sorumluluğu, mecburiyeti yoktur. Ana muhalefetin veya ana muhalefetin yanındaki muhaliflerin dediği gibi 1,5 milyon Afgan ülkemizde kesinlikle yok. Bunların hepsi birer yalan. Türkiye elbette yol geçen hanı değil. Bu ülkenin kanunlarına, kurallarına, düzenine uymayanların kaos çıkartacak tavırlar sergilemesine asla izin vermeyiz. Kamu güvenliğini tehdit edecek şekilde mültecilerin hayatlarına kast edenleri, yağmaya yeltenenleri asla affetmeyiz. Ülkemizde hukuk herkes içindir. Misafirlerimiz de bunun dışında değildir. Ancak sığınmacıları ve düzensiz göçmenleri kendi kirli gündemlerine meze etmek isteyenlere de göz yummayız" sözlerini sarf etti.

YAKLAŞIK 700 BİN GÖÇMEN GÖNDERİLDİ

"Ülkenin istikrarı ve güvenliği için gerekirse Taliban'ın kuracağı hükümetle de görüşürüz" diyen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: Afganistan'da çeşitli sebeplerle bulunan 5 bin vatandaşımızdan geri dönmeyi talep eden 500'ü ile 83 yabancıyı ülkemize getirdik. Halen dönüş için sıra bekleyen ve sayıları 300'ün altında olan vatandaşlarımızı da en kısa sürede ülkemize nakil edeceğiz. Afganistan'a gönderdiğimiz mülteci sayısı 235 bini bulmuştur. Şu ana kadar yaklaşık 450 bin Suriyeli de kendi rızasıyla Türkiye'nin güvenli hâle getirdiği bölgelere döndü

 

SOSYAL MEDYAYA AYAR

Siyasetçisinden gazetecisine ve sosyal medya 'trol'üne kadar ülkesine husumet dolu nice figürün yalan, çarpıtma, tahrikle milletimizin acısını nasıl istismara yeltendiğini unutmayacağız. Meclisin açılmasıyla Avrupa'dakine benzer bir sosyal medya düzenlemesini gündeme getirerek bu alandaki kirliliğin önüne geçmekte kararlıyız.

KORONAVİRÜSLE MÜCADELE

Salgına karşı en güçlü mücadele aracı olan aşılamada dünyada ilk sıralarda yer alıyoruz. Aşı tedariki konusunda oldukça iyi bir noktadayız. Birden fazla kanaldan temin ettiğimiz aşıları hızla vatandaşlarımızın istifadesine sunuyoruz. Yerli aşı geliştirme çalışmalarında da inşallah yıl sonuna kadar yaygın kullanım ve üretim safhasına geçmeyi ümit ediyoruz.

İlk dozda 46, ikinci dozda da 35 milyon kişiye doğru gidiyoruz. Bu sayıyla birinci doz aşıda nüfusumuzun yüzde 73'üne yaklaşırken ikinci doz aşıda ise yüzde 55'ine ulaştık.

Ülkemizde bazı kesimlerin hala aşıya tereddütle yaklaştıklarını görüyoruz. Aşı çalışmaları gönüllülük esasına göre yürütülmektedir, yürütülecektir. Şayet bu salgına karşı başka bir tedbir mevcut olsaydı onu da değerlendirmekte tereddüt göstermezdik.

AŞI ÇAĞRISI
Her alanda huzurla hayatımızı sürdürebilmemiz hepimizin aşı olmasına bağlıdır. Son dönemde salgın sebebiyle hastanelere yatan, yoğun bakıma alınan, entübe edilen, hayatını kaybeden hastaların çok büyük bir bölümünün aşı olmayanlardan oluştuğunun altını çizmek istiyorum. 33 ilimiz aşılamada yüzde 75 sınırını geçerek mavi listeye girmiştir.

Şanlıurfa, Mardin, Bitlis, Muş, Gümüşhane ve Diyarbakır illerimiz ise kırmızı listede yer almaktadır. Bu illerimizde yaşayan kardeşlerimizden başlayarak tüm vatandaşlarımıza aşılarını derhal olmaları çağrısında bulunuyorum.

AŞISIZ ÖĞRETMENE YAPTIRIM

Eylülde okullarına kavuşmayı bekleyen milyonlarca öğrencilerimizin çeşitli sektörlerde işlerine dört elle sarılan vatandaşlarımızın geleceğinin bu konuda kat edilecek mesafeye bağlı olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. Okullarda 6 Eylül'de yüz yüze eğitim başlamasıyla, henüz aşı olmamış öğretmen ve diğer personelin haftada en az 2 defa PCR testi yaptırmasını isteyeceğiz. Aşı olmayan üniversite öğrencilerimizin ve çalışanlarımızdan da düzenli PCR testi yaptırmalarını talep edeceğiz. Uçak ve şehirlerarası yolculuk, konser, sinema gibi toplu faaliyetler için de zorunlu PCR testi uygulamalarını devreye alacağız.


Son dönemde yeniden tokalaşma, sarılma gibi kültürümüzde var olan selamlaşma yöntemlerinin arttığı görülüyor. Vatandaşlarımızdan bir müddet daha bu konularda sabırlı olmalarını istiyorum.

Cumhuriyet döneminde yakın coğrafyamızda başı dara düşen milyonlarca kardeşimiz ülkemize sığınarak burada yeni bir hayat sürdürmüştür. Asırlar boyunca Anadolu'nun garipler yurdu olarak anılmasının sebebi işte bu vasfıdır. Bu topraklara gelip de zorla yüz geri edilen kimse yoktur. Yakın coğrafyamızda bir süredir yaşanan istikrarsızlıklar, savaşlar, iç çatışmalar Anadolu'ya yeni bir göç dalgası başlatmıştır.

DÜZENSİZ GÖÇMEN MESELESİ
Suriye'de 2011'de başlayan iç savaşın ardından giderek artan sayıda ülkemize sığınan kardeşlerimiz oldu. Türkiye elbette isteyenin istediği gibi elini kolunu sallayarak girip çıkabileceği sahipsiz bir ülke değildir. Bununla birlikte biz sadece kendimizi düşünerek kapımıza gelenlere sırtımızı dönecek karakterde bir toplum değiliz.

Bu yılın ilk 7 ayında 77 bin düzensiz göçmeni yakaladık. Son 3 yılda yakaladığımız düzensiz göçmenlerin yaklaşık yarısı Afganistan uyrukludur. Ülkemizde halihazırda toplamda 300 bin civarında Afganistanlı olduğunu biliyoruz.

Amerika'nın Afganistan'dan çekilişi sonrasında bu ülkede inisiyatif üstlenme konusunda çeşitli görüşmeler yapıyorduk. Taliban ülkenin neredeyse tamamını kontrol altına aldı. Bizim gayemiz öncelikle bu ülkenin istikrarı ve güvenliği olduğu için gerekirse Taliban'ın kuracağı hükümetle de görüşeceğiz.

Kabinemizdeki bakanlarımız ve diğer çalışma arkadaşlarımızla 7 milyon 430 bin bir katkıyla bu kampanyaya bizler de iştirak etme kararı aldık.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...